Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Νέα Φιλαδέλφεια παρουσίαση του εγχειριδίου – βιβλίου του καθηγητή με τίτλο «Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου», το οποίο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την υποστήριξη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το πόνημα αυτό αποτελεί πολύτιμο αρωγό για όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στην Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και, κυρίως, για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να την διδάξουν.
Μετά την υποδοχή των προσκεκλημένων από τον αντιπρόεδρο του ΠΠΙΕΔ κ. Κωνσταντίνο Τομπούλογλου, την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Νέας Φιλαδελφείας κ. Ιωάννη Τομπούλογλου και του εκπροσώπου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου κ. Νίκου Κουρεμένου. Για το βιβλίο μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ κ. Γιώργος Καλαντζής και, εκ μέρους της συντακτικής ομάδας του εγχειριδίου, ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και ο κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου διεξήχθη επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου» για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε ιστορικά και παιδαγωγικά ζητήματα και να ξεναγηθούν στο Μουσείο. Ιδιαίτερα κέντρισαν το ενδιαφέρον οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς δασκάλους, συνεργάτες της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, και μάχιμους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα βιωματικά εργαστήρια. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελούν το κίνητρο για τη διοργάνωση στο μέλλον ανάλογων εκδηλώσεων, που θα φωτίσουν όλες τις πτυχές της πολυτάραχης ιστορίας του Πόντου και θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο υλικό για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται των γενοκτονιών του 20ού αιώνα.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού Διασποράς του Δήμου Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου