Ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει συνεχώς! Και ήδη ξεπέρασε τις 700 μονάδες (ενώ πριν ενάμιση μήνα ακόμα αγωνιζόταν να «κρατήσει» τις 600 μονάδες).
Πού οφείλεται αυτό;
* Υπάρχουν άραγε, «καλά νέα» για την Οικονομία γενικότερα;
Όχι! Όλοι οι δείκτες (αύξηση του ΑΕΠ, δημόσια έσοδα, ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, επενδύσεις κλπ.) δείχνουν επιδείνωση!
* Μήπως υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις για την αξιοπιστία της Οικονομίας;
Όχι! Το ακριβώς αντίθετο: Ο Οίκος Fitch, που ήταν ο πιο «θετικά διακείμενος» για την κυβέρνηση ως τώρα, όχι μόνο ανέβαλε νέα «αναβάθμιση», αλλά προειδοποίησε πως ίσως απαιτηθούν ξανά… capital controls!
* Μήπως, τότε, υπάρχουν θετικά νέα για τις μεταρρυθμίσεις;
Το ακριβώς αντίθετο – και εδώ: Οι δανειστές, επισημαίνουν ότι στις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω, αλλά και κάνει βήματα (ακόμα πιο) πίσω…
Χώρια που για πρώτη φορά από την στιγμή που «βγήκαμε» - υποτίθεται - από τα μνημόνια, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο, οι δανειστές δείχνουν «να χάνουν την υπομονή τους» με την Κυβέρνηση Τσίπρα…
* Μήπως τότε υπάρχουν «θετικά μέτρα» από την πλευρά της κυβέρνησης;
Ούτε κατά διάνοιαν! Η «αύξηση του κατώτατου μισθού», εκτός του ότι δεν θα αποφέρει τίποτε το θετικό για τους ίδιους τους εργαζόμενους (θα την απορροφήσει, σχεδόν πλήρως, η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών), θα επιδεινώσει την έτσι κι αλλιώς επισφαλή «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση, όπως υποστηρίζουν ανοικτά οι δανειστές.
· --Το μέτρο για τις 120 δόσεις είναι στον αέρα από την Κομισιόν.
· --Το μέτρο για την «προστασία πρώτης κατοικίας» από τους πλειστηριασμούς θα είναι πολύ λιγότερο «γενναιόδωρο» απ’ ό,τι το εξήγγειλε η κυβέρνηση (θα καλύπτονται πολύ λιγότεροι και υπό πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις).
· -- Κι ακόμα, οι δανειστές διαμήνυσαν πως για όσες περικοπές παλαιότερων συντάξεων καταπέσουν στα δικαστήρια, η κυβέρνηση πρέπει να βρει νέα «ισοδύναμα». Δηλαδή, νέους φόρους – ή απολύσεις από το δημόσιο.
· --Και η μείωση αφορολογήτου που ήταν προγραμματισμένη (και ψηφισμένη από την κυβέρνηση Τσίπρα) να εφαρμοστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους (2019) θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Δεν υπάρχουν περιθώρια να τη «ματαιώσει» η κυβέρνηση - όπως ματαίωσε τη μείωση των συντάξεων στις αρχές της φετινής χρονιάς (για να «περάσει» το Μακεδονικό...!)
Άλλα «καλά νέα» από την πλευρά της κυβέρνησης ΔΕΝ υπάρχουν! Μόνο πολύ ανησυχητικά νέα.
* Μήπως τότε υπάρχουν καλά νέα απ’ έξω – από τις διεθνείς οικονομίες, μια αναπτυξιακή «εκτόξευση» των οποίων θα μπορούσε, ίσως, να «συμπαρασύρει» κάπως και την ελληνική οικονομία (μέσω εξαγωγών);
Ούτε αυτό! Το αντίθετο: Διεθνώς υπάρχει επιβράδυνση- και πολύ απότομη μάλιστα! Ενώ εκφράζονται φόβοι, πως ως το τέλος του χρόνου, κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να επιστρέψουν σε ύφεση.
Μεταξύ τους ακόμα και η Γερμανία.
Κι αυτά όλα θεωρούνταν «αδιανόητα» απ’ όλους μέχρι πριν 3-4 μήνες.
Τότε λοιπόν, από πού πηγάζει όλη αυτή η «αισιοδοξία» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο;
Απλούστατα, οι «αγορές» προεξοφλούν πια, ότι θα αλλάξει κυβέρνηση στην Ελλάδα – κι αυτό θα συμβεί γρήγορα!
Ουσιαστικά προεξοφλούν πτώση – ήττα του Τσίπρα!
Κι έτσι κάποιοι σπεύδουν να πάρουν θέση στα «ελληνικά χαρτιά» - που επί Τσίπρα και εξ αιτίας της πολιτικής του ήταν αγρίως «απαξιωμένα».
Οι ελληνικοί τίτλοι αρχίζουν να προσελκύουν επενδυτές, όχι γιατί η Οικονομία μας πάει καλά, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αλλά γιατί η κυβέρνηση που την χαντάκωσε είναι στα τελευταία της!
Και η απομάκρυνση της Κυβέρνησης Τσίπρα θεωρείται ότι θα δώσει, από μόνη της, γενναία ώθηση στην οικονομία γενικότερα - και ειδικότερα στις εισηγμένες εταιρίες καθώς και στις αποδώσεις τους «στο ταμπλό».
Κάτι παραπάνω: Το «έξυπνο χρήμα» - που συνήθως μπαίνει πρώτο σε υποτιμημένους τίτλους, όταν όλοι οι άλλοι δεν τολμούν ούτε να πλησιάσουν – προεξοφλεί το «θετικό γύρισμα», δηλαδή την πολιτική αλλαγή (στην περίπτωσή μας), μέχρι και τρεις μήνες πριν γίνει. Όχι παραπάνω.
Οπότε για να έχει ήδη αρχίσει το «μίνι ράλι» του χρηματιστηρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αλλαγή προεξοφλείται ως τα τέλη Μαΐου το πολύ!
Στήριξαν τον Τσίπρα «με νύχια και με δόντια» να ξεπουλήσει το Μακεδονικό, και τώρα τον εγκαταλείπουν. Και του το δείχνουν, μάλιστα.
Τον αποδοκιμάζουν ανοικτά για την «παροχολογία» του (με καθυστέρηση αρκετών μηνών, βέβαια), δεν ανέχονται ούτε στοιχειώδεις πρωτοβουλίες «ανακούφισής» του, του θέτουν ξανά αυστηρούς όρους μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για να «συμμορφωθεί» (τελεσίγραφα!), ξέρουν ότι αυτό του καταστρέφει το ήδη κατεστραμμένο πολιτικό του προφίλ απέναντι στο εκλογικό σώμα, αλλά δεν τους νοιάζει (πλέον)!
Όχι μόνο προεξοφλούν απ’ έξω ότι θα φύγει, αλλά τον… «βοηθούν» - τον σπρώχνουν - να φύγει μιαν ώρα αρχύτερα.
Κι αυτό εξηγεί και τον πανικό που αρχίζει να επικρατεί στο Μαξίμου. (Αλλά και την εντεινόμενη πλέον γκρίνια, μέσα και γύρω από το στενό κύκλο των συνεργατών του Τσίπρα)
Οι έξω δεν τους στηρίζουν, ο Τσακαλώτος ήδη… «παραμιλάει», τα σχέδια τους όχι απλώς δεν βγαίνουν, αλλά ξεφουσκώνουν άδοξα, και οι αγορές προεξοφλούν πως σύντομα η κυβέρνηση θα φύγει.
Και μάλιστα χωρίς προοπτικές να επιστρέψει.
ΥΓ.
Αν οι αγορές προεξοφλούσαν ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο, το Χρηματιστήριο ΔΕΝ θα ανέβαινε (από τώρα).
Κι αν οι αγορές προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει με μικρή σχετικά διαφορά και με πιθανότητα να επιστρέψει μετά από λίγο - ας πούμε με αφορμή την Προεδρική εκλογή - τότε η Ελλάδα θα πήγαινε, όχι απλώς για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο παροχολογίας, αλλά και για μακροχρόνια ακυβερνησία!
Και τότε το Χρηματιστήριο θα κατέρρεε.
Όλους αυτούς τους «κινδύνους» οι αγορές τους έχουν πλέον διαγράψει.
Με δύο λόγια: Τον Τσίπρα τον έχουν πια οριστικά «τελειωμένο».
Κι αν οι αγορές προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει με μικρή σχετικά διαφορά και με πιθανότητα να επιστρέψει μετά από λίγο - ας πούμε με αφορμή την Προεδρική εκλογή - τότε η Ελλάδα θα πήγαινε, όχι απλώς για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο παροχολογίας, αλλά και για μακροχρόνια ακυβερνησία!
Και τότε το Χρηματιστήριο θα κατέρρεε.
Όλους αυτούς τους «κινδύνους» οι αγορές τους έχουν πλέον διαγράψει.
Με δύο λόγια: Τον Τσίπρα τον έχουν πια οριστικά «τελειωμένο».
Θανάσης Κ.
orthografos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου