Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οι ξένες μετοχές που επενδύουν οι Ελληνες

Οι ξένες μετοχές που επενδύουν οι Ελληνες

Σε ξένες μετοχές στρέφονται πολλοί Ελληνες επενδυτές. Πρώτες επιλογές ΗΠΑ και Ευρώπη. Μάλιστα, η γερμανική αγορά έχει αρχίσει να κλείνει τη διαφορά από την αμερικανική αφού η γερμανική οικονομία θεωρείται πολύ πιο προσεγγίσιμη στις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες απ' ό,τι η αμερικανική (ίσως λόγω διαφοράς ώρας).
H καθίζηση των συναλλαγών στο Χ.Α. σε επίπεδα κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ημερησίως δείχνει ότι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο (για πολλούς και διάφορους λόγους) δεν είναι ελκυστικό. Έτσι οι εναπομείναντες επενδυτές προτιμούν να στραφούν προς ξένες αγορές αφού εκεί η ρευστότητα και εμπορευσιμότητα είναι μεγάλη, οι ξένες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν σαφώς χαμηλότερη μεταβλητότητα και
«εγγυώνται» καλύτερη σχέση ρίσκου/απόδοσης από τις ελληνικές μετοχές.
Οπως ενδεικτικά έγραφε σε πρόσφατη έκθεσή του ο senior strategist της ING Investment Management , Ad Van Tiggelen, οι «mega εταιρείες» είναι στην επενδυτική μόδα το 2012 αφού κινούνται καλύτερα από τους δείκτες και λειτουργούν ως «καταφύγια κινδύνου» για επενδυτές από χώρες της προβληματικής περιφέρειας της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο).
Οι ξένες μετοχές που επενδύουν οι Ελληνες
Πού επενδύουν οι Ελληνες
Mικρές είναι οι αλλαγές στις προτιμήσεις τοποθετήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές στην «Η». Το 40%-50% περίπου των συναλλαγών εγχώριων επενδυτών σε ξένες αγορές γίνεται στις ΗΠΑ και ειδικά στο NYSE προκειμένου να τοποθετούνται σε γνωστές μετοχές και σε όρους δολαρίου για να διαφοροποιηθούν έναντι του ευρώ.
Εχει αυξηθεί το ποσοστό των επενδυτών στη Γερμανία (περίπου 30%) λόγω της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας και μετά επιλεκτικά τοποθετούνται σε Βρετανία (μετοχές του FTSE 100), στο γαλλικό χρηματιστήριο (CAC 40), στο Άμστερνταμ και με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε χρηματιστήρια αναδυομένων αγορών. Μετά τον Ιούνιο και την επέκταση της κρίσης στην Ισπανία και Ιταλία, υπάρχει στροφή προς τις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης (Φινλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία) αλλά και για Ρωσία και αναδυόμενες αγορές σε Ασία, Mέση Ανατολή και Αφρική. Τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές σε Νότια Αμερική γίνονται από πλατφόρμες μέσω ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Βεβαίως τα κεφάλαια αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ως προς το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων και σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδυτές προτιμούν είτε να τοποθετούνται μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων είτε μέσω ETF's (διαπραγματεύσιμων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων) είτε μέσω Funds of Funds (Αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μερίδια άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων).
Μετοχές
Ενδεικτικά, οι χρηματιστηριακές μας ανέφεραν ότι από τις πλέον δημοφιλείς μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι η Microsoft, η Procter & Gamble, η Colgate, η Coca-Cola και η Wal-Mart. Στη Γερμανία προτιμούνται Deutsche Bank, Allianz , Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Bayer, Basf, Adidas, στη Γαλλία η Total, η Danone, η AXA, η Elf, η Veolia ενώ στην Αγγλία η AVIVA, η RBS, η GlaxoSmith-Kline, η Vodafone ενώ σταδιακά μειώθηκαν οι θέσεις σε HSBC και Standard Chartered μετά τα προβλήματα που είχαν πρόσφατα. Ιδιαίτερα δημοφιλής εμφανίζεται η μετοχή της Nokia (Φινλανδία) όπως για παράδειγμα της Maersk (Δανία). Mία γνωστή εταιρεία στην οποία επενδύουν στην Ολλανδία είναι για παράδειγμα η Heineken ενώ επιλέγουν και τη μετοχή της Philips.
Η πλατφόρμα του X-Net
Το ελληνικό χρηματιστήριο (ΕΧΑΕ) από τον Μάρτιο του 2011, προσφέρει στους Έλληνες επενδυτές τη δυνατότητα πρόσβασης στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, μέσω του δικτύου X-Net, για την διενέργεια συναλλαγών σε χιλιάδες μετοχές και Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) εισηγμένα σε αυτά. Η εκκαθάριση των συναλλαγών από την ΕΧΑΕ και η καταχώρισή τους σε επίπεδο τελικού επενδυτή, διασφαλίζουν την ασφάλεια και αξιοπιστία, καθώς και ανταγωνιστικό κόστος.
Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις των καιρών και αφού πλέον τηρούνται οι προαναφερθείσες συνθήκες, έχουν δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο τμήμα, που παρέχει την δυνατότητα να διαβιβάζονται εντολές αγοροπωλησίας στις εν λόγω αγορές, όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας τους, σε πραγματικό χρόνο και με τους ίδιους όρους συναλλαγών με τις ελληνικές αγορές.
Στα πλεονεκτήματα της επένδυσης στις διεθνείς αγορές προστίθεται η επιλογή στοχευμένων επενδύσεων, σε δολάριο ή ευρώ, με θετική ή αρνητική συσχέτιση, που αφορούν σε δείκτες χρηματιστηρίων (S&P, DAX, Nikkei, China), πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι), πετρέλαιο, νομίσματα, και κλαδικούς δείκτες, μέσω συγκεκριμμένων μετοχών (ETF's). Δύσκολος ο δρόμος που έχουν μπροστά τους οι αγορές, γεμάτος όμως ευκαιρίες, διαμηνύουν οι διεθνείς οίκοι και προτείνουν μετοχές και αγορές, με γερά θεμελιώδη, εύρωστες προοπτικές καλές αντιστάσεις στην κρίση.
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο υπηρεσιών, μέσα στα τελευταία 2 χρόνια όλες οι τραπεζικές χρηματιστηριακές αλλά και οι ανεξάρτητες έχουν στραφεί προς ξένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες που τους έχουν ανοίξει τους επενδυτικούς ορίζοντες. Σήμερα, με τις ίδιες προμήθειες σχεδόν μπορεί κάποιος να αγοράσει μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Εκτός από τις χρηματιστηριακές των τραπεζών που πραγματοποιούν περίπου το 60% των συναλλαγών εγχώριων επενδυτών στα ξένα χρηματιστήρια υπάρχουν και αρκετές ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης» κ. Ν. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι «η στροφή αυτή είναι απολύτως υγιής γιατί δείχνει τη διάθεση για επενδυτική διαφοροποίηση και ιδιαίτερα όταν γίνεται με σωστούς τρόπους συναλλαγών. Η στρατηγική αυτή είναι απολύτως ενδεδειγμένη και πολλές φορές τη συνιστούμε σε όσους έχουν την απαραίτητη ρευστότητα. Το παν είναι να γίνεται με σωστό και διαφανή τρόπο».
Το πλεονέκτημα του δικτύου X-Net σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες είναι ότι οι ξένοι τίτλοι μετά το διακανονισμό της συναλλαγής καταχωρούνται στις υφιστάμενες μερίδες των επενδυτών στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) με τους αντίστοιχους κανόνες διαφάνειας και ασφάλειας που έχουν οι ελληνικές μετοχές. Αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω on line συνδέσεων με άλλα αποθετήρια (Link up markets) είτε με τη συνεργασία της ΕΧΑΕ με διεθνείς θεματοφύλακες (Global Custodians).
Προμήθειες
Η πολιτική προμηθειών μέσω X-Net για τοποθετήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές είναι 8 ευρώ ανά τίτλο και 0,012 δολάριο ΗΠΑ (ή το αντίστοιχο σε ευρώ) ανά μετοχή. Για παράδειγμα εάν κάποιος αγοράσει 500 μετοχές BMW και 1.000 μετοχές Adidas , θα πληρώσει συνολικά 16 ευρώ (8 και 8 ευρώ) και το αντίστοιχο ποσό του 0,012 δολαρίου για κάθε τεμάχιο μετοχών που αγόρασε, δηλαδή 500 χ 0,012 δολάρια + 1.000 χ 0,012 δολάρια.
Υψηλές αποδόσεις από τους ισχυρούς
Υφεση στην Ευρωζώνη, ισχυρή πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενες περαιτέρω διασώσεις χωρών.
Σύμφωνα με την Citi, με αυτά τα δεδομένα, οι οποιεσδήποτε υπεραποδόσεις στις αγορές της Ευρώπης, θα έλθουν μόνο από μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, που «ανήκουν» σε χώρες με επίσης «ισχυρούς ισολογισμούς», και συγκεκριμένα τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Από την πλευρά της η UBS, προτιμά Αμερική αφού όπως τονίζει, στην αμερικανική αγορά κρύβονται 14 μετοχές με εξαιρετικά δυναμικές προοπτικές και υψηλή ποιότητα στα θεμελιώδη. Οι παράγοντες στους οποίους επικεντρώθηκε ο οίκος για να εντοπίσει τις ευκαιρίες στις ΗΠΑ, είναι η ευρωστία και η βιωσιμότητα της κερδοφορίας, η χρήση της μόχλευσης καθώς και ο ισχυρός δείκτης απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Tου ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου