Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Σεισμός» στις βάσεις - Πέφτουν τα ρετιρέ των βάσεων

Τα «ρετιρέ» χαμηλώνουν, τα «μεσαία πατώματα» εμφανίζουν ισχυρές ρωγμές, ενώ τα «ισόγεια» και τα «υπόγεια» των χαμηλών βαθμολογιών παραμένουν σχεδόν ανέπαφα!
Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα για τα αποτελέσματα του εξεταστικού «σεισμού» στο οικοδόμημα των φετινών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προκύπτει από πληροφορίες για τις βαθμολογήσεις των περισσότερων μαθημάτων και από τις αναλύσεις του διευθυντή του φροντιστηρίου Ομόκεντρο Αντώνη Φλωρόπουλου. Με άλλα λόγια, αναμένεται πτώση βάσεων στις σχολές αιχμής και στις σχολές μεσαίας ζήτησης, αλλά διατήρηση στις χαμηλόβαθμες. Η πτώση αναμένεται να εμφανιστεί κυρίως στις θετικές σχολές και αισθητά λιγότερο στις θεωρητικές, ενώ
στις οικονομικές η κατάσταση είναι ακόμα θολή.
Βρισκόμαστε μια ανάσα από την ολοκλήρωση των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού απομένουν να αξιολογηθούν στο «ασανσέρ» των βάσεων εισαγωγής μόνο δύο μαθήματα (Φυσική Κατεύθυνσης και Ιστορία Κατεύθυνσης) για όσους διαγωνίζονται σε 6 μαθήματα και ένα μάθημα ακόμα (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) για όσους θέλουν να διεκδικήσουν θέση στις οικονομικές σχολές. Η αυλαία κλείνει την Τρίτη με την εξέταση του τελευταίου μαθήματος. Το υπάρχον εξεταστικό σύστημα με τα 6 ή 7 μαθήματα και τις γνωστές αδυναμίες του κλείνει τον κύκλο του και παραδίδει στο νέο εξεταστικό με τα 4 ή 5 μαθήματα που θα ισχύει από του χρόνου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα και την ανάλυση του Αντώνη Φλωρόπουλου, τη μεγαλύτερη ζημιά φέτος θα υποστούν οι θετικές σχολές, αφού δύο βασικά μαθήματα, που μάλιστα είναι αυξημένης βαρύτητας, δυσκόλεψαν πάρα πολύ τους μαθητές. Τα μαθήματα αυτά είναι η Βιολογία Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης που χαρακτηρίζονται πολύ δυσκολότερα από πέρυσι.
Οι λίγο πιο απαιτητικές ερωτήσεις στα Αρχαία Κατεύθυνσης και στη Λογοτεχνία Κατεύθυνσης δεν φαίνεται να επηρεάζουν πολύ τη μείωση των βάσεων στη Θεωρητική Κατεύθυνση, αφού η τάση αυτή αντισταθμίζεται με τις λιγότερες θέσεις που προσφέρονται φέτος στην κατεύθυνση αυτή.
Οι μετεγγραφές.
Ενα τρίτο στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι το νέο καθεστώς των μετεγγραφών που θα ισχύει από φέτος. Οι μετεγγραφές θα είναι κατά πολύ μειωμένες, αφού θα τεθεί πλαφόν έως 10% επί του αριθμού εισακτέων ανά σχολή. Ο παράγοντας αυτός θα επηρεάσει αντίστροφα τις σχολές της επαρχίας και τις σχολές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι οι σχολές της επαρχίας που πέρυσι δέχτηκαν μεγάλο φόρτο, επειδή τις δηλώνουν περισσότεροι υποψήφιοι με τη βεβαιότητα ότι θα πάρουν μετεγγραφή, φέτος θα τις προτιμήσουν πολύ λιγότεροι αφού γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα μετεγγραφούν και θα είναι εξαναγκασμένοι για τουλάχιστον 4 χρόνια να περιμένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ετσι οι περιφερειακές σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη πτώση, αφού θα τις δηλώσουν πολύ λιγότεροι υποφήφιοι.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων που ακολουθούν βασίστηκαν στους εξής παράγοντες:
 α) Τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. β) Τη μεταβολή των προσφερόμενων θέσεων. γ) Το νέο καθεστώς των μετεγγραφών. δ) Τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογητές.
Διατηρείται όμως σοβαρή επιφύλαξη αφού τα μαθήματα που απομένουν είναι αυξημένης βαρύτητας και ο βαθμός δυσκολίας τους θα επηρεάσει τις βάσεις των σχολών και των τριών Κατευθύνσεων.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου