Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Έκτακτη κρατική επιχορήγηση για μικρότερες ή μηδενικές μειώσεις στα εφάπαξ


«Ενεση» 500 εκατ. ευρώ για να μειωθούν τα ελλείμματα και να είναι μικρότερες ή μηδενικές οι περικοπές στα χορηγούμενα ποσά
 
Σχέδιο και για ελάφρυνση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα Δημοσίου και ενστόλων
 Διάταξη η οποία ανοίγει τη στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης με 500 εκατ. ευρώ στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και μερίσματα ψήφισε η κυβέρνηση, ώστε να είναι ελαφρύτερες ή ακόμη και να μηδενιστούν οι μειώσεις στα ποσά που περιμένουν να πάρουν όσοι αποχώρησαν για σύνταξη μετά τον Αύγουστο του 2013.
Με τη διάταξη αυτή οι επικείμενες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ των ενστόλων, καθώς και στα μερίσματα που καταβάλλουν οι αντίστοιχοι φορείς θα είναι μικρότερες από
αυτές που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Και αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση που προβλέφθηκε με νόμο θα αποτελέσει μέρος των εσόδων τους και θα περιορίσει τα ελλείμματά τους.

Η διάταξη, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνεται στο νόμο 4281/14 και στο άρθρο 6 όπου αναφέρεται ότι:
«Ολοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (όπως είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία) δύνανται να επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα».
Στο σχέδιο ελάφρυνσης των μειώσεων εντάσσονται και οι επικουρικές συντάξεις, όχι μέσα από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά μέσω του Λογαριασμού Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο νόμος αυτός όταν ψηφιζόταν στη Βουλή (τέλη Ιουλίου) είχε μονοπωλήσει την επικαιρότητα για όσα προέβλεπε το άρθρο 220 σχετικά με τις αλλαγές στον υπολογισμό των εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις των ενστόλων. Και πέρασε εντελώς απαρατήρητη η αποκάλυψη του άρθρου 6 που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα ταμεία πρόνοιας και στα μετοχικά ταμεία (Δημοσίου και ενστόλων) να ζητήσουν και να πάρουν κρατική επιχορήγηση για να πληρώσουν τα χρωστούμενα εφάπαξ και τα μερίσματα στους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα και τη βιωσιμότητά τους, που είναι και το βασικό κριτήριο για να αποφευχθούν νέες και μεγάλες μειώσεις!

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση μπήκε στο νόμο με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και όπως είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίος παράγων του υπουργείου «έχει να κάνει με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχουν τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ στους ασφαλισμένους τους».
Ηδη, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την εξόφληση των καθυστερούμενων εφάπαξ, με κριτήριο τα ποσά που αφενός έχουν ζητηθεί από τα ταμεία πρόνοιας και αφετέρου με βάση τού τι μπορεί να απορροφήσει ο κάθε φορέας.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, εξετάζεται:
  1.  Να δοθεί κρατική επιχορήγηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για την ταχύτερη εξόφληση των καθυστερούμενων εφάπαξ. Το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου προβλέπει οι πληρωμές των παλαιών εφάπαξ να έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015 και τα καινούργια (όσων αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2013) να αρχίσουν να πληρώνονται με μειώσεις μετά τον Μάρτιο του 2015. Η ενίσχυσή του όμως με 200 εκατ. ευρώ, που εξετάζεται, θα βελτιώσει ισόποσα τα έσοδά του και, αφενός μεν, θα αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις στα νέα εφάπαξ, αφετέρου δε, οι πληρωμές θα έρθουν νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2015. Ο υπολογισμός αυτών των εφάπαξ (δικαιούχοι με αποχώρηση μετά τον 8ο του 2013) θα γίνει μεν με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας για να μηδενιστούν τα ελλείμματα, πλην όμως με την «ένεση» των 200 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα περιορίζεται και οι μειώσεις θα είναι μικρότερες. Για παράδειγμα, αν το ΤΠΔΥ εμφανίσει για το 2014 έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο, θα πρέπει είτε να αποφασίσει μειώσεις άνω του 50% στα εφάπαξ είτε να πληρώνει με το δελτίο και με καθυστερήσεις έως και 4 ή 5 χρόνια όσους έχουν βγει φέτος στη σύνταξη. Με τα 200 εκατ. ευρώ, που, εκτός απροόπτου, θα πάρει για τα καθυστερούμενα εφάπαξ, και με τακτικά έσοδα 300 εκατ. ευρώ αυτομάτως το έλλειμμα περιορίζεται στα 400 εκατ. ευρώ, οπότε οι σχεδιαζόμενες μειώσεις θα είναι μικρότερες (έως 20%), ενώ σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για την πληρωμή των νέων εφάπαξ δεν θα φτάνει στα 4 έτη. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν για πληρωμή πάνω από 30.000 αιτήσεις εφάπαξ από υπαλλήλους που αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2013 και με τα κανονικά του έσοδα το Ταμείο μπορεί να πληρώνει 4.000 - 5.000 εφάπαξ το χρόνο.
  2.  Να εγκριθούν 25 εκατ. ευρώ για το Ταμείο (ΤΑΥΤΕΚΩ) που χορηγεί τα εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών. Η διοίκηση του εν λόγω Ταμείου, μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, έχει ζητήσει με έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας να ενισχυθεί με 25 εκατ. ευρώ για να πληρώσει καθυστερούμενα εφάπαξ σε υπαλλήλους του ΟΣΕ και της Εμπορικής Τράπεζας. Στη λίστα αναμονής βρίσκονται περίπου 2.300 αιτήσεις εφάπαξ.
  3.  Να ενισχυθεί με 270 εκατ. ευρώ το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχει υποβληθεί από τη διοίκηση του Ταμείου μετά την ψήφιση της διάταξης για κρατική επιχορήγηση με στόχο να πληρώσει καθυστερούμενα μερίσματα. Σημειωτέον ότι το ΜΤΠΥ αυτή τη στιγμή βγάζει αποφάσεις για τα μερίσματα όσων υπέβαλαν αίτηση… τον Αύγουστο του 2012.


 Το κονδύλι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν 9 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ. Τα Ταμεία που χορηγούν  εφάπαξ πήραν ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα δόθηκαν για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Απομένουν όμως άλλα 4,5 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, θα διατεθούν εκ νέου στα Ταμεία ώστε να ελαφρύνουν ή και να παρακάμψουν τις μειώσεις σε εφάπαξ και μερίσματα.

Σχέδιο και για ενίσχυση ΕΤΕΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Το υπουργείο Εργασίας δεν εξετάζει μόνο να καλύψει χρηματοδοτικά τους φορείς που χορηγούν εφάπαξ αλλά και να ενισχυθεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με 50 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος, γνωστό ως ΑΚΑΓΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι το αργότερο εντός του Νοεμβρίου θα αποφασιστούν νέες μειώσεις που θα ισχύσουν από την 1η/1/2015. Οι φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, παρότι ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, δεν μπορούν να ενταχθούν στις ληξιπρόθεσμες πληρωμές, καθώς οι καθυστερούμενες συντάξεις δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ετσι, εξετάζεται λύση μέσω του ΑΚΑΓΕ, αν και υπάρχει πιθανότητα να θεωρηθεί ως έμμεση κρατική επιχορήγηση που απαγορεύεται διά νόμου στις επικουρικές.
Από τον ίδιο λογαριασμό θα δοθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΕ (πήρε ήδη 300 εκατ. ευρώ) για να μη γίνουν φέτος μειώσεις στις συντάξεις και άλλα 150 εκατ. ευρώ για να τις συντάξεις του ΙΚΑ.
Για το 2015 όμως ο Λογαριασμός Αλληλεγγύης δεν θα έχει τα ίδια ποσά για να διαθέσει στα Ταμεία. Και το χειρότερο είναι ότι η επίσημη κρατική χρηματοδότηση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ θα είναι σημαντικά μικρότερη.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
 
 
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου