Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε κάθε πεδίο - Τι λένε εκπαιδευτικοί αναλυτές

 

Την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αναμένουν οι υποψήφιοι και δύο εκπαιδευτικοί αναλυτές, δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το πού θα κυμανθούν ανά επιστημονικό πεδίο.

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής, στις περιζήτητες σχολές, σταθεροποίηση στις μεσαίες και άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές Πανελλήνιες 2021, αναμένεται καθολική άνοδος των βάσεων, τόσο στις δημοφιλείς όσο και στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Η ανακοίνωση των βαθμών εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Η ναυαρχίδα των πανεπιστημιακών σχολών, οι Νομικές, Ιατρικές και τα Πολυτεχνεία, θα βρεθούν για μια ακόμη χρονιά στην κορυφή των βάσεων..

Η φετινή μάλιστα σχολική χρονιά ήταν δύσκολη για μαθητές και γονείς καθώς οι υποψήφιοι αναμετρήθηκαν με τις πρακτικές δυσκολίες του lockdown και τις αδυναμίες της τηλεκπαίδευσης στα υψηλών απαιτήσεων μαθήματα της Γ’ Λυκείου.

Την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αναμένουν οι υποψήφιοι και δύο εκπαιδευτικοί αναλυτές, δίνουν στο Sputnik, τις εκτιμήσεις τους για το πού θα κυμανθούν ανά επιστημονικό πεδίο.

Ο Στράτης Στρατηγάκης, αναλυτής, σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός επισημαίνει ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν σχολές με βάση κάτω από 8.000 μόρια, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Σε ορισμένα πεδία όπως είναι το 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο μπορεί να είναι παραπάνω αυτό το όριο. Δηλαδή να μην υπάρχουν σχολές με κάτω από 9.500 μόρια. Έτσι αποκλείονται κάποιοι υποψήφιοι, οι οποίοι θα βρεθούν κάτω από αυτό το όριο», εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης.

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» δηλώνει ότι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, των θεωρητικών επιστημών, «τα θέματα, σαφώς ήταν ευκολότερα από πέρυσι και θα έχουμε διακριτή άνοδο των βάσεων» και τονίζει ότι θα παρατηρήσουμε, «υψηλότερες στις χαμηλές βαθμολογίες, λίγο λιγότερο υψηλές στις υψηλές βαθμολογίες και μικρές αυξήσεις στις μεσαίες βαθμολογίες».
Οι εκτιμήσεις για το 2ο πεδίο

Στο δεύτερο πεδίο, που είναι οι θετικές επιστήμες, ο Αντώνης Φλωρόπουλος τονίζει στο Sputnik ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα, «επομένως και εκεί περιμένουμε σαφή άνοδο».

Οι εκτιμήσεις για το 3ο πεδίο και την Ιατρική

Ο κ. Φλωρόπουλος τονίσει ότι «οι ιατρικές σχολές είναι παντός καιρού, δεν επηρεάζονται τα παιδιά αυτά από εύκολα ή δύσκολα θέματα. Στις ιατρικές σχολές, που είναι και περιζήτητες, ο πήχης θα ανέβει πάνω από 19.000».

Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά η Ιατρική Αθήνας είχε φτάσει τα 18.250 μόρια. «Δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στην Ιατρική Αθήνας αυτό» δηλώνει χαρακτηριστικά. Αυτό οφειλόταν στο ότι ήταν ελάχιστοι οι υποψήφιοι που είχαν γράψει πάνω από 19.000 μόρια.

Οι εκτιμήσεις για το 4ο πεδίο

Ο κ. Στρατηγάκης περιμένει άνοδο των βάσεων και στο 4ο πεδίο, γιατί τα Μαθηματικά ήταν αισθητά πιο εύκολα από άλλες χρονιές και γιατί υπάρχει μια σημαντική μετακίνηση των παιδιών προς το συγκεκριμένο πεδίο, άρα και ο ανταγωνισμός αυξάνεται.
H εκτίμηση των βάσεων που κάνει κάθε χρόνο ο κ. Στρατηγάκης στηρίζεται σε τρεις παράγοντες: στον αριθμό των εισακτέων, στη δυσκολία των θεμάτων και πώς έγραψαν οι μαθητές, στις εκτιμήσεις για το πώς δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους.
Για το 4ο πεδίο, ο κ. Φλωρόπουλος εμφανίζεται συγκρατημένος καθώς στις οικονομικές επιστήμες «δεν θα είναι τόσο μεγάλη και τόσο διακριτή η αύξηση». Καταλήγει δε λέγοντας: «Θα υπάρξει αύξηση στις χαμηλές και στις υψηλές βαθμολογίες, αλλά στις μεσαίες θα υπάρξουν κάποιες αυξομειώσεις, σε μικρή κλίμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου