Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Βάσεις 2021: Πότε βγαίνουν, οι εκτιμήσεις

 Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2021. Δείτε τις εκτιμήσεις ανά πεδίο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι βάσεις 2021 για τα πανεπιστήμια αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όπως προβλέπεται το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου δηλαδή 23 με 27 Αυγούστου με πιθανότερη μάλιστα ημερομηνία να θεωρείται αυτή της 25ης Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι βάσεις είχαν βγει στις 09:00 το πρωί την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Οι τελυεταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν σχολές με βάση κάτω από 8.000 μόρια, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Σε κάποια πεδία όπως το 1ο και το 3ο μπορεί να είναι παραπάνω αυτό το όριο, επομένως ενδέχεται να μην υπάρχουν σχολές με κάτω από 9.500 μόρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», η Ιατρική Αθηνών δεν επιστρέφει στις εποχές της δυσθεώρητης βάσης των 19.000 μορίων, όμως εκτιμάται ότι θα κερδίσει πάνω από 600 μόρια, ανακάμπτοντας από την περσινή κατρακύλα.

Οι πολύ καλές επιδόσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο ανεβάζουν σχεδόν όλες τις Ιατρικές πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, οι Πολυτεχνικές σχολές κερδίζουν κάποια από τα «χαμένα» των προηγούμενων ετών με πιο συγκρατημένη άνοδο, οι Νομικές σταθερά δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα της μεταβολής των βάσεων το πολύ κατά 200 μόρια και οι οικονομικές σχολές, αποκλειστικά στα κεντρικά iδρύματα, συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων, ανεβάζοντας κι άλλo τη βάση εισαγωγής.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Αυξήσεις που δεν ξεπερνούν τα 200-300 μόρια εκτιμώνται στις δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου, όπου ο ανταγωνισμός καλά κρατεί μεταξύ των υποψηφίων λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά των περιορισμένων θέσεων.

Ελαφρώς ανοδική θα είναι η πορεία στις δύο κεντρικές Νομικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στις Ψυχολογίες που στην πλειοψηφία τους θα κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Αυξομειώσεις με μικρή άνοδο ή μικρή πτώση αναμένεται στις σχολές που κινούνται στις μεσαίες βαθμολογίες, όπως στην περίπτωση των Παιδαγωγικών και των τμημάτων Φιλοσοφίας και Ιστορίας. Το νέο σύστημα, η επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας και κυρίως η πρωτόγνωρη ψυχολογία του υποψηφίου, που φέτος για πρώτη φορά είδε να αποκλείεται από πολλές σχολές στο μηχανογραφικό του δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις, ιδίως για τις σχολές και τα τμήματα που δεν βρίσκονται στις διαχρονικά δημοφιλείς επιλογές.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Θετικών Τεχνολογικών Σπουδών

Εν μέρει επανάκτηση των απωλειών από τις σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις βάσεις εισαγωγής τους, θα καταγραφεί στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, με κάποιες από αυτές να επιστρέφουν σχεδόν με βεβαιότητα στο κατώφλι των 18.000 μορίων.

Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ επιστρέφουν σιγά σιγά σε υψηλότερες βαθμολογίες, κυρίως λόγω της αύξησης των αριστούχων. Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές θα ανέβουν αρκετά μόρια, ακόμα και 800 πάνω όπως εκτιμάται, ανάλογα τη σχολή, ενώ αύξηση θα καταγραφεί και στις Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, της τάξης των 300-400 μορίων.

Στην περιφέρεια εκτιμάται ότι μπορεί εντοπιστούν τεράστιες μεταβολές στις βάσεις, ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια, το οποίο όμως θα κριθεί από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Επιστημών Υγείας

Ακόμα και 800 μόρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η αύξηση μορίων σε Ιατρικές, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου. Η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να προσεγγίσει ακόμα και τα 18.800 μόρια, ενώ γύρω από τα 18.000 μόρια θα κινηθούν Κτηνιατρική και Φαρμακευτική.

Οι υποψήφιοι φέτος επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές επιδόσεις και επαναφέροντας σε δυσθεώρητες βάσεις τις δημοφιλείς σχολές σε κεντρικά και περιφερειακά ιδρύματα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή αναμένεται η άνοδος στις σχολές και τα τμήματα μεσαίων βαθμολογικών που στο συγκεκριμένο πεδίο αφορούν κυρίως παραϊατρικά επαγγέλματα. Νοσηλευτικές, Φυσικοθεραπείες, Μαιευτική θα δουν ακόμα και 1.000-1.500 μόρια άνοδο, σημειώνουν οι εκτιμητές, που οφείλεται σε δύο παράγοντες, την όλο και αυξανόμενη ζήτηση αλλά και τις υψηλές βαθμολογίες που σημειώθηκαν από τους υποψηφίους.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Οικονομίας και Πληροφορικής

Δύο ταχυτήτων άνοδο στις βάσεις αναμένεται να καταγραφεί. Οι δημοφιλείς σχολές Οικονομίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την άλλη το σύνολο των σχολών που μέχρι πέρσι κυμαίνονταν σε βάσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 4.000 μόρια και φέτος αυτόματα λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα εκτοξευτούν κοντά στα 8.000 με 10.000 μόρια.

Στην πρώτη περίπτωση, οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο σχολές κεντρικών ιδρυμάτων, ακόμα και 800-1.000 μόρια, με τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά να αναμένεται να έχουν τμήματα με βάση άνω των 18.000 μορίων.

Στην δεύτερη περίπτωση, η άνοδος αν και εντυπωσιακή θα συνοδεύεται από κενές θέσεις, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων στο 4ο επιστημονικό πεδίο έχει καταγράψει πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου