Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘ ΣΤΗΝ ΠΕΚΑΔΕ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση εγγράφου που αφορά στην αναβάθμιση της αγγλικής γλώσσας
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 44041/08-04-2020 έγγραφο
Απαντώντας στο από 11-11-2019 έγγραφό σας που αφορά σε προτάσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας, σας γνωρίζουμε την Εισήγηση της κ. Μαρίας Νίκα, Συμβούλου Α’ του ΙΕΠ, μέσω της Συντονίστριας της Υπομονάδας Ξένων Γλωσσών του ΙΕΠ κ. Ευαγγελίας Παπαδημητρίου, Συμβούλου Β του ΙΕΠ, η οποία έχει ως εξής:
«[…] Μετά τη μελέτη του υπομνήματος, και σε σχέση με τα παρακάτω σημεία:
 υποχρεωτική 12χρονη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας
 αύξηση των ωρών διδασκαλίας
 εφαρμογή του ΠΕΑΠ στα μονοθέσια και διθέσια δημοτικά σχολεία
 επέκταση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας
 διδασκαλία της αγγλικής σε ολιγομελή τμήματα

 επαναφορά της ενδοσχολικής εξέτασης του μαθήματος στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
 δημιουργία οργανικών θέσεων ΠΕ06 στην Ειδική Αγωγή
 επαναφορά της υποχρεωτικότητας της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο Γενικό Λύκειο
 αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γενικό Λύκειο από 3 σε 4 την εβδομάδα
 διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο ΕΠΑΛ ως μαθήματος Γενικής Παιδείας, Τομέα και Ειδικότητας σε όλες τις τάξεις
 εφαρμογή εξειδικευμένου προγράμματος για την προετοιμασία της εξέτασης του Ειδικού Μαθήματος στην Γ’ ΓΕΛ και Γ’ ΕΠΑΛ με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων προετοιμασίας κρίνεται ότι αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στην υποχρεωτική και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μπορούν να συντελέσουν στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου γλωσσομάθειας για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η αρμοδιότητα για τα παραπάνω θέματα ανήκει στο
ΥΠΑΙΘ.
Όσον αφορά στη σύνδεση της διδασκαλίας και εκμάθησης της αγγλικής με το ΚΠΓ, και ειδικότερα:
 στη σύνδεση της διδασκαλίας και εκμάθησης της αγγλικής με το ΚΠΓ και την πιστοποίηση στο σχολείο
 στη δυνατότητα πιστοποίησης της γλωσσομάθειας στην αγγλική γλώσσα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο (Β2/Γ1/Γ2), μέσα από τη σύνδεση με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ),
 στην καταγραφή στο Απολυτήριο του Γυμνασίου, του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου του επιπέδου γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας που έχει κατακτηθεί και ενδεχομένως πιστοποιηθεί μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ), κρίνεται ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει σχετική συζήτηση και να διερευνηθεί η δυνατότητα καθώς και οι απαραίτητες προϋποθέσεις της σύνδεσης αυτής.
Όσον αφορά στη χορήγηση ξεχωριστού, συμπληρωματικού ελέγχου προόδου για την ξένη γλώσσα με την επιμέρους αναλυτική βαθμολογία των επιδόσεων του μαθητή στις γλωσσικές δεξιότητες, κρίνεται ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρχει τέτοιου είδους διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα.
Όσον αφορά στα θέματα Προγραμμάτων Σπουδών και εκπαιδευτικού υλικού, και ειδικότερα στα παρακάτω σημεία:
 Ανανέωση του διδακτικού υλικού με τη συγγραφή νέων βιβλίων και παραγωγή ψηφιακού υλικού και δωρεάν διανομή έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού σε όλους τους μαθητές με στόχο την αναβάθμιση και τη βελτίωση της διδασκαλίας του μαθήματος.
 Δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού υλικού στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για τη διδασκαλία μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υλικό αυτό θα συνοδεύει το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτικός και θα καλύπτει μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και τις ανάγκες των μαθητών αυτών.
 Επέκταση του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών για τις ξένες γλώσσες στο Γενικό Λύκειο, σε συνέχεια του ΦΕΚ 2871/τ.Β΄/9-09-2016, προκειμένου να παρέχεται συνεκτική και ολοκληρωμένη διδασκαλία του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας από την Α Δημοτικού έως και τη Γ Λυκείου.
 Σχεδιασμός συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών για το Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο να λαμβάνει υπόψη του περιγράμματα επαγγέλματος και να καθορίζει κριτήρια και περιγραφητές δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύξει ο μαθητής που μαθαίνει Αγγλικά και αντιστοιχούν στον τομέα και την ειδικότητά του.
 Συγγραφή νέων βιβλίων ειδικών επαγγελματικών αγγλικών και αγγλικής ορολογίας για τα ΕΠΑΛ, τα οποία θα συμβαδίζουν με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε κάθε τομέα, σας ενημερώνουμε ότι το ΙΕΠ σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης – αναμόρφωσης των Προγραμμάτων Σπουδών της υποχρεωτικής και ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και διαμόρφωσης σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.»

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΧΑΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου