ΒΑΣΕΙΣ: Πως οι αριθμοί ξεσκέπασαν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Για 40.000 υποψηφίους εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας επιτακτικά την απόσυρση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και σπέρνοντας τον πανικό σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, των οποίων τα παιδιά συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Τελικά, η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσε πανηγυρικά έξω στους υπολογισμούς της αφού, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, αποδείχθηκε ότι σε σχέση με πέρυσι, χωρίς ύπαρξη της ΕΒΕ ή της βάσης «10», εισήχθησαν στα πανεπιστήμια 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι. Ωστόσο, ακόμα και μετά την ανακοίνωση των βάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να επιμένει ότι 40.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός ΑΕΙ, αναφερόμενος παραπλανητικά στον συνολικό αριθμό των υποψηφίων, που φέτος ήταν 92.090, αφού κάθε χρόνο (και επί διακυβέρνησής του) οι προσφερόμενες θέσεις είναι λιγότερες από τους υποψήφιους.
Μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα και ενώ οι υποψήφιοι όχι απλώς είχαν ήδη διαγωνιστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα αλλά είχαν ενημερωθεί για τις βαθμολογίες είχε καταθέσει τροπολογία ζητώντας την κατάργηση της ΕΒΕ κάνοντας λόγο για «τιμωρητικά μέτρα απέναντι στους μαθητές και στις μαθήτριες» για να επιστρέψουμε στην εισαγωγή υποψηφίων στα πανεπιστήμια με βαθμολογίες 1 και 2. Φοιτητές οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, είτε δεν φοιτούν ποτέ στο τμήμα εισαγωγής τους, γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας τους, ή δεν ολοκληρώνουν ποτέ τη φοίτησή τους, γιατί το αντικείμενο δεν τους ενδιαφέρει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας είχαν ιδρυθεί ή ανωτατοποιηθεί 153 τμήματα χωρίς να προηγηθεί κανένας σχεδιασμός, και φέτος, που αυξήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής τους λόγω της ΕΒΕ, απαξιώθηκαν από τους υποψηφίους. Στα περισσότερα από αυτά ο αριθμός των επιτυχόντων είναι πάρα πολύ μικρός, αποδεικνύοντας ότι η λειτουργία τους δεν βασίστηκε σε ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Παιδείας επ επανέλαβε τη βούλησή του οι φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων να λαμβάνουν το πτυχίο τους και να γίνονται που έχουν θέση στην αγορά εργασίας. «Κοινωνική πολιτική δεν συνιστά η εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βαθμό και 2 στα 20, που εγκλωβίζει για χρόνια νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε αδιέξοδο, εφόσον η προοπτική να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν μηδαμινή και η προοπτική να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν εξαιρετικά χαμηλή. Κοινωνική πολιτική συνιστά η παροχή πραγματικών δυνατοτήτων και εναλλακτικών διαδρομών, όπως η Επαγγελματική Εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσε πανηγυρικά έξω στους υπολογισμούς της για τους υποψηφίους που έμεναν εκτός ΑΕΙ
Γράφει η Εύη Πανταζοπούλου
POLITICAL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου