Στα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα, το νέο νομοσχέδιο, τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και άλλα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και σε τοπικό επίπεδο, όπως το πρότυπο σχολείο, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θοδωρής Τσούχλος και το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Δημήτρης Ακτύπης, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ, μετά από συναντήσεις που είχαν με το ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ και το Διευθυντή της ΔΔΕ Πρέβεζας.
Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Παναγιώτης Λελοβίτης εισαγωγικά αναφέρθηκε στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, σημειώνοντας πως έγινε χωρίς κανένα χρόνο προσαρμογής των υποψηφίων στους νέους κανόνες και υπενθύμισε πως η ΕΛΜΕ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τους πάρα πολλούς κινδύνους που κρύβει αυτή η διαδικασία και στην πράξη φαίνεται δυστυχώς πως επιβεβαιώνεται.
“Προέκυψαν τραγελαφικά αποτελέσματα με την ΕΒΕ. Βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων να μένουν εκτός Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Το Υπουργείο συνομολογεί για πάνω από 10 χιλιάδες υποψηφίους, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουμε μιλάμε για πάνω από 20 χιλιάδες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λελοβίτης σημειώνοντας πως ο κίνδυνος αγγίζει τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, πολλά από τα οποία θα αντιμετωπίσουν και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσει να ισχύει αυτό το μοντέλο εισαγωγής, τον κίνδυνο της βιωσιμότητας.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ στάθηκε και στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν μέσω Καλοκαιριού, σημειώνοντας πως είναι στον αντίποδα αυτών που ζητάει το ελληνικό σχολείο και η ελληνική κοινωνία. “Έιναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το σχολείο σαν επιχειρηματική μονάδα, που ακυρώνει τους συλλόγους των καθηγητών, που διευρύνει πάρα πολύ τις διευθυντικές αρμοδιότητες. Ένα νομοσχέδιο που φέρει μια ψευδεπίγραφη και τελείως αντιεπιστημονική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Ένα νομοσχέδιο που αίρει το απόλυτο και το αποκλειστικό της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ένα νομοσχέδιο που κάνει εξαιρετικά αδιαφανή την επιλογή των στελεχών και βεβαίως ένα νομοσχέδιο που την επιμόρφωση που εμείς τη θέλουμε, τη διεκδικούμε και τη ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια την αντιμετωπίζει ως τιμωρία για τους κακούς εκπαιδευτικούς. Είναι ένα νομοσχέδιο που απέχει από τις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου και που υψώνει κοινωνικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και που πλήττει άμεσα την παιδαγωγική ελευθερία, την οντότητα των καθηγητών αλλά βεβαίως και από το σχολείο εξορίζει τη Δημοκρατία” είπε ο κ. Λελοβίτης, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα όργανά τους υπερασπίζονται ένα δημόσιο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους σχολείο και σε αυτή τη λογική μαζί με τους γονεις, τους μαθητές και κάθε ενεργό πολίτη θα αγωνιστούν απέναντι στις επιλογές και τα νομοθετήματα που πλήττουν και προσβάλλουν αυτή την ανάγκη για ένα ποιοτικό, δημόσιο και σύγχρονο σχολείο.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος σημείωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα, συνοδευόμενος από το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Δημήτρη Ακτύπη και την τοπική ΕΛΜΕ είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας,με τον οποίο συζήτησαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τη δημιουργία πρότυπου γυμνασίου αλλά και το πρόβλημα των ολιγομελών που ενέχει τον κίνδυνο κατάργησης, συγχώνευσης ή επικείμενης πλήρους διάλυσης πολλών σχολείων όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στις πρωτεύουσες των νομών.
“Όσον αφορά το θέμα του προτύπου αναλάβαμε να επικοινωνήσουμε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για να βρούμε κάποια λύση και να τεθεί τέρμα σε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει απασχολήσει και την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ και την τοπική κοινωνία και τη Βουλή. Επιφυλασσόμαστε στο θέμα αυτό και τον Αύγουστο θα επισκεφτούμε το Γενικό Γραμματέα και θα ενημερώσουμε και την ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους του νέου προτύπου, που όπως καλά γνωρίζετε η ΟΛΜΕ δεν συμφωνεί με την ίδρυση αυτών των σχολείων, αλλά φυσικά για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει λόγος να ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο σε αυτό το Νομό” είπε ο κ. Τσούχλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες και για το χρόνο που ψηφίστηκε και για τον τρόπο που ψηφίστηκε αλλά και για την ουσία των διατάξεων που έχει.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε επίσης πως ο διορισμός 11700 εκπαιδευτικών είναι ένα πρώτο βήμα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναβάθμιση αλλά αντίθετα επιβάλει σε 30 χιλιάδες παιδιά τουλάχιστον να βρεθούν εκτός Πανεπιστημίων.
Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί περίπου 80% των εκπαιδευτικών και παρότρυνε να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, υπογραμμίζοντας όμως την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και στα σκληρά αντίμετρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για να “πείσει” τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.
“Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, οι εμβολιασμοί δεν είναι πανάκεια και το μοναδικό μέτρο. Το πρώτο που πρέπει να γίνει και επιμένουμε είναι το θέμα των τμημάτων, η αραίωση των τμημάτων. Δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα που στοιβάζονται κάτι λιγότερο από 3ο παιδιά. Έχουμε προτείνει τα 15μελή τμήματα, είναι δυνατόν να γίνει αυτό αν υπάρχει διάλογος και θέληση και από την πολιτεία και από την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες αίθουσες και πιθανόν έναν λίγο μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό, το κέρδος είναι πάρα πολύ μεγάλο” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ενώ στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Δημήτρης Ακτύπης αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη για την Παιδεία.
“Ολοκληρώνουν με τον πιο επιθετικό τρόπο έναν αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό των τελευταίων 30 χρόνων που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως, να εντείνουν δηλαδή τους ταξικούς φραγμούς, να προωθήσουν το σχολείο των δεξιοτήτων έναντι της σύγχρονης και ολόπλευρης και ουσιαστικής μόρφωσης, να ανοίξουν το δρόμο για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Η Ομοσπονδία έχει διακηρύξει όχι μόνο την αντίθεσή της, αλλά και τη θέλησή της να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και με τα τοπικά σωματεία, με τις ΕΛΜΕ, να βάλει φραγμό σε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική, να παλέψει με όλους τους συναδέλφους και με την κοινωνία ολόκληρη, με τους γονείς και τους μαθητές, όπως κάναμε και την προηγούμενη χρονιά στα ζητήματα της πανδημίας, για να αποκρουστεί αυτή η αντιλαϊκή επίθεση αλλά και να διεκδικήσει επιθετικά όλες αυτές τις προτάσεις για τα δικαιώματα όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά της ίδιας της μόρφωσης των παιδιών μας φυσικά και βάζοντας μπροστά τα ζητήματα της υγείας, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και με τα οποία δεν έχουμε τελειώσει και με επιθετικό τρόπο να διεκδικήσει όλα αυτά τα αιτήματα. Από τη δική μας την πλευρά σαν ΟΛΜΕ δηλώνουμε ότι θα είμαστε και με το άνοιγμα των σχολείων στους δρόμους για να παλέψουμε για όλα αυτά τα ζητήματα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ακτύπης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον κ. Κατσανάκη ο κ. Τσούχλος σημείωσε:
"Αναγνωρίσαμε ότι διαφωνούμε μεταξύ μας. Αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο και έχει ευθύνες και το Υπουργείο διότι έχω στα χέρια μου ένα ερώτημα του κ. Κατσανάκη προς το Υπουργείο από 31/5, έχουν περάσει 2 μήνες, και το Υπουργείο όφειλε να απαντήσει. Ο διευθυντής σε ρωτά κάποια πράγματα, αν τελικά το ΠΥΣΔΕ έχει πράξει ορθά ή όχι κάποια ζητήματα. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας πέρα έτσι από τις προφορικές νύξεις του κ. Κατσανάκη προς το Υπουργείο, οι οποίες μπορεί να πει κάποιος ειπώθηκαν έτσι και αλλιώς, όφειλε μετά το έγγραφο της 31/5 και όλη αυτή την αλληγραφία που υπάρχει και του περιφερειακού διευθυντή και της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και των συναδέλφων από αυτό το λεγόμενο νέο πρότυπο σχολείο, να λάβει μια θέση. Και δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας για άλλη μια φορά νίπτει τας χείρας του και φέρνει την κατάσταση σε ένα αδιέξοδο όπου ο καθένας από εμάς ερμηνεύει με το δικό του τρόπο τα νομιά θέματα. Αλλά ξέρετε εδώ δεν κάνουμε μια δίκη, ώστε εμείς να έχουμε τα δικά μας νομικά επιχειρήματα, ο διευθυντης δευτεροβάθμιας τα δικά του και να πάμε κάπου και να κριθούμε.
Εμείς καταθέτουμε τις θέσεις μας οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις θέσεις της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και ο διευθυντής καταθέτει τις δικές του απόψεις. Αλλά αν αυτές οι απόψεις αποκλίνουν δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν προβληματιστεί, έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως, το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, έχουν συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, όλα αυτά καλά είναι αλλά μέχρι στιγμής στην ουσία έχουμε παράλληλους μονολόγους. Εμείς με τον κ. Ακτύπη αυτό θα επιδιώξουμε άμεσα, να προσέλθουμε στο Υπουργείο και να έχουμε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα και να του ζητήσουμε να δώσει μια λύση έγγραφη, να δώσει μια λύση το Υπουργείο. Εμείς αυτό πετύχαμε σήμερα. Και το 2ο, ότι έχει τη δυνατότητα φυσικά η ΕΛΜΕ να προσέλθει στις λειτουργίες του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και να καταθέσει πάλι τις απόψεις της. Πρέπει να ξέρετε βέβαια ότι και η ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ και το κίνημα των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζουν τους φερόμενους ως αιρετούς, οι οποίοι δεν πήραν καμία εντολή από το σώμα των εκπαιδευτικών, η αποχή του 93% δεν νομιμοποίησε καθόλου αυτές τις εκλογές. Αλλά η Υπουργός δυστυχώς επειδή ακόμη και οι λεγόμενοι φερόμενοι και εδώ στην Πρέβεζα και σχεδόν παντού στην Ελλάδα παραιτήθηκαν, έφτασε στο σημείο με μια τροπολογία να διορίσει εκείνη τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τους οποίους εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε, ούτε σε επίπεδο ΚΥΣΔΕ, ούτε σε επίπεδο ΑΠΥΣΔΕ, ούτε σε επίπεδο ΠΥΣΔΕ. Υπάρχει ένα πρόβλημα συνολικό με τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων σε πανελλαδικό, περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο, το οποίο το θέτουμε. Εμείς αναγνωρίζουμε ως αιρετούς τους τελευταίους αιρετούς της περιόδου 2018-2020 κι εκεί σταματάμε. Και συνεχίζουμε να διεκδικούμε εκλογές πραγματικές, δημοκρατικές, ανοιχτές και φυσικά με κάλπη.
Συμπληρώνοντας ο κ. Ακτύπης σημείωσε πως ο κ. Κατσανάκης υπεραμύνθηκε μιας άδικης και εν πολλοίς ανήθικης απόφασης την οποία εισηγήθηκε αυτός στο ΠΥΣΔΕ: “Ποια ήταν αυτή η άδικη και εν πολλοίς ανήθικη απόφαση για τους συναδέλφους του συγκεκριμένου σχολείου; Καταρχήν εν κρυπτώ και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του σχολείου, της ΕΛΜΕ κτλ πρότεινε τη δημιουργία του πρότυπου σχολείου. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις όπως ορίζει ο νόμος. Σαν ελάχιστη ένδειξη ηθικής δικαίωσης ή τέλος πάντων συναδελφικότητας θα έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδικασία υπηρεσιακών μεταβολών. Δεν την ακολούθησε , κρύφτηκε πίσω από το τυπικό γράμμα του νόμου, που κατά τη γνώμη μας και σε αυτό έχει προβλήματα, και στις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας και ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική διαδικασία τοποθέτησης, που δεν την ακολούθησε κανένα υπηρεσιακό συμβούλιο σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτοί οι συνάδελφοι που υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας να βρίσκονται στον αέρα και να μην έχουν επί της ουσίας οργανική θέση που είχαν για χρόνια στο σχολείο και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν μια οργανική θέση, όπως ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος. Εμείς στην παρέμβασή μας απαιτήσαμε από το Διευθυντή Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την τελευταία απόφαση του ΠΥΣΔΕ για την τοποθέτηση των συναδέλφων και να ακολουθήσει ξανά εκ νέου τη διαδικασία, όπως ορίζει ο τελευταίος νόμος για τα πρότυπα σχολεία. Δυστυχώς εκτός από τις διαβεβαιώσεις ότι θα το ξαναβάλει το ζήτημα στο ΠΥΣΔΕ, ότι θα παρέμβει και η ΕΛΜΕ με το Προεδρείο της, δεν λάβαμε καμία θετική ανταπόκριση. Πάλι έστειλε το μπαλάκι στο Υπουργείο Παιδείας, όπου όπως καταλαβαίνετε το Υπουργείο έχει λίγες δυνατότητες. Παρόλα αυτά εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια, αλλά δυστυχώς ο διευθυντής έχει σοβαρότατες ευθύνες, γιατί μιλάμε για αρκετούς συναδέλφους στους οποίους φέρθηκε αν το θέλετε και με έναν τρόπο εκδικητικό, γιατί αποφάσισαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι να μην αποδεχθούν, αφού το μάθανε, τη δημιουργία πρότυπου σχολείου".
Δείτε το βίντεο:
atpreveza.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου