Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Κόφτης» στις επικουρικές συντάξεις το 2019



Μειώσεις στις επικουρικές, αν οι περικοπές στην προσωπική διαφορά δεν «αποδώσουν» το δημοσιονομικό στόχο του 1% του ΑΕΠ, προβλέπουν τα προσχέδια Κομισιόν και ΔΝΤ. Τι ισχύει με τις ομαδικές απολύσεις.
 Ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, το 2019, αφήνει το προσύμφωνο ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς για τα συνταξιοδοτικά, που θα αποτελέσει επί της ουσίας και το υπόβαθρο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, με στόχο να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Στα σχετικά προσχέδια που απέστειλαν στην Αθήνα, Κομισιόν και ΔΝΤ, γίνεται αναφορά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα λειτουργεί ως «κόφτης» και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση, που η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, δεν αποδίδει το δημοσιονομικό στόχο του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.ευρώ).

Μάλιστα στα σχετικά κείμενα που απέστειλαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνεται ότι θα τεθεί πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων. Η θέσπιση «πλαφόν» στις εν λόγω περικοπές, αποτελούσε μία από τις κυρίαρχες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που είχαν ως αποκορύφωμα το πρόσφατο Eurogroup της Μάλτας.
Ωστόσο, παρά τις σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, οι επικουρικές συντάξεις βρίσκονται στο «πυρήνα» του σχεδιασμού για τις περικοπές το 2019, έστω κι αν έχουν την μορφή του «κόφτη». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, με το πλαφόν του 22%, είναι ικανό από μόνο του να παράξει τον δημοσιονομικό στόχο του 1% του ΑΕΠ και των 1,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την Αθήνα το 2019.
Ομαδικές απολύσεις: Καταργείται το υπουργικό βέτο
Ιδιαίτερη μνεία, γίνεται και στα εργασιακά και δη στο μείζον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν στη μη αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%, όμως υπάρχει εγγεγραμμένη η πρόβλεψη για κατάργηση του βέτο που είχε το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις.
Επιπρόσθετα προβλέπεται και διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά, κυρίως στις εργασιακές συμβάσεις, έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτό σημαίνει, βάσει και των όσων εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, ότι με το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα θα επαναφέρει σταδιακά με όρους και… αστερίσκους τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Τέλος στο προσχέδιo συμφωνίας των Κομισιόν και ΔΝΤ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», γίνεται λόγος για άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου