Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Χριστοφιλοπούλου: Δεν αρκεί η διάψευση του υπουργείου Φορτσάκης: Τρομακτικές διαστάσεις έχει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών

Χριστοφιλοπούλου: Δεν αρκεί η διάψευση του υπουργείουΤα δημοσιεύματα περί φημολογούμενης κατάργησης των ολοήμερων σχολείων έφεραν επικριτικές δηλώσεις από την κ. Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Φορτσάκη. Σημειώνουμε ότι στενός συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου διέψευσε το πρωί στο news.gr τα δημοσιεύματα, ενώ τις πρώτες μεσημεριανές ώρες ακολούθησε και δελτίο τύπου του Υπουργείου στο οποίο διαψεύδονταν κατηγορηματικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η κατάργηση των ολοήμερων σχολείων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Στο ίδιο δελτίο τύπου επισημαίνονταν ότι τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις.

Η κα Χριστοφιλοπούλου τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι ο κίνδυνος τα ολοήμερα να εκλείψουν από την ελληνική εκπαίδευση θα πρέπει να αποτραπεί και δεν αρκεί η σημερινή διάψευση του
Υπουργείου, απαιτούνται πράξεις και αποφάσεις, ενώ αναφέρεται και στις αρνητικές επιπτώσεις της υλοποίησης τέτοιας απόφασης, σημειώνοντας ότι η φημολογούμενη κατάργηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων αποτελεί αντιεκπαιδευτική πρωτοβουλία που ακυρώνει την πιο καινοτόμο δράση στο δημοτικό σχολείο: οι μαθητές δεν θα διδάσκονται πια από τις πρώτες τάξεις ξένες γλώσσες, μουσική, χορό, φιλαναγνωσία, και διαθεματικές δραστηριότητες. Συγχρόνως, θα ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός για χιλιάδες οικογένειες και θα οδηγηθούν στην ανεργία αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Η κα Χριστοφιλοπούλου τοποθετείται και για το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης υπογραμμίζοντας πως «οι ενέργειες αυτές αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή οδηγία Φ.Π.Α. 2006/112 που προβλέπει απαλλαγή για την εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Η Παιδεία αποτελεί βασικό αγαθό, η πρόσβαση στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται με τους πλέον οικονομικούς όρους για όλους. Η υπαγωγή στο ΦΠΑ εκπαιδευτικών υπηρεσιών που οδηγούν στην απόκτηση προσόντων και πτυχίων αναγνωρισμένων από το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Συγχρόνως θα αποτελέσει πλήγμα για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα υποστούν -αναπόδραστα- τις συνέπειες της συρρίκνωσης της».

Η κα Χριστοφιλοπούλου ζητά την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης, την οποία άλλωστε πρότειναν οι ίδιοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ενώ εύχεται -για το καλό της εκπαίδευσης- το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να παίζει με την αγωνία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανεύθυνη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας εκδηλώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο στο φλέγον ζήτημα των ελλείψεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας. Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, το πρόβλημα εμφανίζεται να έχει τρομακτικές διαστάσεις.

Τα σχετικά κενά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 25.000 και στην περίπτωση που δεν καλυφθούν, ορισμένα σχολεία ενδέχεται να μην ανοίξουν καθόλου, ενώ άλλα θα υπολειτουργήσουν. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ιδίως για τα μικρότερα σχολεία των νησιωτικών περιοχών της Χώρας μας.

Απέναντι σε αυτή τη δραματική κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αυτοεγκλωβισμένο, θύμα της ολιγωρίας του και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Μπροστά στο αδιέξοδο, η ηγεσία του προσανατολίζεται στην υιοθέτηση λύσεων που αποδομούν το σύστημα της παιδείας μας.

Έτσι, φαίνεται να αποφασίζεται η μη υλοποίηση του ψηφιακού σχολείου, η κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα κ.α.. Το Υπουργείο αδιαφορεί για τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες αυτών των μέτρων.

Οι αρμόδιοι, που όφειλαν να έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα ήδη από το Φλεβάρη, ας ενεργοποιηθούν επιτέλους και ας ενδιαφερθούν για την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς να επιλέγουν εύκολες αλλά καταστροφικές λύσεις της τελευταίας στιγμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου