Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

"Πάγωσε" η Άγκυρα: Το γαλλικό υπουργείο παιδείας βάζει μάθημα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν

"Αντρίκια" απάντηση του Μακρόν στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και αλλού και κυρίως με την συνεχιζόμενη γενοκτονία των Κούρδων στην Συρία και στο τουρκικό έδαφος προκαλεί τριγμούς στην Άγκυρα.
Το Παρίσι μέσω του μαθήματος της ιστορίας που το διαβάζουν χιλιάδες Γάλλοι μαθητές πρόσθεσε ένα νέο κεφάλαιο που αναφέρει την προσμονή ενός λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος (Κούρδοι).


Η Γαλλική Διεύθυνση Εκπαίδευσης πρόσθεσε ένα μάθημα με τον τίτλο "Κούρδοι στο βιβλίο της ιστορίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται “Ένα έθνος χωρίς κράτος" και αφορά το βιβλίο Ιστορίας και Γεωγραφίας που θα διδαχθεί  στην 11η τάξη του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.
Μέσα στο κείμενο που γράφτηκε υπό την αιγίδα του γαλλικού κράτους, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα περιεχόμενα:
«Υπάρχει η ελπίδα της αντίστασης που θα δώσει την ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν».
Στο περιεχόμενο του μαθήματος, αναφέρεται ότι οι Κούρδοι είναι "ο μεγαλύτερος λαός στο κόσμο χωρίς κράτος", αφού έχουν πληθυσμό 40 εκατομμύρια.
Στο γαλλικό βιβλίο ιστορίας,υποστηρίζεται ότι οι Κούρδοι «παλεύουν για ανεξαρτησία εδώ και εκατό χρόνια», ενώ τονίζεται ιδιαίτερα ότι «οι χώρες που κυριαρχούν στο έδαφος του Κουρδιστάν αντιτίθενται σε αυτές τις προσπάθειες» ( Τουρκία-Ιράκ-Συρία-Ιράν).
Ωστόσο, μετά την "ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ και την κατάρρευση της Συρίας αναστηλώθηκαν οι ελπίδες για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν".
Σε ένα μέρος του κειμένου αναφέρεται ότι οι, "τωρινές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα επιτρέψουν την ίδρυση του κουρδικού κράτους".
Στην συνέχεια επισημαίνεται ο ρόλος των «κουρδικών δυνάμεων» στην εξάλειψη του ISIS, και μιλάει για την δύναμη των Peshmerga που στα κουρδικά σημαίνει: “Αυτοί που αντιμετωπίζουν τον θάνατο”.
Το γαλλικό βιβλίο της ιστορίας γράφει  επίσης ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την «επίθεση στους Κούρδους στην Συρία» στις 9 Οκτωβρίου 2019 με την έγκριση του Τραμπ.
Ο πόλεμος του ISIS καταγράφηκε ως η αρχή του τέλους της αλληλεγγύης μεταξύ της Αμερικής και των Κούρδων.
Η «τουρκική κατοχή της Βόρειας Συρίας» αναφέρεται στο βιβλίο, καθώς και το θέμα του Afrin.
«Τον Μάρτιο του 2018, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την κουρδική κατοικημένη πόλη Αφρίν και την γύρω περιοχή. Αυτή η περιοχή παραδόθηκε στις ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες.
Οι ομάδες αυτές αρπάζουν και κλέβουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Άνδρες αυτών των ένοπλων πολιτοφυλακών κατέλαβαν πολλά κουρδικά σπίτια και επιχειρήσεις, χωρίς να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε νομική κύρωση, ενώ άρχισαν τις απαγωγές ατόμων για να λάβουν λύτρα, καθώς διέπραξαν δεκάδες μαζικές δολοφονίες.
Οι Κούρδοι έποικοι έπρεπε να φύγουν και έτσι 130 χιλιάδες Κούρδοι είναι στους δρόμους. Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος του Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να εξαφανίσει την ύπαρξη των Κούρδων στα σύνορα με την Τουρκία”, τονίζει το κείμενο του βιβλίου που διαβάζουν οι Γάλλοι μαθητές.
Οι μαθητές καλούνται επίσης να απαντήσουν επίσης στις ακόλουθες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος:
1. Είναι η κατάσταση των Κούρδων η ίδια σε όλα τα κράτη;
2. Είναι η ανεξαρτησία ο μόνος τρόπος για τον οποίο αγωνίζονται οι Κούρδοι στη δεκαετία του 20ου αιώνα;
3. Ποιος ήταν ο ρόλος των Κούρδων στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος;
4. Γιατί μπορούμε να συγκρίνουμε τους Ιρακινούς Κούρδους με τους Σύρους Κούρδους;
Πρόκειται σαφέστατα για μια άκρως αξιέπαινη πράξη του γαλλικού κράτους που εκπαιδεύει την επόμενη γενιά των υπηκόων του στην πραγματικότητα της περιοχής.
Εκτιμάται ότι και στην ελληνική ιστορία θα πρέπει να προσθέσουμε πολλά ακόμη κεφάλαια αρχίζοντας με την λεπτομερή αναγραφή της ποντιακής γενοκτονίας και γενικά με τις σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τον ελληνικό εμφύλιο, την μεταπολίτευση και το δράμα της Κύπρου, καθώς και το Κουρδικό ζήτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου