Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Σπ. Κανελλόπουλος: Κύριε Υπουργέ, στην Ειδ. Αγωγή, χόρτασαν από... συγχαρητήρια!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων
Η ελληνική πολιτεία πριν από 29 χρόνια με το νόμο 1566/85, αναγνώρισε το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι στις δομές της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας (Σ.Μ.Ε.Α.Ε, ΚΕ.Δ.Δ.Υ, Τμήματα ένταξης), αμείβοντάς τους με επίδομα Ειδικών Συνθηκών, της τάξεως των 157,57 ευρώ μεικτά (90 ευρώ καθαρά). Στο προαναφερθέν επίδομα αναφέρονται και οι νόμοι: Ν. 2817/2000 και Ν. 3205/2003, άρθρο 8, παράγραφος 12β, άρθρο 13 και 3699/08 άρθρο 27, όπως και οι Υπουργικές Αποφάσεις με αριθμό 27922/Γ6/03-04-07,   28911/Γ6/03-04-07  και  28915/Γ6/03-04-2007.
Με την επέλαση των μνημονιακών πολιτικών και το νόμο που φέρει τον τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή
εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», γνωστότερο ως νόμο 4024/11 (ΦΕΚ 226 τεύχος Α’),  το επίδομα καταργήθηκε από 1η Νοεμβρίου του 2011.
Κύριε Υπουργέ
 Στο ΦΕΚ 32/Α΄/11-2-2014  (πριν δύο εβδομάδες) στο οποίο δημοσιεύεται ο νόμος 4235/14 (σελίδα 639), στο άρθρο 67, με τίτλο «Επίδοµα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», διατυπώνεται ότι: Για τους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου ∆εύτερου του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), η κοινή απόφαση των Υπουργών ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, Οικονοµικών και του κατά περίπτωση αρµόδιου Υπουργού, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ίδιου νόµου, εκδίδεται µέσα σε αποκλειστική προθεσµία έξι µηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.

Κύριε Αρβανιτόπουλε
Ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός για το επίδομα στην Ειδική Αγωγή είστε εσείς. Προτίθεσθε να προβείτε σε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους συναρμόδιους Υπουργούς που αναφέρει το άρθρο 67 του ν. 4235/14;
Κύριε Υπουργέ
 Η Ειδική Αγωγή είναι κλάδος της δημόσιας εκπαίδευσης εξαιρετικά σημαντικός αλλά ανεπτυγμένος αντιστρόφως ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού.
Οι μαθητές που φοιτούν στις μονάδες Ειδικής Αγωγής, όπως η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει δείξει, με τη συνδρομή  του ειδικευμένου προσωπικού Ειδικής Αγωγής, μπορούν να ενταχθούν ισοτίμως και επαρκώς –ενίοτε δε και άριστα– στο σχολικό πρόγραμμα, ενώ χωρίς αυτήν, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη σχολική αποτυχία ή και διαρροή, διακινδυνεύοντας στις πιο βαριές περιπτώσεις (αυτισμός, ψυχικές νόσοι κ.α.), ακόμη και τις στοιχειώδεις δυνατότητές κοινωνικοποίησής τους.
  Η πολιτεία είχε θεσπίσει το επίδομα Ειδικής Αγωγής ακριβώς ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, οι οποίοι εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό ψυχοσωματικής επιβάρυνσης.  Η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην αρχή των Ίσων Ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, καθώς τα παιδιά με ειδικά προβλήματα μόνον με την κατάλληλη αγωγή και ενίσχυση μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Κύριε Υπουργέ
Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία σας για τις δομές της Ειδικής Αγωγής, σας καλώ σε άμεση αποκατάσταση της αδικίας που βιώνουν όσοι μοχθούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής.
Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση και υποστήριξη κι όχι επιπλέον οικονομικές περικοπές στους ήδη μειωμένους μισθούς των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή έχουν χορτάσει από… συγχαρητήρια για το έργο που επιτελούν. Απαιτούν ουσιαστική αναγνώριση απ’ την κυβέρνηση, των υπηρεσιών που παρέχουν.
Με τιμή

Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος
Μαθηματικός
Στέλεχος της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. Ανατ. Αττικής

ΥΓ. Θα ήθελα να τονίσω, ότι η μισθολογική κατάσταση των καθηγητών, ήταν διαχρονικά στην Ελλάδα η χειρότερη σε σχέση με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. 
Ίσως θα έπρεπε να δείτε σοβαρά κύριε Υπουργέ, τη θέσπιση Ειδικού Μισθολογίου Εκπαιδευτικών που θα αποκαθιστά τις αδικίες. 
Εδώ που τα λέμε, το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν είναι και τόσο... ενιαίο. Τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου