Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Σάλος με τις αποκαλύψεις για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους


 Μεγάλη αναστάτωση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Επενδυτή» και του «Τύπου της Κυριακής» για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων που περιλαμβάνει το καταρτιζόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το νομοσχέδιο κρατείτο μέχρι την Παρασκευή ως επτασφράγιστο μυστικό και η δημοσιοποίηση των πιο σημαντικών από τις ρυθμίσεις του ήταν κάτι που δεν επιθυμούσε καθόλου αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου.
Η επικοινωνιακή προσπάθεια που κατεβλήθη το Σάββατο, από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ήταν να μην αναμεταδοθούν καθόλου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στα απογευματινά δελτία ειδήσεων, οι αποκαλύψεις για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αιτία νέων επικριτικών σχολίων εναντίον της, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της. Για το λόγο αυτό εξεδόθη μία λιτή ανακοίνωση το Σάββατο το μεσημέρι, στην οποία
αναφέρεται ότι «τα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο νέο φορολογικό νόμο είναι παντελώς αναληθή»!

Επιβεβαίωση

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι έτσι ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε στον «Επενδυτή» και στον «Τ.τ.Κ.»! Μάλιστα, μια από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η οποία προβλέπει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το 2014, επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»!

Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια 12μελή επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και συμμετέχουν στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Οι ρυθμίσεις

Οπως αποκάλυψαν ο «Επενδυτής» και ο «Τ.τ.Κ.»  το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει, μεταξύ των άλλων:

*  Αυξήσεις-φωτιά στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για όλους σχεδόν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αποδοχές άνω των 800 ευρώ το μήνα.
*  Αύξηση της προκαταβολής φόρου για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 90% του κύριου φόρου εισοδήματος και για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ από το 80% στο 90% του κύριου φόρου!
*  Φορολόγηση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους απολυόμενους εργαζομένους με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή από το πρώτο ευρώ και  με συντελεστές μέχρι 42%!
*  Κατάργηση των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
*  Κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 25% των ετησίων εισοδημάτων τους με την αξία αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συλλέξει.
 e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου