Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Πανελλήνιες 2021: Άνοδος Βάσεων και γρίφος το διπλό μηχανογραφικό

 

Ανταγωνισμός σε πολλά επίπεδα διαφαίνεται στις φετινές Πανελλαδικές, με τη μάχη για μία θέση στα πανεπιστήμια να είναι φέτος πιο «σκληρή» από τις προηγούμενες χρονιές.

Φέτος 92.090 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις σε πανεπιστήμια, με τις βαθμολογίες να είναι ήδη στα χέρια των υποψηφίων, όμως η είσοδός τους στη σχολή επιλογής τους θα κριθεί από πολλούς παράγοντες.

Δειγματοληπτικά, οι πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι την ανακοίνωση των στατιστικών, δείχνουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, μένει όμως να αποτυπωθεί σε ποσοστά, ώστε να μπορέσει να γίνει η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εφόσον αυξηθούν τα ποσοστά υποψηφίων σε υψηλότερες βαθμολογίες, η άνοδος των βάσεων θεωρείται δεδομένη. Σημειώνεται ότι η περσινή χρονιά λόγω και της πανδημίας είχε το παράδοξο να αυξηθούν οι αριστούχοι σε κάποια μαθήματα αλλά παράλληλα να αυξηθούν και όσοι έγραψαν πολύ χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από 7.000 μόρια.

Η φετινή χρονιά στιγματίστηκε ακόμα περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας, όμως σύμφωνα με τους βαθμολογητές, τα θέματα ήταν πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να αναμένονται καλύτερες επιδόσεις τουλάχιστον στις χαμηλές και μεσαίες βαθμολογίες, ανεβάζοντας τη βάση στις σχολές που κινούνται γύρω στα 10.000 με 13.000 μόρια.

Αγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές, που πέρσι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και μεγάλη αναλογικά απώλεια μορίων σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πανελλήνιες 2021: Ανατροπές

Η μεγαλύτερη αλλαγή φέτος που θα φέρει σημαντικές ανατροπές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Το νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για χιλιάδες υποψηφίους, καθώς ενώ μέχρι πέρσι με τις ίδιες επιδόσεις είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε μία σχολή ή τμήμα, πλέον θα αποκλείονται εφόσον βρίσκονται κάτω από το όριο.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, πάνω από 18.000 άτομα (σ.σ.: οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 25.000 υποψηφίους) θα βρεθούν εκτός των ελληνικών αμφιθεάτρων, με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού φέτος να αποτελεί δύσκολη διαδικασία.

Οσοι υποψήφιοι κινούνται σε χαμηλά ή μέτρια επίπεδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αποκλεισμό από σχολές που η ΕΒΕ τους θα είναι υψηλότερη από τον βαθμό τους.

Για παράδειγμα, πέρσι στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας, που είναι και το πιο ανταγωνιστικό λόγω των υψηλών επιδόσεων των υποψηφίων, ο μέσος όρος των βαθμολογιών των υποψηφίων ήταν 11.630 μόρια, με τη χαμηλότερη ΕΒΕ να εκτιμάται στα 9.300 μόρια. Αν οι βαθμολογίες είναι οι ίδιες με πέρσι, οι υποψήφιοι με επιδόσεις κάτω από 9.300 μόρια θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ. Το 2018 που οι βαθμολογίες ήταν υψηλότερες ο μέσος όρος ήταν 12.634 μόρια, με την ΕΒΕ να υπολογίζεται στα 10.107 μόρια. Αυτόματα, ακόμα και υποψήφιοι με βαθμό οριακά πάνω από τη βάση θα βρίσκονταν εκτός πανεπιστημίων.

Αντίστοιχα είναι τα παραδείγματα και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, με το 4ο, της Οικονομίας και της Πληροφορικής να είναι αυτό στο οποίο σε βάθος τριετίας με βάση τις προηγούμενες βαθμολογίες η ΕΒΕ υπολογίζεται στα 7.800 με 8.000 μόρια ως όριο για την εισαγωγή των υποψηφίων.

«Σπαζοκεφαλιά» η συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλήνιες διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Μέχρι πέρσι, στα επιστημονικά πεδία, όπως το 2ο και το 4ο, όπου οι θέσεις αντιστοιχούσαν στη ζήτηση των υποψηφίων, επικρατούσαν συνθήκες σχεδόν ελεύθερης πρόσβασης, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο θλιβερό φαινόμενο εισαγωγής με 0,6 και 0,8 για το 2020.

Η ΕΒΕ πλέον για όσους κινούνται με βαθμούς 8.000-13.000 μόρια θα αποκλείει μεγάλο αριθμό σχολών και τμημάτων, με τους υποψηφίους να πρέπει να κάνουν την επιλογή τους μεταξύ πολύ λιγότερων επιλογών.

Οι εκτιμήσεις φέτος κινούνται σε άγνωστα νερά καθώς είναι σίγουρο ότι πολλές σχολές θα δουν τη βάση εισαγωγής τους να ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω της αύξησης της ζήτησης, ενώ αντίστοιχα άλλες σχολές και τμήματα κινδυνεύουν να μείνουν με μικρό αριθμό ή και μηδενικό εισακτέων, καθώς όλα θα κριθούν από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Στην κατανομή του αριθμού εισακτέων το υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό θέσεων σε σειρά σχολών που κρίνει ότι προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας ενισχύοντας κυρίως τα τμήματα σε ακριτικά πανεπιστήμια.

Οδηγίες

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο:

  • Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ανακοινωθεί η ΕΒΕ για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Στη συνέχεια ο υποψήφιος θα γνωρίζει αν αποκλείεται από κάποιες επιλογές βάσει της επίδοσής του ή όχι.
  • Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη τις περσινές βάσεις. Πέρσι δεν υπήρχαν συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στην πορεία των φετινών βάσεων. Είναι προτιμότερο, αν επιθυμεί να επιλέξει σχολές με βάση τη βαθμολογία του, να λάβει υπόψη τις βάσεις των προηγούμενων τριών ετών.
  • Σε περίπτωση που έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της περιφέρειας, φέτος ο αριθμός εισακτέων είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε αρκετά τμήματα (Πληροφορική για παράδειγμα) και θα υπάρχει μικρότερος ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση μιας θέσης.
  • Αν θέλει να λάβει μετεγγραφή, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αντιστοιχίες τμημάτων, οι οποίες φέτος έχουν πολλές αλλαγές. Υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα με την ίδια ονομασία που δεν έχουν αντιστοίχηση ή τμήματα της περιφέρειας που δεν έχουν αντιστοίχηση με τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ονομασία. Επιπλέον, φέτος υπάρχουν 94 τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο χωρίς αντιστοίχηση.
  • Παράλληλα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα, την ίδια χρονική περίοδο, συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ. Πρόκειται για 8.100 θέσεις σε 520 ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και του ΟΑΕΔ και 52 ειδικότητες που έχει ξεχωρίσει το υπουργείο Παιδείας ως αυτές με τη μεγαλύτερη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι οι ειδικότητες στον τομέα Υγείας, στις ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες.

 ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου