Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες μαθημάτων μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους στις 20 Μαΐου, ενώ η έναρξη της διαδικασίας έχει οριστεί στις 2 Ιουνίου, νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Τα θέματα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα βασιστούν στην εξεταστέα ύλη κάθε γνωστικού αντικειμένου και θα περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις θα είναι παρόμοιες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα αφορούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης και θα είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας.
Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα και εφόσον υπάρχουν υποερωτήματα, η βαθμολογία κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για καθένα από αυτά.
Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων είναι τρίωρη. Ενδεικτικά, για την εξέταση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών δίνονται στους υποψηφίους αποσπάσματα διδαγμένου κειμένου και τους ζητείται να απαντήσουν σε μια ερώτηση κατανόησης και σε δύο ερμηνευτικές ερωτήσεις, μια κλειστού τύπου και μια λεξιλογική-σημασιολογική. Δίνεται, επίσης, αδίδακτο παράλληλο κείμενο και οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε μια ερμηνευτική ερώτηση, να κάνουν μετάφραση, να απαντήσουν σε μια ερώτηση κατανόησης, μια γραμματικής και μια συντακτικού. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 10 μονάδες.
Δύο ή τρία μη διδαγμένα κείμενα
Στη Νεοελληνική Γλώσσα, δίνονται στους υποψηφίους δύο ή τρία μη διδαγμένα κείμενα τίθενται συνολικά θέματα μέσω των οποίων αποτιμάται η ικανότητα υποψηφίων κατανοούν περιεχόμενο των κειμένων, να ερμηνεύουν και να αξιολογούν στάσεις σε στοιχεία των κειμένων και να παράγουν ερμηνευτικό και κριτικό λόγο. Το πρώτο και το τρίτο θέμα βαθμολογούνται με 15 μονάδες, το δεύτερο με 40 και το τέταρτο με 30. Για την εξέταση των Μαθηματικών δίνονται τέσσερα θέματα στους υποψήφιους από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά 25 μονάδες σε κάθε θέμα. Αντιστοίχως, στα μαθήματα της Φυσικής της δίνονται θέματα, εκ οποίων δυο πρώτα αφορούν θεωρία και τα άλλα δύο είναι ασκήσεις, και μπορούν έχουν υποερωτήματα. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Στην Πληροφορική περιλαμβάνονται ένα θέμα θεωρίας (με ερωτήσεις διαφόρων και ακόμα ασκήσεων και η βαθμολογία προκύπτει κατά 407ο από το θέμα της θεωρίας και κατά 607 (3x207) από τις ασκήσεις.
Της Εύης Πανταζοπούλου
POLITICAL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου