Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Δυστυχώς οι Πανελλαδικές είναι θέμα που πουλάει. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προδικάσουν ανόδους, πριν ακόμη τελειώσουν τα μαθήματα.

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, τα θέματα χαρακτηρίζονται «βατά» σε κάθε μάθημα που δίνεται, τέτοια που «οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα γράψουν άριστα», «σαφή, χωρίς παρερμηνείες», «χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για τους σωστά προετοιμασμένους».
Κάθε χρόνο, ένα μάθημα θα φέρει αναστάτωση λόγω της δυσκολίας του.
Κάθε χρόνο «προβλέπεται άνοδος των βάσεων αφού αναμένεται οι αριστούχοι να είναι περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά».
Αυτά και άλλα πολλά κλισέ ακούγονται μάλλον από χείλη που δεν έχουν σχέση με την σχολική καθημερινότητα ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ και για τις σχολές ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ.


Κάθε χρόνο κάποιοι προσπαθούν με τις «έγκυρες διαρροές» τους να κόψουν τα πόδια των μαθητών μας ακόμη και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ανάμεσα από τα εξεταζόμενα μαθήματα. «Δάσκαλε, δεν έχω γράψει καλά, αν και ήμουν σωστά προετοιμασμένος… Και όπως λένε τα θέματα ήταν εύκολα!»… Το ακούσαμε και φέτος, και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό για έναν σωστά προετοιμασμένο μαθητή… Εύκολα τα θέματα, αυτός όμως δεν έγραψε άριστα…
Και ύστερα? Έρχεται η ανακοίνωση των βαθμών, όπου τελικά φαίνεται ότι τα θέματα …δεν ήταν και τόσο εύκολα… Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά …έπεσαν έξω οι «ειδικοί»…
Έτσι έγινε και φέτος.
Θα αναφερθώ μόνο στην Πληροφορική που είναι το μάθημα της ειδικότητάς μου.
Πέρυσι, κάτω από τη βάση είχε γράψει το 41,74% των υποψήφιων ενώ φέτος το ποσοστό ήταν 44,75%, αυξημένο κατά 3%!
Πέρυσι, 10-15 έγραψαν το 20,45% ενώ φέτος το 22,74%.
Πέρυσι, 15-18 έγραψε το 17,14% ενώ φέτος το 16,03%.
Τέλος, άριστα (πάνω από 18) έγραψαν πέρυσι το 20,67% των υποψηφίων ενώ φέτος οι αριστούχοι ήταν 4% λιγότεροι, με ποσοστό 16,48%.
Τι μας δείχνει αυτό; Ότι τα φετινά θέματα της Πληροφορικής δυσκόλεψαν περισσότερο τους μαθητές από ότι τα περσινά, αν και πολλοί έσπευσαν να τα χαρακτηρίσουν και πάλι «βατά» και «εύκολα για τους καλά προετοιμασμένους». Παρόλα αυτά, οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, είχαμε λιγότερους αριστούχους και ελεφρά περισσότερους «μέτριους», γεγονός που δεν συμφωνεί με τις αρχικές εκτιμήσεις ορισμένων…
Φανταστείτε τώρα στα υπόλοιπα μαθήματα τι έγινε που χαρακτηρίστηκαν και πιο δύσκολα (Μαθηματικά, Χημεία κλπ)…
Τελικά τι λέτε; Ήταν εύκολα τα θέματα; Το ρωτάω γιατί όταν ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ, κάπως πρέπει να το δικαιολογήσουμε…

Κωνσταντίνος Κατσαρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου