Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Άνοδος των βάσεων σε όλες τις σχολές

 

Εκρηκτικά  ανοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν οι βάσεις φέτος, στην πλειονότητα των σχολών, έπειτα από τέσσερα συν έτη καθοδικής κίνησης, με αποτέλεσμα ακόμα και υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν 10.000 μόρια και θα πιάσουν βάση του «10» να μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την πρεμιέρα του νέου συστήματος εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρωταγωνιστή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γ Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτιμά ότι θα επιλεχθούν βατά θέματα, με αποτέλεσμα οι βαθμολογίες των υποψηφίων να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, για πολλούς υποψηφίους, αν και η βαθμολογία τους θα κυμανθεί κοντά στα 10.000 μόρια, δεν θα είναι εφικτή η εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό καθώς βάσεις εισαγωγής θα καθοριστούν από τη μέση επίδοση των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο και τους συντελεστές που θα επιλέξουν Ιδρύματα. Πέρυσι, για παράδειγμα, στο Πρώτο Επιστημονικό Πεδίο η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,1. Άρα, η ΕΒΕ με τον κατώτατο συντελεστή (0.8) είναι σχεδόν 9.000 μόρια, ενώ, επιλέγοντας τον ανώτατο συντελεστή (1,2) θα ξεπερνούσε τα 1 1 .000 μόρια. Στο Δεύτερο και το Τρίτο Επιστημονικό Πεδίο με μέση επίδοση των υποψηφίων, πέρυσι, το 11,44 και το 11,56 αντίστοιχα και επιλέγοντας τον χαμηλότερο συντελεστή, η ΕΒΕ θα διαμορφωνόταν στα 9.200 μόρια. Τέλος, στο Τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο με τον συντελεστή 0,8 η ΕΒΕ θα ήταν 8.000 μόρια, καθώς η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 9,81.

«Είναι δεδομένο ότι θα μείνουν κενά ολόκληρα Τμήματα που μέχρι πέρυσι είχαν πολλές κενές θέσεις, ακόμα και αν επιλέξουν χαμηλότερο συντελεστήείναι θέμα αυτοσυντήρησης. Αντίθετα, οι υψηλόβαθμες σχολές θα προτιμήσουν, προκειμένου να διατηρήσουν την αίγλη τους, να επιλέξουν τον υψηλότερο συντελεστή. Άρα, αναμένουμε σαφώς ανοδική πορεία και, μάλιστα, απότομη. Τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν είναι και μια απάντηση, κατά κάποιον στην άναρχη ανωτατοποίηση των σχολών με τον νόμο Γαβρόγλου. Πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον των τμημάτων που δεν έχουν εισακτέους», σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι σχολές αυτές ενδέχεται να γίνουν τριετούς φοίτησης, ωστόσο δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πρότερη κατάστασή τους Αντίθετα, θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε Τεχνικές Σχολές ή Σχολές Διά Βίου Εκπαίδευσης, εξηγώντας πως «τα ΤΕΙ έχουν μια άλλη λογική στην Εκπαίδευσή τους και δεν μπορούμε να ε π επιστρέψουμε με σε αυτά. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο της δεκαετίας του '80, όπου σε κάθε περιοχή δημιουργείτο και ένα τμήμα για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, δεν μπορεί να σταθεί σήμερα. Πανεπιστήμια που δεν έχουν ζήτηση, πρώην ΤΕΙ στην πλειονότητά τους, θα μετατραπούν σε μεταλυκειακές σχολές ελεύθερης πρόσβασης που προφανώς δεν θα δίνουν ισότιμο πτυχίο με αυτό των πανεπιστημίων και ενδεχομένως να αντιστοιχίζονται στο Επίπεδο 5 των Επαγγελματικών Προσόντων».

 

Για πολλούς υποψηφίους, αν και η βαθμολογία τους θα κυμανθεί κοντά στα 10.000 μόρια, δεν θα είναι εφικτή η εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου