Αν βιαστεί κάποιος να πάει για σύνταξη τώρα, θα πάρει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη, από αυτή που θα έπαιρνε εάν έμενε στην εργασία του μερικά χρόνια παραπάνω», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
«Με το νόμο Βρούτση, όσοι έχουνε ένσημα πάνω από 30 έτη και κυρίως πάνω από 35, θα έχουν πάρα πολύ καλούς συντελεστές αναπλήρωσης», εξήγησε στο Πρώτο πρόγραμμαο ίδιος.
Ερωτηθείς για τους φόβους που εκφράζονται περί αλλαγών στα όρια ηλικίας και με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατακόρυφη αύξηση κατάθεσης αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτά θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Ειδικά για την αύξηση των αιτήσεων κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, είπε ότι δεν είναι κάτι το απρόσμενο, καθώς κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βγαίνουν σε συνταξιοδότηση δάσκαλοι και καθηγητές.
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε «στόχος είναι να λύσουμε το πρόβλημα ή να το περιορίσουμε σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022», λέγοντας πως απομένουν «γύρω στις 130.000 κύριες συντάξεις».
Όπως εξήγησε έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης περίπου 2.500 πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων οι οποίοι προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία ώστε να αυξηθεί σημαντικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής εκκρεμών συντάξεων.
«Ήδη το στοκ έχει μειωθεί κατά 40.000 με 45.000 εκκρεμείς συντάξεις στο ενιάμηνο του έτους. Από τις 10.000 -12.000 αιτήσεις που εκκαθαρίζονταν το μήνα, έχουμε φτάσει κοντά στις 20.000 και με την ένταξη των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τις 30.000 το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου