Σύνταξη με 25ετία δικαιούνται 120.000 ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και στους φορείς των τραπεζών.
Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012,
καθώς υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά στα όρια ηλικίας για τη
συνταξιοδότηση.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως στο Δημόσιο αρκεί η συμπλήρωση της
25ετίας για τη θεμελίωση
συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στη συνέχεια, ο
ασφαλισμένος μπορεί να παραμείνει στην εργασία και να αποχωρήσει όποτε
πιάσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεάζεται από τυχόν
αλλαγές.
Ωστόσο, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών πρέπει
ταυτόχρονα με την 25ετία να έχει συμπληρωθεί και το κατά περίπτωση όριο
ηλικίας. Εξαιρούνται οι μητέρες που μπορούν να κλειδώσουν το δικαίωμα με
25ετία, εφόσον έχουν ανήλικο τέκνο.
Το «Εθνος - Συντάξεις»
δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για όσους θέλουν να ανοίξουν την
πόρτα εξόδου με 25 έτη ασφάλισης.
Γονείς ανηλίκων
Κερδισμένοι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012
Κερδισμένοι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Γυναίκες με ανήλικα. Μεγάλες τυχερές είναι όσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν στα 50. Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, με το όριο να διαμορφώνεται στα 52 και 55 αντίστοιχα. Ωστόσο, για θεμελίωση μετά το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς, με αποτέλεσμα πλήρης σύνταξη να καταβάλλεται στα 67.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως αν δημόσιος υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο. Ετσι θα συνταξιοδοτηθεί με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Για παράδειγμα, υπάλληλος που διορίστηκε στο Δημόσιο το 1988 με 2 ανήλικα παιδιά έχει και 5 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και έτσι έχει θεμελιώσει δικαίωμα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αποποιηθεί τον χρόνο του ΙΚΑ και αναγνωρίζοντας 2 πλασματικά έτη να θεμελιώσει δικαίωμα το 2011.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Η σύνταξη σε κάθε περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι ασφαλισμένοι μέχρι τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Πότε μπορούν να φύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Διαβατήριο για έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η συμπλήρωση της 25ετίας στον δημόσιο τομέα. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, "η συμπλήρωση των απαιτούμενων 25 ετών -είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με πλασματικά έτη- δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο/-η να κατοχυρώσει το σχετικό δικαίωμα και εφεξής να αναμένει τη χρονική στιγμή πλήρωσης του σχετικού ηλικιακού ορίου για να συνταξιοδοτηθεί". Η θεμελίωση γίνεται αυτοδίκαια. Δεν είναι απαραίτητη καμιά ενέργεια - αίτηση από πλευράς του ασφαλισμένου για να επιτευχθεί. Ούτε βέβαια οι υπηρεσίες εκδίδουν πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται το γεγονός αυτό. Αιτήσεις για εξαγορές πλασματικών ετών υποβάλλονται κατά προτίμηση κοντά στην ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.
Αρτιος
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι άρτιος. Δηλαδή δεν αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 24 έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν υπολογίζεται πλασματικό εξάμηνο, ο χρόνος της 25ετίας οφείλει να έχει συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου.
Για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 25 ετών και τη θεμελίωση υπολογίζονται όλοι οι χρόνοι πραγματικής ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα έχουν διανυθεί. Ετσι ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αθροίσει για την πλήρωση της 25ετίας χρόνο που έχει διανύσει σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), χρόνο που έχει με άλλη σχέση εργασίας στο Δημόσιο (σύμβαση έργου, αορίστου), οι γιατροί την ειδικότητα και το αγροτικό, οι εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία κ.ά.
Εκτός όμως των χρόνων πραγματικής ασφάλισης μπορούν να αναγνωριστούν για τη συμπλήρωση 25 ετών και πλασματικοί χρόνοι (π.χ. ο πλασματικός χρόνος των μητέρων, η στρατιωτική θητεία, το προσόν διορισμού, ο χρόνος σπουδών).
Ολοι αυτοί οι χρόνοι μπορούν επικουρικά να βοηθήσουν τον ασφαλισμένο να κλειδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχετικό δικαίωμα.
Το καθεστώς για ΔΕΚΟ και τράπεζες
Mε 25ετία, αλλά και με ταυτόχρονη ύπαρξη ορίου ηλικίας, "κλειδώνει" το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, δηλαδή στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ειδικό καθεστώς υπάρχει για τις μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία από το 1983 έως και το 1992:
Ανδρες. Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 65 με πλήρη σύνταξη και στα 60 με μειωμένη. Προσοχή, καθώς για τη μειωμένη σύνταξη απαιτούνται 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση.
Για θεμελίωση μετά το 2013 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 62 και πλήρης στα 67.
Γυναίκες. Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2012 το όριο ηλικίας κυμαίνεται από το 60ό έως το 62ο έτος (πλήρης σύνταξη). Ωστόσο, από το 2013 και μετά πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67.
Ταχύτερα μπορούν να αποχωρήσουν οι ασφαλισμένους, που θα επιλέξουν τη μειωμένη σύνταξη. "Κλειδί" αποτελεί η ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους και της 25ετίας.
Μητέρες ανηλίκων. Με 25ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου θεμελιώνεται δικαίωμα και στη συνέχεια η ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνει μέχρι το τέλος του 2010, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 50ό έτος.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα κλειδώσει το 2011, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50. Το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55 και μειωμένη στα 53.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου