Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Το υπ. Παιδείας «πιέζει» για οφειλές καθηγητών

Νέα υπενθύμιση προς τα πανεπιστήμια έστειλε το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας οι καθηγητές να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ιδρύματός τους. Οπως προκύπτει, από την πλευρά των ΑΕΙ τα «δύσκολα», αντιδημοφιλή ζητήματα –όπως π.χ. η καταβολή στον ΕΛΚΕ τον οφειλομένων, η κατάρτιση των προγραμματικών συμφωνιών, οι προτάσεις για καταργήσεις τμημάτων– παίρνουν συνεχώς μετάθεση. Το υπουργείο Παιδείας στέλνει μηνύματα για επίσπευση, αλλά αντιδράσεις υπάρχουν και από πανεπιστημιακούς φίλα προσκείμενους στη Ν.Δ. και από κυβερνητικούς βουλευτές.

Ειδικότερα, στα τέλη Ιανουαρίου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έστειλε σε όλα τα ΑΕΙ αίτημα «όπως αποστείλετε το σύνολο των πράξεων προσδιορισμού οφειλής από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας των καθηγητών πλήρους απασχόλησης και υπηρετούντων λεκτόρων των ΑΕΙ ατομικώς ή μέσω εταιρείας […] από τους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ καθώς και τις οφειλές καθηγητών ΤΕΙ παρελθόντων ετών». Στο ίδιο έγγραφο του υπουργείου επισυνάπτονται υπόδειγμα πίνακα αποτύπωσης στοιχείων και οδηγίες για το πώς πρέπει να καταγραφούν οι οφειλές στον πίνακα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1997, που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ τους ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018 και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα. Τα ποσά αυτά πηγαίνουν στο «ταμείο» κάθε ΑΕΙ, δηλαδή τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας.

Με τροπολογία τον Ιούλιο 2021 η νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών έως τα τέλη του 2009, προκαλώντας αντιδράσεις σε μερίδα πανεπιστημιακών που έχουν καταβάλει κανονικά τα οφειλόμενα. Από την άλλη, πανεπιστημιακοί αντιδρούν. Ενδεικτικά, ο σύλλογος διδασκόντων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θεωρεί τις παρακρατήσεις απαράδεκτες, εκτιμώντας ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο πανεπιστημιακοί έχουν προσφύγει.

Στο ίδιο πλαίσιο, μέχρι τώρα δεν έχουν καταρτισθεί οι προγραμματικές συμφωνίες των ΑΕΙ με το υπουργείο Παιδείας –συμφωνίες που προκαλούν διαφωνίες στο εσωτερικό των ιδρυμάτων–, με αποτέλεσμα το υπουργείο με πρόσφατη ρύθμιση να τις μεταθέσει για τον Οκτώβριο, ενώ προς παράταση οδεύει και η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς αναμένονται αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ με τον νόμο-πλαίσιο που θα δημοσιοποιηθεί την άνοιξη. Βεβαίως, για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, η οποία περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, αντιδρούν και βουλευτές της περιφέρειας.

 .kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου