Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πανελλήνιες και Λύκεια – Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα φέρνει το Υπουργείο Παιδείας, με νομοσχέδιο για την παιδεία

Μέσα στον Ιούνιο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2020, όπως ανακοίνωσε χτες (22/04) η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τις χτεσινές εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, οι Πανελλήνιες 2020 θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Όπως πρόσθεσε η ίδια, οι Πανελλήνιες θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, ενώ δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις για επανέναρξη των σχολείων.
Στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετεγγραφές φοιτητών – Τι θα ισχύσει

Αναφορικά με τις μετεγγραφές φοιτητών, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί μείον 2.750 μόρια.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν η βάση της σχολής στην Αθήνα είναι 18.750 μόρια, θα πρέπει να έχει 16.000 μόρια.

Πανελλήνιες – Λατινικά και Κοινωνιολογία


Κατά τη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το πρώτο στάδιο του εκπαιδευτικού συστήματος που εξετάζεται από το Υπουργείο.
Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις αλλαγές των Πανελληνίων, περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών, το οποίο φαίνεται να επιστρέφει από την ερχόμενη χρονιά.
Στη θεωρητική κατεύθυνση, λοιπόν, η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από το μάθημα των Λατινικών.
Ωστόσο, τα Λατινικά θα επιστρέψουν στις εξετάσεις των Πανελληνίων από το 2021-2022 (Δηλαδή θα ισχύσουν για εκείνα τα παιδιά που θα εισέλθουν από τον Σεπτέμβριο στην Β’ Λυκείου).
Στις Πανελλήνιες 2020 δηλαδή, οι μαθητές και μαθήτριες της τρίτης Λυκείου θα εξεταστούν πανελλαδικά στην Κοινωνιολογία.
Επανέρχονται επίσης από την επόμενη σχολική χρονιά οι συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και τα μαθήματα που θα συνδέουν τα επιστημονικά πεδία.

Επιστροφή της Βάσης του 10 – Αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα σε Β’ και Γ’ Λυκείου

Εισάγεται επίσης η βάση του 10 για την προαγωγή από τη μία τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου στην άλλη και αυξάνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο από τέσσερα που είναι σήμερα σε επτά. 
Παράλληλα, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκείου:
Τα παιδιά θα εξετάζονται σε 8 μαθήματα στην Α’ Λυκείου (8 είναι σήμερα), σε 7 μαθήματα στη Β’ Λυκείου από 6 που είναι σήμερα και σε 5 μαθήματα από τα 4 που είναι σήμερα στη Γ’ Λυκείου.

Οι Ομάδες Προσανατολισμού γίνονται πάλι 3

Οι ομάδες προσανατολισμού από τέσσερις γίνονται ξανά τρεις:
α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες,
β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και
γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισαγωγή νέων θεματικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, θεσμοθετούνται 24 Πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία, και ενίσχυση ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναμένεται να μπει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Αλλαγές στο Γυμνάσιο:

Ακόμη, στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξετάζομενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση.
Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Σεπτέμβριο.

Αλλαγές στο Λύκειο:

Αναφορικά με το Λύκειο, επανέρχονται οι γενικές εξετάσεις για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη. Η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμοσθεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 που είναι σήμερα σε 10 σε όλο το Λύκειο και θα επανέλθουν οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στα νηπιαγωγεία

Επιπλέον, στο νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

-Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου για την απόκτηση του οποίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
-Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου.
-Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας
-Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια, όπως και τον αριθμό των εισακτέων .
-Ενοποίηση της 2ης και 3ης Ομάδας Προσανατολισμού και κατάργηση των 7ωρων.
-Αλλαγές θα υπάρχουν και στο σύστημα των απουσιών.
-Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (απο τη νέα σχολική χρονιά)
-Νέες Θεματικές Ενότητες, στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.
-Ρυθμίσεις για τη διαδικασία Πρυτανικών εκλογών.
-Ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου