Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πρόκληση Spiegel με στόχο την Ορθοδοξία



Αδικαιολόγητο, αβάσιμο, αστήρικτο και σε αρκετά σημεία αναληθές είναι ένα νέο άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο αποφάσισε ότι μπορεί να έχει άποψη ακόμη και για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, τα φορολογικά της αλλά και τη σχέση της με το κράτος.

Μόνο που για να τεκμηριώσει αυτή την άποψη πάτησε σε εσφαλμένες πληροφορίες, συνδύασε ασυνάρτητες πληροφορίες και τελικά έφτιαξε ένα αποτέλεσμα που δικαιολογεί απόλυτα την έκφραση «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι». Πρώτα απ' όλα, το περιοδικό επέλεξε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο για να κάνει μια οξύτατη επίθεση χωρίς να
εξηγούνται ή έστω να δικαιολογούνται με κάποιον τρόπο οι λόγοι αυτής της επίθεσης. «Ο μητροπολίτης, ένας από τους πιο συντηρητικούς ιερωμένους της χώρας, διαβόητος για τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, αριστερών και ομοφυλοφίλων, αισθάνεται ότι απειλείται, από δανειστές που απομυζούν τη χώρα του, από παράνομους μετανάστες, τους οποίους, όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλέον, και απ' όσους τα βάζουν με την Εκκλησία του, από διανοουμένους που απαιτούν να συνεισφέρει και ο κλήρος το μερίδιό του στην κρίση». Προφανώς το γερμανικό περιοδικό ενοχλείται όταν η χώρα του καταδεικνύεται ως μία από τις ξένες δυνάμεις που διαλύουν την Ελλάδα και από άμβωνος. Στη συνέχεια το «Spiegel» αποφασίζει να διερευνήσει τα οικονομικά της Εκκλησίας, δηλαδή να αναφέρει σκόρπιες και μισές πληροφορίες και να καταγγείλει τη μέχρι σήμερα τακτική. «Η Εκκλησία δεν απέδιδε καθόλου φόρους έως το 2010, λάμβανε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλου ύψους και επιπλέον στήριξη από το κράτος» αναφέρει το άρθρο. «Αυτή περιλαμβάνει τη μισθοδοσία ιερέων και επισκόπων, που κόστιζε στους φορολογουμένους περίπου 230.000.000 ευρώ ετησίως. Μόλις τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει αυτές τις δαπάνες» συνεχίζειμ υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι Ελληνες εδώ και χρόνια αγανακτούν με όλα τα παραπάνω. Και για να τεκμηριώσει και να αποδείξει τις απόψεις του το γερμανικό περιοδικό απευθύνθηκε στον άνθρωπο που οι δηλώσεις του είναι εφάμιλλες του ρεπορτάζ: τον βουλευτή της ΔΗ.ΜΑΡ. Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος είπε ότι και η «εκκλησία είναι τόσο διεφθαρμένη όσο είναι και η υπόλοιπη κοινωνία», κι έτσι το περιοδικό επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου