Τα Ελληνόπουλα το καλοκαίρι έχουν δώδεκα εβδομάδες για παιχνίδι.
Το καλοκαίρι προσφέρεται για διακοπές και, περισσότερο όλων, αυτές
τις χαίρονται οι μαθητές. Ετσι, ο χθεσινός Independent, εκφράζοντας το
σίγουρο παράπονο των μαθητών, ανέφερε ότι «μπορεί κρεμώντας τις… σάκες
τους και αφήνοντας πίσω τους το διάβασμα ενόψει θερινών διακοπών τα
παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο να αισθάνονται τυχερά, αλλά δεν θα είχαν την
ίδια χαρά αν γνώριζαν τι ίσχυε για τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους
στην Ευρώπη». Ο λόγος; Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μαθητές απολαμβάνουν έξι
εβδομάδες διακοπών το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει και στη Δανία και στη
Γερμανία.Αντίθετα, πιο τυχεροί όλων είναι οι μαθητές της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Αξιοποιώντας στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Independent αναφέρει ότι οι καλοκαιρινές διακοπές των μαθητών στην Ιταλία διαρκούν 13 εβδομάδες, καταρρίπτοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ διακοπών. Οι μαθητές στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία απολαμβάνουν 12 εβδομάδες διακοπών, ενώ στην Ισπανία, στην Ουγγαρία και στη Φινλανδία η ανάπαυλα από τη μελέτη φθάνει τις 11 εβδομάδες. Τα παιδιά του δημοτικού στη Σουηδία ξεκουράζονται το καλοκαίρι για 10 εβδομάδες, ενώ οι συμμαθητές τους σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία για εννέα.
Βεβαίως, μιλάμε μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές, όχι όμως και για τις ανάπαυλες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πύλης «Ευρυδίκη», στην Ιταλία τα σχολεία έχουν περίπου τα ίδια χρονικά πλαίσια λήξης και έναρξης των μαθημάτων με την Ελλάδα. Τα μαθήματα ξεκινούν στα μέσα Σεπτεμβρίου (ανάλογα με την περιοχή) και η λήξη τους τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου.
Στην Κύπρο, οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν διάρκεια 13 εβδομάδες, αλλά οι ημέρες των διακοπών Πάσχα και Χριστουγέννων είναι λιγότερες από την Ελλάδα· από την άλλη, οι Κύπριοι μαθητές έχουν περισσότερες αργίες από τους Ελληνες, καθώς, πέραν των διακοπών, έχουν 11 αργίες σε αντίθεση με τις επτά αργίες στην Ελλάδα, αλλά την ίδια διάρκεια σχολικού έτους.
Στην Πορτογαλία, το σχολικό έτος αρχίζει και ολοκληρώνεται την ίδια περίοδο όπως και στην Ελλάδα. Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν στις 18 Δεκεμβρίου και τελειώνουν στις 3 Ιανουαρίου, και αυτές του Πάσχα διαρκούν επίσης δύο εβδομάδες. Επίσης, οι Πορτογάλοι παρουσιάζονται να έχουν «λευκή εβδομάδα» στις αρχές Mαρτίου, ώστε οι γονείς να κάνουν διακοπές με τα παιδιά τους και εκτός θερινής περιόδου και να ενισχύεται ο off season τουρισμός. Κάτι ανάλογο πήγε να εφαρμόσει και ο τέως υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αλλά η πρωτοβουλία του «βούλιαξε» στην πλημμύρα των ειρωνικών σχολίων που εισέπραξε, αφού εν μέσω κρίσης, οι διακοπές έχουν καταλήξει…. όνειρο θερινής νυκτός.
Συνολικά οι μαθητές της Πορτογαλίας έχουν όσες διακοπές και οι Ελληνες, όπως ακριβώς και οι Ισπανοί, οι οποίοι ωστόσο έχουν μία εβδομάδα λιγότερη θερινών διακοπών.
Βεβαίως, δεν λείπουν οι ανάσες και στους μαθητές των βορειότερων ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά, στη Γαλλία οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν διάρκεια εννέα εβδομάδων, όμως οι Γάλλοι έχουν από δύο εβδομάδες διακοπών το φθινόπωρο, τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και ακόμη επτά σχολικές αργίες.
Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της Φινλανδίας, που βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των θερινών διακοπών, με 12 εβδομάδες, και το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι από τα κορυφαία διεθνώς. Ωστόσο, οι Φινλανδοί συνολικά έχουν περίπου 16 εβδομάδες διακοπών, συγκριτικά με τις 17 που έχουν συνήθως οι μαθητές του ευρωπαϊκού Νότου. Οι Φινλανδοί μαθητές έχουν ανάπαυλες και τις άλλες εποχές πλην του καλοκαιριού. Αυτό εξαρτάται και από το εάν κλίμα της χώρας επιτρέπει τη λειτουργία των σχολείων. Ετσι, μπορεί κάποιος μαθητής να ονειρεύεται καλοκαιρινές διακοπές, αλλά να πρέπει να έλθει στην Ελλάδα για να τις απολαύσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου