Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Νίκος Φίλης και Γιώργος Καμίνης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τη σίτιση στα σχολεία και τη στέγαση των φοιτητών



filis kaminis 400px
Τα προγράμματα, «Ανοικτό Σχολείο», για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, σίτισης στα σχολεία και στέγασης των φοιτητών σε άδεια διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση καθώς ενισχύει την αναγκαία συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και γενικότερα την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των σχολείων.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μόλις χτυπήσει το κουδούνι, ώστε φέτος τα σχολεία να λειτουργήσουν
για πρώτη φορά από την έναρξη του σχολικού έτους χωρίς προβλήματα. Τα βιβλία έχουν φτάσει στα σχολεία, καθηγητές και δάσκαλοι θα είναι και αυτοί στη θέση τους. Μαζί με τον Δήμο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση των ανοικτών σχολείων», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά το τέλος της συνάντησης.
Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τη βούληση της εφαρμογής σε πανελλαδική κλίμακα των ανοικτών σχολείων στη γειτονιά και την κοινωνία, σχολείων που θα αποτελούν πόλο έλξης και άλλων ευρύτερων δραστηριοτήτων, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει παρουσιάσει δείγματα τέτοιας πολιτικής. «Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός των  σχολείων που παραμένουν ανοικτά και το απόγευμα, όμως σημασία έχει η κατεύθυνση για ευρύτερες σχολικές και κοινωνικές δράσεις» δήλωσε ο Υπουργός.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο. Για το θέμα αυτό ο Νίκος Φίλης δήλωσε:
«Το Υπουργείο είναι έτοιμο, ώστε από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα. Αρχικά θα υπάρξουν πολλά σχολεία στα οποία θα συγκροτηθούν τάξεις υποδοχής των παιδιών και σιγά σιγά, με εκπαιδευτικό προγραμματισμό, θα υπάρξει η δυνατότητα πλήρους ένταξης των παιδιών στα τυπικά σχολεία. Ήδη λειτουργεί επιστημονική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας και σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων εντάσσεται και η πρόσληψη περίπου 800 αναπληρωτών, πολλοί από τους οποίους θα γνωρίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας, και θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των γευμάτων με τον Υπουργό να δηλώνει:
«Ο Δήμος της Αθήνας ανέλαβε πρωτοβουλία και από φέτος προχωράμε  ως Υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην παροχή ζεστού φαγητού σε 30.000 παιδιά».
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της φοιτητικής στέγης: «Υπάρχουν ιδέες για την αξιοποίηση διαμερισμάτων, όπως επίσης και άλλων καταλυμάτων, όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν φοιτητές».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε για τα παραπάνω θέματα τα ακόλουθα:
«Ο Σεπτέμβρης και το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στα σχολεία θα μας βρει έτοιμους να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Υπάρχει  το ζήτημα του πώς θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σταδιακά τα προσφυγόπουλα που στην Ελλάδα υπολογίζονται συνολικά σε 22000 και ένας σεβαστός αριθμός εξ’ αυτών  βρίσκεται και στην Αθήνα.
Συζητήσαμε επίσης το θέμα της σίτισης των μαθητών, θέμα για το οποίο ήδη ο Δήμος έχει αναπτύξει δράση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας  θα προσπαθήσουμε να την επεκτείνουμε αυτή την χρονιά.
Επίσης, μας απασχόλησε το πολύ σημαντικό ζήτημα της στέγασης φοιτητών σε κενά διαμερίσματα στην Αθήνα.  Σε περιοχές του Κέντρου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη, η Πλατεία Βικτωρίας υπάρχουν κενά διαμερίσματα και πιθανόν με επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές που έχουν πάρα πολλά προβλήματα».
Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων
Δημοσιογράφος:   Οι τάξεις υποδοχής των προσφύγων θα λειτουργούν τις ίδιες ώρες με αυτές των Ελληνόπουλων;

Νίκος Φίλης: Στην αρχή θα είναι άλλες ώρες. Η προσπάθειά μας είναι σύντομα, αφού περάσει το πρώτο διάστημα υποδοχής, τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα να είναι μαζί στα σχολεία
Δημοσιογράφος: Πως θα γίνει η επιλογή των αναπληρωτών;
Νίκος Φίλης: Υπάρχει  δημόσια προκήρυξη που  αφορά τα προσφυγόπουλα, τους Ρομά και διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δημοσιογράφος: Οι καθηγητές πρέπει να γνωρίζουν και κάποιες άλλες γλώσσες;
Νίκος Φίλης: Οπωσδήποτε, και είμαστε σε επικοινωνία για τις γλώσσες Φαρσί και Αραβικά. Το γλωσσικό μέρος για τα προσφυγόπουλα περιέχει την εκμάθηση της ελληνικής, της μητρικής τους γλώσσας - επειδή είναι το πολιτιστικό τους κεφάλαιο- καθώς επίσης και μίας γλώσσας της επιλογής τους.
Δημοσιογράφος: Οι τάξεις για τα προσφυγόπουλα  θα ξεκινήσουν όπως τα δημόσια σχολεία;
Νίκος Φίλης: Η προσπάθεια μας είναι αυτή αλλά ξέρετε είναι η αρχή του προγράμματος και μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση κάποιων ημερών.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν τάξεις  και στα κέντρα φιλοξενίας ή μόνο στα σχολεία;
Νίκος Φίλης: Στα κέντρα φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία γιατί η σχέση της μητέρας  με το νήπιο είναι πολύ ισχυρή συναισθηματικά. Άλλες σχολικές δομές μπορούν να λειτουργήσουν σε ορισμένους καταυλισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μακριά από τις πόλεις και επομένως δεν είναι εύκολη η καθημερινή μετακίνηση των παιδιών.
Δημοσιογράφος: Πόσους φοιτητές θα καλύψετε με την επιδότηση ενοικίου;
 Γιώργος Καμίνης: Δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, το ζήτημα μας  είναι να φέρουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κενά διαμερίσματα και έχει ανέβει δραματικά ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων.
 Δημοσιογράφος: Κτηριακά, σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων;
Γιώργος Καμίνης: Ικανοποιητική. Υπάρχει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα παραδοθούν το Σεπτέμβριο οκτώ σχολεία πλήρως ανακαινισμένα. Επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούμε να κρατήσουμε τα  400 σχολικά  κτήρια στην Αθήνα σε ικανοποιητική κατάσταση. Τα 25 ανοικτά σχολεία που θα λειτουργήσουν σε όλη την Αθήνα έχουν υποστεί τις απαραίτητες μετασκευές προκειμένου να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους και το απόγευμα αλλά και την ένταξη του σχολείου στη γειτονιά.
 Νίκος Φίλης: Να προσθέσω ότι θα λειτουργήσουν επίσης δύο σχολεία νεόκτιστα, το Μουσικό Σχολείο στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής στην πλατεία Κουμουνδούρου. Επίσης θα λειτουργήσει κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας.
Υπάρχει γενικότερα  μία πορεία ουσιαστικής αναβάθμισης και των κτηριακών υποδομών αλλά και του περιεχομένου των παρεχόμενων γνώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου