Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Πανελλήνιες 2020: Αυτές είναι οι 10 σχολές που προτίμησαν οι υποψήφιοι φέτος

Πανελλήνιες 2020: Αυτές είναι οι 10 σχολές που προτίμησαν οι υποψήφιοι φέτοςΧαρτογραφήθηκαν οι επιλογές των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
Το υπουργείο παιδείας δημοσιοποίησε τα στατιστικά προτιμήσεων, επιτυχόντων και υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανά κατηγορία επιλογής.
Έτσι, οι παραδοσιακά δημοφιλείς σχολές βρέθηκαν στη «χρυσή» δεκάδα και φέτος, ενώ αρκετές σχολές που κατέρρευσαν στις βάσεις βρέθηκαν στο ναδίρ των επιλογών, επιβεβαιώνοντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά χαμηλός σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Η δεκάδα των πιο δημοφιλών σχολών

Στη δεκάδα των πιο δημοφιλών σχολών στην πρώτη θέση φιγουράρει -διαχρονικά- η Ιατρική Αθηνών με 1.985 υποψηφίους να την επιλέγουν ως πρώτη επιλογή, ενώ 3.289 συνολικά την συμπεριέλαβαν ως επιλογή στο μηχανογραφικό τους.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών καλύπτει σχεδόν το 50% των επιλογών με τις σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ και Πληροφορικής να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
Το ΕΜΠ βρίσκεται στην 3η και την 8η θέση με τις σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, το ΑΠΘ στην 6η και την 7η θέση με τις σχολές Ψυχολογίας και Ιατρικής, ενώ το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ βρίσκεται στις πέντε πιο δημοφιλείς σχολές.

Οι σχολές που έμειναν στα... αζήτητα

Στον αντίποδα, τμήματα με βάσεις εισαγωγής από 800 έως και 3.000 μόρια κατέγραψαν μονοψήφιο αριθμό πρώτων επιλογών από τους υποψηφίους, αν και επιλέχθηκαν από πολλούς ως μία επιλογή στο μηχανογραφικό τους.
Ενδεικτικά το τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επιλέχθηκε ως πρώτη επιλογή μόνο από 4 υποψηφίους και η βάση εισαγωγής του έπεσε στα 875 μόρια.
Το τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο μόλις με 5 υποψηφίους να το θέτουν ως πρώτη επιλογή κατέγραψε βάση εισαγωγής 900 μόρια.
Η πληθώρα τμημάτων ομοειδών αντικειμένων που έχει αλλάξει εδώ κι ένα χρόνο τον ακαδημαϊκό χάρτη σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία που δυσκολεύει αρκετές οικογένειες να διατηρούν επιπλέον σπίτι σε κάποια άλλη πόλη, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει «καταδικάσει» αρκετά τμήματα περιφερειακών τμημάτων (π.χ. Μαθηματικό, Φυσική) να βρίσκονται στις τελευταίες επιλογές των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου