Στοιχεία για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τους μόνιμους διορισμούς κατέθεσε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζ. Μακρή εγγράφως στη Βουλή.
Μετά από ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων και σχετική επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ), η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 47.167 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην επικράτεια.
Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους διορισμούς ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης.
Προσλήψεις αναπληρωτών και διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία το τρέχον σχολικό έτος 2022-23 έχουν προσληφθεί :
24.674 εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης,
14.431 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και
8.062 μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ.
Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους διορισμούς η κα Μακρή αναφέρει στο έγγραφό της ότι:
1) Αναφορικά με τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ 5.929 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (4.489 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 1.440 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)), καθώς και 18.908 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση.
Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που διενεργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχεται σε 24.837.
2) Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και να επιτευχθεί σταδιακά καθεστώς αναπλήρωσης που θα εστιάζει στις πραγματικά έκτακτες ανάγκες.
3) Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 7 του Ν. 3848/2010 (Α ́ 71) όπως ισχύει και του άρθρου 15 περ. Δ παρ. 3 του Ν. 1566/1985 (Α ́ 167) προκύπτει ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τα υφιστάμενα οργανικά κενά, έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων των υπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές θέσεις.
4) Όσον αφορά στις οργανικές ανάγκες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού από περιοχή σε περιοχή, καταρτίζονται πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης και κατά κλάδο και ειδικότητα, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του Π.Δ. 50/96 (Α ́ 45) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Π.Δ. 100/97 (Α ́ 94) και στο άρθρο 7 του Ν. 3848/2010.
5) Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δηλώνουν αρμοδίως τα οργανικά κενά/πλεονάσματα προσωπικού, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης υποβάλλουν τις προτάσεις τους και τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) γνωμοδοτούν επί των εν λόγω στοιχείων.
6) Ως προς τη διάρκεια ισχύος των πινάκων κατάταξης των Προκηρύξεων για μόνιμους διορισμούς, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 4589/2019, οι υποψήφιοι για διορισμό ή πρόσληψη κατατάσσονται κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ79.01 και ΤΕ16, σε αξιολογικούς πίνακες κατάταξης οι οποίοι ισχύουν έως τη λήξη του δεύτερου σχολικού έτους που έπεται της λήξης του σχολικού έτους κατά το οποίο έλαβε χώρα η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου