Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Η «Όμικρον» και τα σχολεία

 

Μέσα σε µία εβδομάδα σημειώθηκαν σχεδόν 200.000 κρούσματα. Η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» μοιάζει µε µια άνευ προηγουμένου καταιγίδα. Οι προβλέψεις είναι αβέβαιες. Το µόνο σίγουρο είναι πως αυτή η έξαρση συμβαίνει ενώ τα σχολεία είναι κλειστά για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. ΓΙΝΕΤΑΙ εύκολα κατανοητό ότι αν ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, τότε η διασπορά στις σχολικές τάξεις θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο κορονοϊός θα µπει σε κάθε σπίτι.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση το γνωρίζουν. Εως τώρα βρισκόταν σε ισχύ ένα πρωτόκολλο το οποίο προέβλεπε το κλείσιμο τμήματος µόνο αν το 50%+ 1 μαθητής νοσούσαν συγχρόνως. Είναι απόλυτα λογικό ότι µε τη διασπορά της «Όμικρον» δεν µπορεί να συνεχίσει να ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές θα λείπουν από τις τάξεις καθώς θα έχουν διαγνωστεί θετικοί.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ βρίσκονται ήδη δύο σενάρια.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ σενάριο προβλέπει την παράταση των σχολικών διακοπών για µία ή ακόµη και για δύο εβδομάδες. Ως μέτρο ακούγεται σωστό, καθώς θα φρενάρει τη διασπορά. Μπορεί, όμως, κάποιος να γνωρίζει πόσες εβδομάδες θα διαρκέσει η έξαρση της μετάλλαξης «Όμικρον»; Αν, π.χ., ύστερα από τρεις εβδομάδες συνεχίζουμε να έχουμε τριάντα, σαράντα ή πενήντα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, τότε τι θα γίνει; Θα δοθεί νέα παράταση στο κλείσιμο των σχολείων;

ΓΙΑ ΠΟΙΟ λόγο δεν γίνεται αυτό που λειτούργησε και πέρσι; Γιατί να µην ανοίξουν τα σχολεία µε τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα χρειαστεί; Μπορεί να είναι για δύο εβδομάδες, µπορεί να είναι και για έναν ή δύο µήνες.

 Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ μοιάζει μονόδρομος. Είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση. Προστατεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως και τους εκπαιδευτικούς. Συγχρόνως, η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Έτσι, όταν υπάρξει αποκλιμάκωση της «Όμικρον», τα σχολεία και τα φροντιστήρια θα λειτουργήσουν και πάλι κανονικά, ενώ θα έχουμε αποφύγει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

ΤΟ ΕΝΑ προβλέπει τη µείωση του ποσοστού για το κλείσιμο τμημάτων. Αυτό, βέβαια, θα δημιουργήσει σχολεία «πολλών ταχυτήτων», αφού κάποια τμήματα θα κλείνουν και άλλα θα λειτουργούν. Το μπάχαλο είναι δεδομένο πως θα συμβεί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία µε τους επιστήμονες οφείλουν να λάβουν τη σωστή απόφαση. Και η μαθητική κοινότητα να προστατευθεί και τα μαθήματα να γίνονται χωρίς μπαχαλοποίηση και «διακοπές».

 

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου