Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά απέ­δειξε όχι αδυνατεί να με­τατοπίσει το ενδιαφέρον της δημόσιας συζήτησης σε θέμα­τα της καθημερινότητας, όπως θα επιθυμούσε η ίδια για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, αλλά ούτε και να μειώσει την ένταση της πολι­τικής αντιπαράθεσης.
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Νίκου Βούτση, ότι       «εί­μαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», ο διορισμός του πατέρα του υπουρ­γού Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Παππά, στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ, η επίθεση στο δήμαρχο Κυθήρων, με αφορμή την κρατι­κή ανεπάρκεια στην  καταστροφι­κή πυρκαγιά, αλλά και η ψεύτικη (όπως τη χαρακτήρισε η αντιπο­λίτευση) δημοσκόπηση που διέρρευσε από το ΑΠΕ, η οποία έδινε... προβάδισμα στην κυβέρνηση, εξα­κολουθούν να κρατούν ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο, φανερώνο­ντας ταυτόχρονα και το έλλειμμα του λεγάμενου ηθικού πλεονεκτή­ματος που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την επιλογή του κ. Στέλιου Παππά στηλίτευσε ακόμη και η «Αυγή», όπου σε άρθρο του Θανάση Καρτερού ανέφερε πως αποτελεί «λά­θος επιλογή», προσθέτοντας: «Οι συσχετισμοί, οι αντιδράσεις, η εντύπωση, η εικόνα, ο αντίπαλος. Αν τα αφαιρέσουμε αυτά, τότε πέ­φτουμε ή στο αμάρτημα της άγνοι­ας ή στο λάκκο της αλαζονείας».
Η φράση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Ιουλίου, «τα καλύτερα είναι μπροστά μας», μοιάζει να προδια­θέτει, με σαρκαστικό τρόπο, για τα δύσκολα μέτωπα που έχει να αντι­μετωπίσει το φθινόπωρο η κυβέρ­νηση αλλά και για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές, αλλά πέτυχε ακόμη και να διαταράξει τα «μπάνια του λαού» με τα μικροπολιτικά παιχνίδια γύρω από ιδεολογικά και θεσμι­κά ζητήματα και εσχάτως ακόμη και για τη θρησκευτική συνείδη­ση του ελληνικού λαού, παραμο­νές Δεκαπενταύγουστου. Ωστό­σο, η «αριστερή αντεπίθεση» της κυβέρνησης δεν φαίνεται να βρί­σκει ανταπόκριση από την κοινω­νία. για θέματα, μάλιστα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν το Μα­ξίμου σε μια νέα σύγκρουση με την Εκκλησία αλλά και σε νέους τριγμούς με τον κυβερνητικό της εταίρο Πάνο Καμμένο.
Η αποτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δα­νειστές, που συνοδεύτηκε από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, την οδη­γεί να στραφεί στη διαμόρφωση μιας ατζέντας που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με αριστερό πρό­σημο, για να συσπειρώσει τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κομματικό του ακροατήριο. Τα θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ξανά στη δημόσια συζήτηση τις τελευ­ταίες μέρες είναι:
 Η κατάργηση της αριστείας για την επιλογή των σημαιοφόρων στα σχολεία.
   Η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.
I Η ανάρτηση της σημαίας στα σχολεία.
I Ο πολιτικός γάμος ομοφύλων και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
I Η επίθεση στην Ορθοδοξία και στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν έδειξε ότι δεν επιθυμεί μια μετω­πική σύγκρουση με την Εκκλησία. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος της απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας το 2016. Ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας εξακολουθεί να απο­τελεί ένα θέμα κομβικής σημασίας για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν η διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» να αφήσει το ιδεολογικό της αποτύ­πωμα. Ωστόσο, οι προηγούμενες απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση δεν στέφθηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία.
Η δημόσια επίθεση του Νίκου Βούχση στην Ορθοδοξία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βα­θύτατα συντηρητική ούτε η με- ταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα Πατρίς, θρη­σκεία, οικογένεια και Ελλάς Ελλή­νων Χριστιανών. Δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί. Είμαστε ένα σύγ­χρονο κράτος και όχι Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», δήλωσε (ΕΡΤ) ο Πρόεδρος της Βουλής, προκα- λώντας ομοβροντία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευ­σης. Η Ν.Δ., μάλιστα, έκανε λόγο για «παραλήρημα ιδεοληψίας». Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητι­κού της εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, έσπευσε να υπεραμυνθεί της άποψης του κ. Βούτση.
Ωστόσο, το ζήτημα που άνοιξε ο κ. Βούτσης προκάλεσε την αντί­δραση και του υπουργού Αμυνας. Πάνου Καμμένου. ο οποίος δι αφοροποιήθηκε πλήρως από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ύστερα από αρκε­τές ημέρες σιωπής, που προφανώς του είχε επιβληθεί διακριτικά από το Μαξίμου μετά τους τελευταίους άστοχους χειρισμούς του. Αρχικά με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Κομμένος υήοστήριξε πως «οι δη­λώσεις του Προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους, όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων».
Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» του κ. Βούτση, σπεύδοντας όμως να προλάβει οποιαδήποτε συζή­τηση για ενδεχόμενη απορρύθ­μιση της κυβερνητικής   συνεργα­σίας λόγω   αυτής της  διάστασης απόψεων. «Συμμετέχουμε στην  κυβέρνηση έχοντας βάλει τις κόκκι­νες γραμμές μας που αφορούν σε θέματα θρησκείας και πατρίδας. Πολλές φορές διαφοροποιούμαστε και έχουμε δημόσιο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας δεν μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις», τόνισε.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία επικοινώνησε ο «Ε.Τ.» της Κυρια­κής υποστηρίζουν πως «ο κ. Κομ­μένος τηρεί τη δέσμευσή του για μη εμπλοκή των ΑΝ.ΕΛ. σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεί­χνει μια μεγάλη ανοχή στις θέσεις που εκφράζει στα εθνικά θέματα και στα θέματα που έχουν να κά­νουν με την Εκκλησία. Η ανοχή αυτή εκφράζεται και με τη στήρι­ξη στο πρόσωπό του σε όλες τις πρόσφατες διαμάχες που είχε με την αντιπολίτευση». Οι ίδιες πη­γές σημειώνουν πως «ούτε στο μέλλον αναμένεται να προκόψει κάποιο βαθύ ρήγμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. που θα μπορούσε να απειλήσει την κυ­βερνητική συνεργασία». Ο ίδιος ο κ. Κομμένος, μάλιστα, στην πρό­σφατη συνέντευξή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «θα μείνουμε μέχρι τέλους με τον Τσίπρα».
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μελλοντικές κινήσεις του υπουργού Αμυνας αλλά και άλλων στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. Χα­ρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή Δημήτρη Κομμέ­νου, ο οποίος εξακολουθεί να θε­ωρείται από το Μαξίμου ως «ύπο­πτος για υποτροπή».
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Κομμένος, στην τελευταία σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, φέρεται να είχε πει με δάκρυα στα μάτια στον Αρχιεπί­σκοπο Ιερώνυμο: «Αν μου ζητή­σετε να ρίξω την κυβέρνηση, να ξέρετε ότι θα το κάνω».
Αμηχανία
Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας, οι άστοχες δηλώσεις και οι επιπό­λαιες πολιτικές κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου έχουν φέρει αρκετές φορές σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου. που θεωρεί ότι ο κ. Κομμένος μελλοντικά θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σοβαρή πολιτική κρίση στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δη­μοκρατία έχει ήδη φροντίσει από τώρα να ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως δεν έχει ξεχάσει την αντιπαράθεση με τον Πάνο Κομ­μένο και την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor 1». «Του         συνιστούμε να ασχοληθεί περισσό­τερο τις επόμενες ημέρες - εν όψει της συζήτησης στη Βουλή- με την απολογία που πρέπει να ετοιμάσει για τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο για εμπόριο ναρκωτικών», ανέφερε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατί­ας. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμ­ματισμένη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής είχε ανα­βληθεί λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Κω, τον περασμένο Ιούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου