Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

«Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Επισκέψεις μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους χώρους και τις εκθέσεις του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ) σχολικού έτους 2015-2016».




Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 146029/Δ2/17-09-2015 εισερχόμενο έγγραφο του οικείου Υπουργείου.

Σας ενημερώνουμε ότι, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Αλέξανδρου Διομήδη, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια, μέσα από τα οποία
αναδεικνύονται το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους, αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας.
Επίσης, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα τους δίνονται ερεθίσματα από τον τρόπο οργάνωσης και τις δυνατότητες αξιοποίησης του αρχειακού υλικού. Η επαφή των μαθητών με τις επιστήμες της αρχειονομίας και της ιστορίας συμβάλλει στην κατανόηση της σημασίας τους για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της χώρας.
      
Κατά το σχολικό έτος 2015-2016, θα πραγματοποιηθούν τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

1.    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2001».
Η περιήγηση στην ομώνυμη έκθεση ζωντανεύει σημαντικές περιόδους της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα παρέχει πλήθος πληροφοριών: ιστορικές, οικονομικές αλλά και σχετικές με τις εικαστικές και συλλεκτικές τάσεις, τις κατασκευαστικές τεχνικές, την κιβδηλία ή την ιδεολογία, όπως αυτή αποτυπώθηκε πάνω στα τραπεζογραμμάτια. Οι μαθητές συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  
2.    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχεία πηγές γνώσης, πηγές μνήμης».
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση της πρωτογενούς πηγής στην αναζήτηση της γνώσης και την τεκμηρίωση της ιστορίας.
Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους ενός σύγχρονου αρχείου (αίθουσα ερευνητών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης, εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, χώροι εκκαθάρισης, επεξεργασίας, ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού, μουσειακούς χώρους) και μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες να έρθουν σε επαφή με πρωτότυπα τεκμήρια (έγγραφα, φωτογραφίες, μηχανές γραφείου, σχέδια, χάρτες) επιχειρώντας να τα προσεγγίσουν με βάση αναλυτικά κα ερμηνευτικά εργαλεία. 

3.    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Αφορά την παρουσίαση των διαφορετικών ειδικοτήτων που ασκούνται στο Αρχείο (αρχειονόμου, βιβλιοθηκονόμου, φωτογράφου, συντηρητή, διοικητικού υπαλλήλου, διορθωτή και επιμελητή κειμένων), αλλά και γενικότερα στην Τράπεζα.

4.    Προγράμματα για μικρές ομάδες.
Για ομάδες μέχρι 15 μαθητές, προτείνονται και άλλα προγράμματα με εκπαιδευτικές δράσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον για το ταξίδι αναζήτησης της πρωτογενούς πληροφορίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00–14.00. Διάρκεια κάθε προγράμματος 1.30 ώρα.
Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα: 210-8807799 και 210-8807804 (Υπεύθυνη κ. Μ. Λεμπέση).

                                                                                                                      
Εσωτερική Διανομή:                                                      Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
1.    Γενική Διεύθυνση Σπουδών                                       ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ
Π/θμιας και Δ/θμιας Εκ/σης                                               
2.    Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Τμήμα Β΄                                                                                        
3.    Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων                                        
και  Οργάνωσης  Δ.Ε. , Τμήματα Β΄ και  Γ΄                                ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου