Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Πως θα γίνει η βαθμολόγηση στις εξετάσεις του Λυκείου

 

Με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες στις 3 Μαΐου, το βλέμμα όλων είναι πλέον στραμμένο στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου, ωστόσο για δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου που θα συμμετέχουν στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις η αγωνιά έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο». Για Για την Α' και Β' τάξη οι προαγωγικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου και οι μαθητές θα διαγωνιστούν σε οκτώ μαθήματα, ενώ οι απολυτήριες θα ξεκινήσουν την ίδια ημερομηνία, αλλά θα ολοκληρωθούν στα τέλη του μήνα.

Ειδικά για τις προαγωγικές εξετάσεις στην Α' και Β' λυκείου, όπου τα θέματα θα επιλεγούν από τράπεζα θεμάτων, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο βαθμός δυσκολίας. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μαθητών να χρειαστεί να συμμετάσχει στην επαναληπτική διαδικασία ή ακόμη και επαναλάβει τάξη. Υπενθυμίζεται ότι από τράπεζα θεμάτων θα κληρωθούν είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που αντιστοιχούν στο 507ο των ερωτημάτων στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Α', Β' και Γ' τάξης κάθε τύπου λυκείου.

Ο διδάσκων καθηγητής το καρπούζι

Όσον αφορά τη βαθμολόγηση των γραπτών των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, διορθώνονται και βαθμολογούνται από τον καθηγητή που δίδαξε το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος, που συνιστά ανωτέρα βία, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διόρθωση και βαθμολόγηση των γραπτών από τον διδάσκοντα, τα γραπτά διορθώνονται και βαθμολογούνται από άλλον εκπαιδευτικό της ίδιας ειδικότητας ή, αν δεν υπάρχει, από εκπαιδευτικό που έχει σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, ο οποίος ορίζεται από τον διευθυντή του σχολείου. Οι βαθμοί παραδίδονται μαζί με τα γραπτά στη διεύθυνση του λυκείου το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα της εξέτασης κάθε μαθήματος και καταχωρούνται στα Ατομικά Δελτία (ΑΔ) μαθητών.

Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να ζητήσει αναβαθμολόγηση του γραπτού του υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Σε κάθε περίπτωση, τα γραπτά βαθμολογούνται και αναβαθμολογούνται από δύο καθηγητές, χωρίς όμως να γνωστοποιεί ο ένας στον άλλο τη βαθμολογία που έβαλε. Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των 12 μονάδων στην κλίμακα 0-100, τελικός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα 0-20 είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών διά του 10. Αν οι βαθμοί διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο από 12, το γραπτό δοκίμιο αναβαθμολογείται και από τρίτο καθηγητή. Σε αυτή την περίπτωση τελικός βαθμός στην κλίμακα 0-20 είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών εκ των τριών βαθμολογητών διά του 10.

 

Της Εύης Πανταζοπούλου

POLITICAL

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου