Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οδεύει σε ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης

Οδεύει σε ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης Σε τροχιά ύφεσης φαίνεται να κινείται η ευρωζώνη, καθώς το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιέκοψαν τις δαπάνες τους εν μέσω της κρίσης χρέους. Η αναιμική ανάπτυξη στη Γερμανία και η στασιμότητα στη Γαλλία απέτρεψαν μία πιο βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Αλλά με τις ενδείξεις που θέλουν τις δύο οικονομίες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο υπόλοιπο του έτους, οι προοπτικές για το σύνολο της ευρωζώνης αναμένεται να επιδεινωθούν. Η γερμανική οικονομία πέτυχε μικρή αύξηση του ΑΕΠ με την Bundesbank να προβλέπει επιβράδυνση τους προσεχείς μήνες, ενώ η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη με την Τράπεζα της Γαλλίας να αναμένει συρρίκνωση.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια. Η επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης ήταν σύμφωνη με την πρόβλεψη των αναλυτών, αλλά υποκρύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε ύφεση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος και άλλων, οι οικονομίες των οποίων
εμφανίζουν αυξημένες αντοχές, όπως αυτή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας η οποία εμφάνισε αύξηση ΑΕΠ 0,2%.
Η συρρίκνωση, η οποία έπεται της μηδενικής ανάπτυξης των πρώτων τριών μηνών του έτους, είναι πιθανό να καταστήσει δυσκολότερο για τους ηγέτες της ευρωζώνης να δώσουν τέλος στη δημοσιονομική κρίση που έχει ωθήσει αρκετά κράτη-μέλη να ζητήσουν οικονομική στήριξη, ενώ εγείρει ερωτήματα για το αν η νομισματική ένωση μπορεί να επιβιώσει με την τρέχουσα μορφή. Η εντεινόμενη ανεργία, καθώς και η πτωτική καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα δημόσια οικονομικά αρκετών χωρών, καθυστερώντας την υλοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και μεγεθύνει τις επενδυτικές ανησυχίες.
Τυπικά η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε ύφεση, αφού η ύφεση ορίζεται από τους περισσότερους οικονομολόγους ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας ήταν θετικότερες του αναμενομένου με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3%. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής της Γερμανίας, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,3% έναντι 0,2% που ανέμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές, χάρις στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία αντιστάθμισε την πτώση των επενδύσεων.
«Οι εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά έναντι των εισαγωγών», ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. «Επιπλέον... η ιδιωτική αλλά και η δημόσια κατανάλωση ήταν υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση των επενδύσεων, ειδικά των εξοπλισμών, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με αυτό τον τρόπο».
Ωστόσο, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία, η Bundesbank αναμένει επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας για το δεύτερο μισό του χρόνου. «Για το δεύτερο ήμισυ του έτους υπάρχουν ενδείξεις μίας κάποιας μείωσης στον ρυθμό ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Bundesbank προθέτοντας ότι η ανάπτυξη που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας αλλά και με τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
Ενδεικτικό των αρνητικών προοπτικών είναι ο δείκτης ZEW, ο οποίος υποχώρησε τον Αύγουστο - για τέταρτο συνεχή μήνα - σε επίπεδα χαμηλότερα και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Η μηνιαία έκθεση οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στο -25,5 από το -19,6 τον Ιούλιο. «Η υποχώρηση του δείκτη τον Αύγουστο υποδηλώνει ότι οι ειδικοί των χρηματοοικονομικών αγορών συνεχίζουν να αναμένουν επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το επόμενο εξάμηνο. Ειδικότερα οι εξαγωγικοί κλάδοι μπορεί να επηρεαστούν», ανέφερε το ινστιτούτο ZEW.
ΓΑΛΛΙΑ
Η οικονομία της Γαλλίας εμφάνισε μηδενική διαφοροποίηση έναντι του πρώτου τριμήνου, κατά το οποίο το ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση 0,1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.
Ως αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία διέφυγε την είσοδό της σε ύφεση, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Μία χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση, εφόσον το ΑΕΠ της υποχωρήσει επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου