Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Δ.Δ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΆ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 570 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής


 https://dide-peiraia.att.sch.gr/index.php/menu-manager/menu-manager-events/12968-synedrio-astronomias-07032025

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ 

ΣΤΑ 570 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

Υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου διοργανώθηκε ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον μαθητικό συνέδριο, που ήταν αφιερωμένο στα 570 χρόνια από την ίδρυση της ΠΜΓΣ, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής Μαρασλή. Στο εν λόγω συνέδριο πρωταγωνίστησαν μαθητές και μαθήτριες από δεκατέσσερα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι/ες παρουσίασαν τη δική τους ξεχωριστή μελέτη για το Διάστημα, καθώς και τη διασύνδεση των μελετών τους με τομείς του Επιστητού και της Τέχνης. Οι προσκεκλημένοι/ες, που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου, ανήλθαν στα 500 άτομα.

Στο συνέδριο, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ.κ. Καισάριο Χρόνη, Μέγαν Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης, συμμετείχε με ιδιαίτερο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Μέσης Αφρικής κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος έστειλε, διά του λόγου του, μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ, κος Δημήτριος Ζώτος, τόνισε τη σημασία των μαθητικών επιστημονικών συνεδρίων, τη μακραίωνη συμβολή της ΠΜΓΣ στον πολιτισμό και την επιστήμη και επισήμανε τους λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε το συνέδριο στους χώρους της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του στην ΑΘΠ για τη δυνατότητα που παρείχε να πραγματοποιηθεί στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής Μαρασλή.

Στο Συνέδριο παρέστησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, η κα Δήμητρα Βουρδόγλου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης της Ελλάδας στην Πόλη, ο Διευθυντής Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Ζαγοριανάκου, κος Κωνσταντίνος Ζαγοριανάκος, καθώς και τα μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου με επικεφαλής τους κο Γεώργιο Γρηγορά, Διευθυντή Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Ζαγοριανάκου και κα Δάφνη Κανέλλη - πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής - Υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ασπροπύργου.

Τα σχολεία που συμμετείχαν με εργασίες τους ήταν: Τα Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου, το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το 1ο Λύκειο Πεύκης, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βουλιαγμένης, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο ‘’Αυτενεργώ’’, το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκάδας, το 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, το Γυμνάσιο Νέας Περάμου, το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, το 5ο Γυμνάσιο Νίκαιας και το 7ο Γυμνάσιο Νικαίας.

Οι μαθητικές εισηγήσεις, που βασίστηκαν στην προσεγγίσεις της Αστρονομίας μέσα από τη Λογοτεχνία, την Ποίηση, τα Μαθηματικά και τη Μουσική, ήταν άκρως ενδιαφέρουσες. Αποτέλεσαν ένα ταξίδι στο χωροχρονικό συνεχές με τολμηρούς συσχετισμούς, τους οποίους ο μακρόκοσμος του σύμπαντος μπορεί να ευνοήσει, όπως απέδειξαν και οι τίτλοι των εισηγήσεων. Συγκεκριμένα, η Ρητορική κι η Φιλοσοφία φάνηκε να εμπλέκονται με την Αστρονομία, η Ουρανογραφία με τη Ναυσιπλοΐα, η Τέχνη με την Αστρονομία, η Αστρονομία με τη Μυθολογία, τη Μουσική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Γλώσσα και φυσικά τους Αρχαίους Έλληνες. Επιπλέον, οι μαθητικές εργασίες ανέδειξαν τη σχέση του Διαστήματος με τη Λογοτεχνία και τον Τουρισμό, της παρατήρησης των αστεριών με τις ναυτικές εξερευνήσεις, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως η ιστορία της Αστρονομίας, ο καιρός στο Διάστημα και οι Γυναίκες Αστρονόμοι, για τις οποίες έγινε ξεχωριστή μνεία λόγω και της ημέρας εορτασμού των Γυναικών. Πολύ ενδιαφέρουσες, επίσης, ήταν και οι εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, οι οποίες καθήλωσαν το κοινό με το ιδιαίτερο και επιστημονικού ενδιαφέροντος περιεχόμενό τους.

Μετά το πέρας του συνεδρίου οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου