Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Τα επτά μεγάλα ψέματα που είπε ο κ. Τσίπρας

Το τέλος του θέρους συμπίπτει χρονικά με την παραίτηση του κ. Αλ. Τσίπρα από την πρωθυπουργία, ενώ ταυτίζεται εν πολλοίς και με το τέλος των ψεμάτων στα οποία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος στήριξαν την πορεία τους προς την άνοδο στην εξουσία.
Εντός αυτού του ταραχώδους πολιτικού καλοκαιριού, από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος μέχρι τη συμφωνία της 12ης/13ης Ιουλίου και τη διαδοχική ψήφιση των προαπαιτουμένων και του τρίτου μνημονίου, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του υπέπεσαν σε μια σειρά ανακολουθιών, με βάση τουλάχιστον όσα διακήρυτταν επί αρκετούς μήνες.

Πρώτο ψέμα

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα» έλεγε στις 13 Ιουνίου σε στενούς συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας. Δύο εβδομάδες αργότερα προκήρυσσε το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Αναλόγως, μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι οποιασδήποτε απόφασης, προηγείται η ψήφος εμπιστοσύνης. Μάλιστα, οι αποφάσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης τοποθετούνταν την Πέμπτη 20 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα, μετά και την αποπληρωμή λήξεων ομολόγων προς την ΕΚΤ, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο τέως πρωθυπουργός είχε, επίσης, τότε προαναγγείλει την πραγματοποίηση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, το οποίο -βεβαίως- μετά την κομματική αποσύνθεση του κόμματος, καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Δεύτερο ψέμα

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας» είχε πει καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Η συνταγματική και νομοθετική κανονικότητα παραβιάστηκε ουκ ολίγες φορές διά της σύνταξης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), πρακτική την οποία προ του περασμένου Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε αβίαστα ως αντιδημοκρατική. Με ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και περιφερειών, νοσοκομείων, πανεπιστημίων και λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς επίσης και η επιβολή περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα (capital controls).

Τρίτο ψέμα

«Σε λίγες μέρες τα μνημόνια της λιτότητας θα είναι παρελθόν» είχε πει ο κ. Τσίπρας λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά, κατά την οποία ο τέως πρωθυπουργός έλεγε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να εφαρμόσει μνημόνια. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας -και βεβαίως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης- ήταν το προηγούμενο. Τούτο συνέβη διά της έγκρισης της παράτασης που υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου. Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα και έπειτα από την εκ νέου ανάδυση του ενδεχόμενου Grexit στην επιφάνεια, το οποίο κινητοποίησε τη Γαλλία και την Ιταλία, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε στις 12/13 Ιουλίου ότι θα συνάψει ένα νέο μνημόνιο.

Τέταρτο ψέμα

«Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις» ανέφερε τον περασμένο Μάιο ο κ. Τσίπρας. Την ανακρίβεια αυτής της δήλωσης θα διαπιστώσουν πρώτοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, όταν λάβουν στον λογαριασμό τους τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Οι κύριες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 3-4% και οι επικουρικές κατά 6%, όπως άλλωστε προβλέπει το τρίτο μνημόνιο διά της αναδρομικής αύξησης των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης.

Πέμπτο ψέμα

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και σήμερα ανεμίζουν διαρκώς τη σημαία του αγώνα εναντίον της διαφθοράς. Ουκ ολίγοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι όχι απλώς δεν εξαπέλυσε αγώνα κατά της διαφθοράς, αλλά αντιθέτως, με χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις διευκόλυνε κάποιους φορείς της. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα την ΠΝΠ του περασμένου Μαΐου «για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», όπου υπήρχαν διατάξεις για τη διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις για πλαστά τιμολόγια αλλά και λαθρεμπόριο.

Εκτο ψέμα

Στις 18 Ιουνίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνιζε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital controls». Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση επέβαλε διά ΠΝΠ τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Οι περιορισμοί παραμένουν έως σήμερα, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε αυτό το καθεστώς, ενώ η ημερομηνία άρσης τους δεν είναι ακόμη ορατή.


Εβδομο ψέμα

«Η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα» έλεγε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο, κατά τις πρώτες συζητήσεις που διεξάγονταν μεταξύ Αθηνών και πιστωτών της, μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η συνομολόγηση ενός τρίτου μνημονίου, τα βαρύτατα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα που το συνοδεύουν, αλλά και η αποστράγγιση της ρευστότητας από την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν όλους τους αναλυτές, εγχώριους και διεθνείς, στο συμπέρασμα ότι το 2015 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ύφεση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου