Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Τα ραντεβού με την αξιοπιστία



Με βασικό όπλο στη φαρέτρα του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, έτσι ώστε να κάμψει το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα που υπάρχει στο Βερολίνο, ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις κρίσιμες συναντήσεις του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα, η οποία με τις πολιτικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έχασε την αξιοπιστία της και αυτό θέλει σε πρώτο χρόνο να αντιστρέψει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα.

Οπως εξηγούν πολύ κοντινές του πηγές, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να πείσει ότι η Ελλάδα τήρησε
από την πλευρά της τα συμφωνηθέντα και αυτό που ζητάει πλέον είναι η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της χώρας μας, είτε μέσω της επιμήκυνσης είτε μέσω της χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσπάθειας ή με την εκχώρηση κονδυλίων για την επιστροφή στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου να ισχύσουν και για την Ελλάδα, όπως έγινε για την Ισπανία και την Ιταλία.

Για τη συνάντηση που θα έχει με την κυρία Μέρκελ, ο πρωθυπουργός αναμένει να θέσει τη δέσμευση της Ελλάδας στην εφαρμογή των κανόνων που έχουν τεθεί με τους δανειστές. Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει τα πολύ μεγάλα μέτρα που έχουν παρθεί εις βάρος του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας και θα αναδείξει ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι περικοπές αν δεν υπάρξουν κάποιες κινήσεις για να ανατραπεί το «μαύρο» κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.

Για το ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς θα πατήσει στις προεκλογικές εξαγγελίες του Φρανσουά Ολάντ για χαλάρωση των όρων εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος που ακολουθείται στην ευρωζώνη, θέση που όμως έχει εγκαταλειφθεί από τη γαλλική κυβέρνηση μετά την εκλογή Ολάντ. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στην Ευρώπη εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή πολιτικής, και αυτές οι επικρίσεις φέρνουν προβληματισμό στο Παρίσι και σκέψεις για αλλαγή της τρέχουσας πολιτικής που ακολουθεί. Αυτό το κλίμα επιθυμούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι επιτελείς της ελληνικής κυβέρνησης, που θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κ. Ολάντ να επανέλθει στη διαλλακτικότερη στάση.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου