Εγκύκλιο σχετικά με τις αναρρωτικές και κανονικές άδειες των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ απέστειλε το υπουργείο Παιδείας.
Τα βασικά σημεία
α) για τον υπολογισμό του δικαιούμενου χρόνου αναρρωτικής άδειας νεοδιόριστου εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ συνυπολογίζεται και η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του και
β) προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα λήψης αναρρωτικής άδειας νεοδιόριστου εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ, η προαναφερθείσα προϋπηρεσία θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες, οπότε και θεωρείται ως πλήρες έτος.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του Υ.Κ., εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ – ΕΒΠ που δεν έχει συμπληρώσει χρόνο υπηρεσίας έξι (6) μηνών, υπολογιζόμενης και της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας, δικαιούται να λάβει μόνο τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες που προβλέπονται και μετά την εξάντλησή τους, δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών.
Αναλυτικά (169923/Ε3/15-12-2020)
Α) Με την παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 3528/2007 (26 Α’) ορίζεται ότι:
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους. Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσία» και με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές ως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν διακοπές εργασίας δύο μηνών (Ιούλιο – Αύγουστο), δικαιούνται δέκα (10) ημέρες κανονικής άδειας συνολικά για τους υπόλοιπους μήνες. Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχεί μία (1) ημέρα άδειας το μήνα (σχετικό το αριθ. 158986/Ε3/25-09-2018 με ΑΔΑ: 788Θ4653ΠΣ-Ζ7Τ έγγραφο τις υπηρεσίας μας).
Β) Με την παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν. 3528/2007 (26 Α’), όπως ισχύει, ορίζεται ότι:
«Στον υπάλληλο που είναι ασθενής ή χρειάζεται να αναρρώσει, χορηγείται αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που τυχόν έχει λάβει μέσα στην προηγούμενη πενταετία. Αναρρωτική άδεια χορηγούμενη χωρίς διακοπή δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα (12) μήνες. Χρόνος υπηρεσίας τουλάχιστον έξι (6) μηνών θεωρείται ως πλήρες έτος. Υπάλληλος, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει χρόνο υπηρεσίας έξι (6) μηνών, δικαιούται να λάβει τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες που προβλέπονται. Μετά την εξάντλησή τους, ο υπάλληλος δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών».
Επισημαίνεται ότι στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ. 14346/29-5-2008 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Χορήγηση αδειών σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα και τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» αναφέρονται τα εξής:
«4. Αναγνώριση προϋπηρεσίας για θεμελίωση δικαιώματος λήψης αναρρωτικής άδειας: Η αναγνώριση συνεχόμενης ή τμηματικής προϋπηρεσίας, στον ίδιο ή άλλο φορέα του δημοσίου, νπδδ ή σε ΟΤΑ, ως χρόνου πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 98 του ΥΚ και στο άρθρο 102 του ΚΚΔΚΥ, κατοχυρώνει δικαίωμα λήψης αναρρωτικής άδειας αμέσως μετά το διορισμό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η προϋπηρεσία του υπαλλήλου υπερβαίνει το εξάμηνο. Η διάρκεια της δικαιούμενης αναρρωτικής άδειας υπολογίζεται με βάση το σύνολο του χρόνου προϋπηρεσίας, αφαιρουμένων πάντοτε των ημερών αναρρωτικής άδειας που έχουν ήδη χορηγηθεί τόσο από την υπηρεσία του υπαλλήλου, όσο και από τον προηγούμενο φορέα του δημοσίου στην τελευταία πενταετία».
Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ έχει προϋπηρεσία ως αναπληρωτής, οι ημέρες αναρρωτικής άδειας που του είχαν χορηγηθεί και που αφαιρούνται από τη δικαιούμενη αναρρωτική είναι μόνο όσες αφορούν στο διάστημα της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι: α) για τον υπολογισμό του δικαιούμενου χρόνου αναρρωτικής άδειας νεοδιόριστου εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ συνυπολογίζεται και η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του και β) προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα λήψης αναρρωτικής άδειας νεοδιόριστου εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ, η προαναφερθείσα προϋπηρεσία θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες, οπότε και θεωρείται ως πλήρες έτος.
Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του Υ.Κ., εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ – ΕΒΠ που δεν έχει συμπληρώσει χρόνο υπηρεσίας έξι (6) μηνών, υπολογιζόμενης και της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας, δικαιούται να λάβει μόνο τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες που προβλέπονται και μετά την εξάντλησή τους, δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου