Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τριλογία παροχών από τη Τρόικα

Τριλογία παροχών από τη Τρόικα Στη σκιά της κατάρτισης των επώδυνων μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, ευρωπαϊκές διεργασίες στις Βρυξέλες αφήνουν μικρά περιθώρια διατήρησης κάποιων προσδοκιών για φως στην άκρη του... πακέτου, αφού πρώτα βεβαίως μπει επιτέλους η χώρα μας σε μία πραγματική πολιτική διαπραγμάτευση όσο σκληρή κι αν είναι αυτή.
ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πράγματι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΕ, κάτω από τη γενικότερη θέση περί ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών, επεξεργάζεται μέτρα και αποφάσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης, εξαιρουμένης, βεβαίως της έκδοσης ευρωομολόγων. Μία πρώτη ένδειξη των προθέσεων αυτών δόθηκε από τον ίδιο επίτροπο κ. Ολι Ρεν, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση
του ευρωβουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Ν. Χουντή, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου της 28ης-29ης Ιουνίου» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό θα συζητηθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου. «Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλαιοποιήσεων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ρεν, «θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».
Και όλα αυτά, σημειωτέον, χωρίς να έχει τεθεί απολύτως κανένα επίσημο ελληνικό αίτημα, παρ' όλο που, όπως είναι γνωστό, μία τέτοια απόφαση για απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης ισοδυναμεί με μία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η χώρα μας δεν είχε διαπραγματευθεί την εφαρμογή της απόφασης σε όλα τα κράτη-μέλη ούτε το βράδυ της 29ης Ιουνίου όταν και αυτή ελήφθη ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών. Από τις δυνητικά ενδιαφερόμενες χώρες, εξάλλου, η μοναδική που είχε «ψελλίσει» τότε κάτι ήταν η Πορτογαλία αλλά και αυτή σε πολύ χαμηλούς τόνους.

ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Αν όμως το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ίση μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας μία τεράστια ανάσα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς κατάλληλη διαπραγμάτευση και κυρίως χωρίς δεσμεύσεις, όπως κακώς έσπευσε, αρχικά, να υποστηρίξει ο Ισπανός πρωθυπουργός για τη χώρα του. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι η ΕΕ θα θελήσει να ανταλλάξει την απόφαση, με μία γενικότερη νέα συμφωνία για την Ελλάδα. Ισως γι' αυτό οι Βρυξέλλες εμπλουτίζουν το πακέτο με επιπλέον κίνητρα αφενός για να γίνει διαπραγματευτικά ελκυστικότερο, αφετέρου για να μπορεί να δώσει, εάν υιοθετηθεί, μία ουσιαστική λύση στην κρίση χρέους στην Ευρώπη. Πληροφορίες έτσι αναφέρουν ότι παράλληλα με την απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον νέο μηχανισμό στήριξης, διανοίγονται προοπτικές για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης μέρους των χρημάτων αυτών για τη διαγραφή τμήματος των χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πέραν αυτού και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του επιτρόπου κ. Ρεν επεξεργάζονται νέα απάντηση σε ερώτηση Ελληνα ευρωβουλευτή μέσω της οποίας, ανοίγει παράθυρο για την αύξηση της χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγεί το κράτος προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δεχθεί αιτήματα και προτάσεις από διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων να υπάρξει, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μερική ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων. Ολα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα λήξει θετικά και για τη χώρα μας το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον νέο μηχανισμό στήριξης.

Κλειδί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ
Τα τρία... χάδια, βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με το... χαστούκι των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Ισως εκεί εδράζεται και η απόλυτη θέση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ότι το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί και να ποσοτικοποιηθεί πλήρως πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους. Στόχος του Πρωθυπουργού, μάλιστα, είναι να το κρατά ανά χείρας κατά την περιοδεία του που ξεκινά στις 24 του μήνα και στις επαφές που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το πακέτο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν στη σημερινή τελευταία σύσκεψη της τρόικας με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Παρά ταύτα τίποτε δεν προμηνύεται εύκολο ούτε σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως ούτε σε κοινωνικό. Πληροφορίες από το ΠαΣοΚ αναφέρουν ότι μετά την αναγκαστική συμφωνία του προέδρου του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλου στην κατάρτιση του πακέτου, θα ενταθεί η κριτική προς την κυβέρνηση με τις γενικότερες μακροοικονομικές συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων. Στο βαθμό αυτόν το κόμμα έχει ήδη έτοιμη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η πλήρης εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ θα επιφέρει επιπλέον ύφεση 4%, κάτι που θα οδηγήσει τη συνολική ύφεση για το τρέχον έτος σε διψήφιο ποσοστό! Επιπλέον θα χαθούν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας δημιουργώντας εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.
Από την πλευρά της η ΔημΑρ εμμένει στη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν μέτρα που θα πλήξουν όσους από τη μεσαία τάξη διαθέτουν ακόμη έστω και μία μικρή αγοραστική δύναμη. Ισως στη θέση αυτή του τρίτου κυβερνητικού εταίρου να οφείλεται και η μερική υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου στο θέμα της επιβολής πλαφόν στις συντάξεις. Αντί των 3.680 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ποσό που διαμορφώνεται με πάνω από μία κύρια σύνταξη, μελετάται να μειωθεί το πλαφόν στα 3.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προτάσεις του ΚΕΠΕ προέβλεπαν μειώσεις του πλαφόν που ξεκινούσαν από τα 1.800 ευρώ και έφταναν έως τα 2.500 ευρώ. Αναφορικά δε με το ανώτατο όριο από μία κύρια σύνταξη δεν αποκλείεται να μείνει στο επίπεδο των 2.773 ευρώ που είναι σήμερα.
Τα πράγματα, πάντως, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας. Και εάν πράγματι τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή από το νέο έτος, τότε απομένει ένα γεμάτο τρίμηνο για να διαπιστώσει κάποιος το πώς αυτά θα «χωνευτούν» από την ταλαίπωρη ελληνική κοινωνία Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι από τις κοινωνικές αντιδράσεις θα εξαρτηθεί και ο... αριθμός των κυβερνήσεων της επόμενης διετίας..
Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου