Η ώρα του μηχανογραφικού δελτίου, που ειδικά φέτος εξελίσσεται σε γρίφο λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), έχει φτάσει για δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους, καθώς το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες. Ήδη, οι τελειόφοιτοι μαθητές γενικών και επαγγελματικών λυκείων αλλά και οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών μπορούν να προμηθεύονται κωδικό ασφαλείας. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι φέτος κάνει πρεμιέρα και το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ. Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης αναλύει στην «Political» τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι και τι να αποφύγουν για την επιτυχημένη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
«Τα βασικά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι δύο: Αφενός παρασύρονται από τις λεγόμενες “σχολές κύρους” και τις σχολές που υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση και αφετέρου δεν αντιλαμβάνονται ότι μια σχολή η οποία μπορεί να οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι δεδομένο πως θα προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες σε 1 0 χρόνια, όταν θα βγούνε στην αγορά εργασίας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Οι Σχολές Πληροφορικής έχουν μεγάλη ζήτηση, ωστόσο, αν στον υποψήφιο δεν αρέσει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, ή αποφοιτήσει επαγγελματίας», εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης.
Αντιθέτως, η επιλογή σχολών με προγράμματα σπουδών που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιτυχόντων κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «Να σας υπενθυμίσω ότι το 307ο των φοιτητών δεν ολοκληρώνει ποτέ σπουδές Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι άλλο το επάγγελμα και άλλο η σχολή. Τι εννοώ; Ότι υπάρχουν επαγγέλματα που ασκούνται από αποφοίτους διαφορετικών σχολών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημοσιογραφία», σημειώνει ο ίδιος. Άλλες παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι οι εργασιακές αξίες, αν δηλαδή κάποιος θέλει να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας ή μισθωτός, σε περιβάλλον επιθυμεί να εργαστεί, αν προτιμά να εξυπηρετεί τον κόσμο, αν θέλει να εργάζεται μεμονωμένα ή ως μέλος κάποιας ομάδας.
Όσον αφορά στον καθοριστικό παράγοντα των βαθμολογικών επιδόσεων κάθε υποψηφίου, το βασικό είναι να γνωρίζει σε ποιες σχολές έχει δικαίωμα εισαγωγής βάσει ΕΒΕ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα και να δηλώσει 80 ή 100 σχολές, γιατί χάνεται ο έλεγχος. Ένας ιδανικός αριθμός είναι περίπου 30 σχολές. Όμως, το μυστικό είναι να δηλώσει σχολές απ' όλη τη βαθμολογική γκάμα για να εξασφαλίσει την εισαγωγή του. Επίσης, δεν πρέπει να επιλέξει τμήματα σύμφωνα με τις περσινές βάσεις. Αυτό που βλέπει κανείς στη βάση εισαγωγής ενός τμήματος είναι η βαθμολογία του τελευταίου εισαχθέντος. Κανείς, όμως, δεν κοιτάει τα μόρια που συγκέντρωσε ο πρώτος. Για παράδειγμα, στο Μαθηματικό οι πρώτοι μπορεί να έχουν εισαχθεί με 19.000 μόρια, κάτι που σημαίνει επέλεξαν μια σχολή εκτός μόδας, με κριτήριο το πόσο τους αρέσει γνωστικό αντικείμενο», αναφέρει ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας.
Και καταλήγει: «Να σας εξηγήσω κάτι ακόμα. Προ κρίσης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ είχε φοβερή ζήτηση, γιατί οι υποψήφιοι κοιτούσαν γύρω τους και όλη η Ελλάδα χτιζόταν. Από το 2016 και έπειτα, με κρίση, οι βάσεις σχολής κατέρρευσαν. Και τα δύο είναι λάθος. Γιατί; Γιατί κοιτούσαν το αύριο με μάτια τού σήμερα». Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στρατηγάκη, οι γενικές τάσεις είναι δύο: Η Τεχνολογία, για ευνόητους λόγους, και τα επαγγέλματα Υγείας (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.), «γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη γερνάνε επικίνδυνα και θα χρειαστούν αυτά τα επαγγέλματα».
Το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες - Τι πρέπει να προσέξουν και τι να αποφύγουν οι υποψήφιοι
Γράφει η Εύη Πανταζοπούλου
POLITICAL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου