Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

 

Νέο τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαμορφώνεται με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου και την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι αποφασισμένος να ανοίξει τον φάκελο «Εθνικό απολυτήριο», προκειμένου να διαμορφώσει έναν κοινά αποδεκτό τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια, συμβατό τόσο με τις διεθνείς τάσεις όσο και με το κεκτημένο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για τον λόγο αυτόν άμεσα θα βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλοι οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί διεξοδικό πριν από την εφαρμογή του νέου τρόπου πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το προς συζήτηση σχέδιο θα περιλαμβάνει Πανελλαδικές Εξετάσεις με τη χρήση της Τράπεζας Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, για να διακριβωθούν η κριτική ικανότητα και η δημιουργική σκέψη των μαθητών και όχι μόνο η στείρα απομνημόνευση. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας το σύστημα που θα επιλεγεί θα ξεκινήσει για τους μαθητές της Α1 Λυκείου, οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στο Λύκειο θα εξεταστούν για να αποκτήσουν το εθνικό απολυτήριο. Εως τότε θα συνεχίζεται η εφαρμογή του ισχύοντος συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που θα συζητηθεί περιλαμβάνει την καθιέρωση γραπτών προαγωγικών εξετάσεων από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ο γενικός μέσος όρος θα προκύπτει από τη βαθμολογία που έχει λάβει ο μαθητής στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Σκέψεις υπάρχουν και για την καθιέρωση ειδικού συντελεστή ανά τάξη, προκειμένου στο τέλος να εξάγεται ο τελικός βαθμός, ο οποίος σε ένα ποσοστό θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αλλαγές σε 166 προγράμματα σπουδών, αλλαγές οι οποίες θα συνεχιστούν. Όπως λέει ο κ. Πιερρακάκης: «Ακριβώς γι’ αυτό δημιουργούμε μηχανισμό διαρκών αλλαγών στα προγράμματα σπουδών. Αλλαγές προς πολλαπλές κατευθύνσεις, από την εισαγωγή του μαθήματος της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τη θεμελίωση ότι στο μάθημα της Λογοτεχνίας θα πρέπει να διδάσκονται πλήρη βιβλία όχι απλά αποσπάσματα, ότι στα Αρχαία Ελληνικά και στη Γλώσσα μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο καινοτόμοι στις μεθόδους διδασκαλίας και ότι πρέπει να ενισχύσουμε την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Με την τεχνολογία να δρα επικουρικά και όχι κυρίαρχα σε κάθε μάθημα, ενώ εγκαθιστούμε ρομποτικά εργαστήρια και διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία. Ο δυϊσμός αυτός είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Έχουμε ανάγκη τη λογοτεχνική σκέψη δίπλα στην αλγοριθμική σκέψη».

Η καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου θα συνδυαστεί με την αξιολόγηση, στην οποία αναμένονται κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, αλλά και με την Τράπεζα Θεμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα, που θα οδηγεί στην απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου με την ολοκλήρωση του Λυκείου και ύστερα από την επιτυχή επίδοση των μαθητών, εξηγούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι επιδιώκουν την αναβάθμιση των σπουδών στο Λύκειο.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας, επί υπουργίας της Νίκης Κεραμέως, σχεδίαζε ένα «εθνικό απολυτήριο στο οποίο θα συνυπολογίζονται με διαβαθμισμένη, αυξανόμενη βαρύτητα οι επιδόσεις του μαθητή και στις τρεις τάξεις του Λυκείου».

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, «το εθνικό απολυτήριο, σε ένα ποσοστό, θα συνυπολογίζεται κατά την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με προϋπόθεση την προηγούμενη διασφάλιση ενός αντικειμενικού συστήματος βαθμολόγησης του μαθητή».

ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Την ίδια ώρα, εξετάζεται συνολικά στο υπουργείο Παιδείας η αλλαγή σελίδας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την κατάρτιση έως το τέλος του χρόνου νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το σχετικό νομοσχέδιο θα «πατάει» στο άρθρο που έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την ερμηνεία του Συντάγματος αναφορικά με το Άρθρο 1 6 και συνεπικουρικά με το Άρθρο 28. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει τα κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και τη λειτουργία τους ως παραρτημάτων στην Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου