Για τη βία στα σχολεία, την σχετική πλατφόρμα αναφορών αλλά και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς σε κάθε σχολείο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Political.gr. Στην αρχή της συνέντευξής της η κ. Μακρή, σημείωσε ότι “στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε νέες παιδαγωγικές τεχνικές και να τις υποστηρίξουμε με τη χρήση των τεχνολογιών” τονίζοντας παράλληλα ότι εκπαιδευτικές πολιτικές, που νομοθετήθηκαν την προηγούμενη τετραετία, θα εφαρμοστούν, πλέον, συντονισμένα και μεθοδικά και διανύσουμε μία τετραετία «πραγματικής επανάστασης» για τον μετασχηματισμό της Παιδείας και τον τρόπο λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στη συνέχεια η υφυπουργός κ Ζέττα Μακρή επισήμανε δύο βασικές προτεραιότητες: την περαιτέρω στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα δίνει έμφαση στις διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας.
Απαντάμε σε μια μεγάλη ανάγκη, μια και τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των θυμάτων σιωπά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ελάχιστο ποσοστό θυμάτων εκφοβισμού απευθύνονται σε ενήλικες, ενώ περίπου το 97% των παιδιών εκτιμάται ότι φοβούνται να αναφέρουν περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, δρομολογείται η δημιουργία πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ανώνυμα ή επώνυμα από μαθητές, αλλά και επώνυμα από γονείς.
Συστήνουμε νέες δομές. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ο διευθυντής μαζί με έναν εκπαιδευτικό ή τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής θα είναι Υπεύθυνοι Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, συστήνονται τετραμελείς Ομάδες Δράσης στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ σε κεντρικό επίπεδο συγκροτείται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας. Σε συνέχεια των επιμορφώσεων για θέματα διαχείρισης σχολικής βίας, προχωρούμε σε ανάπτυξη στοχευμένου επιμορφωτικού υλικού. Άμεσος στόχος, η επιμόρφωση των Ομάδων Δράσης και των Υπευθύνων Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και ευρύτερα οι εκπαιδευτικοί μας. Ενσωματώνουμε προτάσεις της ευρύτερης κοινότητας μέσω του συστηματικού διαλόγου με φορείς εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμπληρώνει σειρά πρωτοβουλιών μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος. Είμαστε, έμπρακτα και υπεύθυνα, δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές και τους παροτρύνουμε να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν, γιατί είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη φωνή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου