Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Πρόωρη σύνταξη με ανήλικο σε άνδρες: Η απόφαση που ανατρέπει δεδομένα

 

Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέπει τα δεδομένα στο δημόσιο. Ποιοι ωφελούνται. Κέρδος και για όσους βγήκαν με ανήλικο την περίοδο 2011-12.

Παράθυρο πρόωρης σύνταξης ανοίγει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε οριστικά ότι και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται σύνταξη με ανήλικο τέκνο, ακόμη και εάν είχαν 25ετία το 2010.

Η εν λόγω διάταξη αφενός «λύνει» τα χέρια σε μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (περισσότεροι από 10.000 εν ενεργεία) να βγουν στη σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης και, αφετέρου, επιτρέπει σε όσους βγήκαν ήδη με τις διατάξεις περί ανήλικου τέκνου (2011-12), να ζητήσουν την αναγνώριση και πρόσθετου χρόνου ασφάλισης ώστε να βελτιώσουν τις αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα:

Το 2010 με τον Ν.3863 αναγνωρίστηκαν και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους τα ίδια προνόμια που ίσχυαν για τις γυναίκες σε εφαρμογή απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που έκρινε ότι η σύνταξη από το Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) ισοδυναμεί με επαγγελματική ασφάλιση (σύνταξη από τον εργοδότη). Κατά συνέπεια δεν επιτρέπονται (θετικές) διακρίσεις. Για όλους τους ασφαλισμένους θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια.

Προκειμένου να μην υπάρχει όμως μεγάλη εκροή υπαλλήλων προς τη σύνταξη, αυτό το δικαίωνα το αναγνώρισε ο νομοθέτης (Λοβέρδος-Κουτρουμάνης) μόνο από το 2011 και μετά. Χρονικό διάστημα για το οποίο όμως αύξησε τα σχετικά όρια ηλικίας (25ετία και 52ο έτος της ηλικίας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους το 2011, 25ετία και 55ο έτος το 2012 και τέλος-κατάργηση δικαιώματος).

Ειδικά για το 2010 προβλέφθηκε ότι οι άνδρες που είχαν 25ετία (στο δημόσιο, με διαδοχική ασφάλιση ή με αναγνώριση στρατού), αποκλείονται της ρύθμισης. Με αποτέλεσμα πάνω από 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι τότε να «παγιδευτούν», ενώ ήδη οι μισοί εξ αυτών έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις κοινές διατάξεις (25ετία και 58ο έτος κ.ο.κ.)

Ποιοι ωφελούνται

1. Τώρα με την εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν 25ετία και ανήλικο το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, όπως ίσχυε για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.

2. Από την άλλη πλευρά, πάνω από 3.000 ήδη συνταξιούχοι του Δημοσίου που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 ή το 2012 και βγήκαν με τα νέα (πιο) αυξημένα όρια ηλικίας (52ο και 55ο αντιστοίχως), μπορούν να επανέλθουν κα να ζητήσουν είτε την προσμέτρηση των πλασματικών ετών του στρατού, που τότε απέφυγαν να αναγνωρίσουν γιατί συμπλήρωναν 25ετία το 2010 και αποκλειόταν των ευνοϊκών διατάξεων πρόωρης εξόδου

με ανήλικο, είτε να συνυπολογιστούν τυχόν έτη διαδοχικής ασφάλισης πριν το δημόσιο (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κ.λπ.), χρόνια που δεν προσμέτρησαν ακριβώς για να μην συμπληρώσουν 25ετία το 2010 και αποκλειστούν.

3. Άλλη κατηγορία ευνοημένων είναι οι ασφαλισμένοι που έχασαν το δικαίωμα πρόωρης εξόδου γιατί δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη από τα τέκνα το 2010, δικαίωμα που είχαν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δεν δόθηκε και στους άνδρες…

4. Επίσης, με πρόωρη μπορούν να βγουν και ορισμένοι τρίτεκνοι που δεν είχαν αυτό το δικαίωμα το 2010, το οποίο ίσχυε για τις γυναίκες (20ετία χωρίς όριο ηλικίας) και, ακολούθως, όταν έγιναν 52 ετών (2011) ή 55 (2012) και είχαν την ανάλογη προϋπηρεσία, τα όρια ηλικίες για έξοδο, έχασαν αυτό το δικαίωμα γιατί εν τω μεταξύ αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα ηλικιακά όρια (με το γ’ μνημόνιο τον Αύγουστο του2015).

5. Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση πλασματικών ετών από τα παιδιά το έτος 2010 και έτσι να βελτιώσουν τις αποδοχές τους.

Δικαστική προσφυγή

Βεβαίως για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσφύγει δικαστικά καθώς η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί, μέχρι στιγμής, στην εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Το ίδιο ισχύει και με τα αναδρομικά 2015-2016. Προσφυγή σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνει το σύνολο των συνταξιούχων, υποβαλλόμενο και στη σχετική δικαστική δαπάνη, καθώς η κυβέρνηση δεν εφήρμοσε στο ακέραιο την περσινή απόφαση του ΣτΕ, μην περιλαμβάνοντας στα αναδρομικά τα Δώρα της συγκεκριμένης περιόδου (του 11μήνου Ιούλιου 2015-Μαΐου 2016) δηλαδή απέκοψε 800 ευρώ στον καθένα εκ των 2,5 εκ. συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου