Οδυνηρές ανατροπές στη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να έρχεται σε φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως.
Στο στόχαστρο των φορολογικών αλλαγών μπαίνουν ακόμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα, οι αγρότες, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, προέρχονται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.
Ταυτόχρονα, επανεξετάζεται και βαίνει προς κατάργηση το σύνολο των φοροαπαλλαγών
(περίπου 700) –χωρίς να εξαιρούνται και τα προνοιακά επιδόματα- καθώς υπολογίζεται ότι κοστίζουν στο Δημόσιο περί τα 3,6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ επίκειται αύξηση των έμμεσων φόρων, μέσω της αναπροσαρμογής των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καπνό και καύσιμα, με την αιτιολογία ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα για την κάλυψη αναγκών στο ασφαλιστικό.
Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η άντληση εσόδων ύψους 53, 8 δισ. ευρώ κατά το 2016, αυξημένων κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν τρεις κατηγορίες φορολόγησης των πολιτών (μισθωτοί και συνταξιούχοι μία κατηγορία, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες η άλλη και εκμισθωτές-εισοδηματίες η τρίτη), ενώ προωθείται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για φορολογουμένους με εισόδημα έως 9.000 ευρώ ετησίως.