Ποιο πανεπιστήμιο θα «κερδίσει» την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ ); Υποψήφιοι υπάρχουν, η ίδια έχει ήδη δώσει άτυπα το… το… . δαχτυλίδι, ωστόσο τον τελικό λόγο έχει το υπουργείο Παιδείας. Όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος, η ηγεσία του υπουργείου θα επιδιώξει να κινηθεί με στέρεα βήματα, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ΤΕΙ με διττή φυσιογνωμία, και άρα το πανεπιστήμιο με το οποίο θα συγχωνευθεί πρέπει να ταιριάζει με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία της. Η σχολή έχει ένα σκέλος ανθρωπιστικών σπουδών και ένα σκέλος πολυτεχνικών σπουδών.
Τα επικρατέστερα ιδρύματα για να ενταχθεί η σχολή είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΕΜΠ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, Άγγελο Συρίγο, η νυν ηγεσία της ΑΣΠΑΙΤΕ έχει προτείνει η σχολή να ενταχθεί ως μονοτμηματική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών». Με βάση αυτή την πρόταση, οι απόφοιτοί της θα συνεχίσουν να εργάζονται στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, καλύπτοντας τις ειδικότητες (μηχανικού, ηλεκτρολόγου, ηλεκτρονικού, πολιτικού μηχανικού) που διδάσκονται στη σχολή.
Βεβαίως, όπως σημειώνεται από τον κ. Συρίγο, το ΕΚΠΑ δεν έχει πολυτεχνική διάσταση. Από την πλευρά του εμβληματικού ιδρύματος, η πρόταση της ΑΣΠΑΙΤΕ γίνεται δεκτή με θετικότητα, καθώς θεωρείται ότι συγγενεύει με τα τμήματα παιδαγωγικών σπουδών που έχει το ΕΚΠΑ καθώς και με τα τμήματα θετικών επιστημών που «παράγουν» εκπαιδευτικούε για τη μέση εκπαίδευση. Ο κ. Συρίγος έχει αναφέρει ότι «το μέλλον της σχολής είναι σε συνδυασμό με κάποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα». Παράλληλα, και οι φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ ζητούν η σχολή να ενταχθεί στον πανεπιστημιακό τομέα, καθώς ήταν η μόνη που δεν συνεργάστηκε με κάποιο ΑΕΙ, στο πλαίσιο των σχετικών συνεργασιών που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου.
Να σημειωθεί, πάντως, πως η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τα τμήματα θα έχουν προσανατολισμό περισσότερο στοιχισμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καλύπτοντας το κενό των ΤΕΙ, τα οποία πριν από το 2019 ανήκαν στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά είχαν διακριτή στόχευση από τα πανεπιστήμια. Σε τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών αναμένεται να μετεξελιχθεί μεγάλος αριθμός τμημάτων ΤΕΙ που επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου «πανεπιστημιοποιήθηκαν», χάνοντας ουσιαστικά τον προσανατολισμό τους, όπως τμήματα γεωτεχνολογικού τομέα (ιχθυοκαλλιέργειας, ζωικής και φυτικής παραγωγής), δασοπονίας, διακόσμησης κ.ά. Η διάρκεια σπουδών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών προκρίνεται να είναι τετραετής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου