Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

«ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΙΜΩΝ Είδος προς... εξαφάνιση είναι πλέον τα φάρμακα

Είδος προς... εξαφάνιση είναι πλέον τα φάρμακα
Σε πλήρη απορρύθμιση βρίσκεται η αγορά φαρμάκου, καθώς το νέο δελτίο τιμών έχει οδηγήσει τις εταιρείες να μην τιμολογούν πολλά προϊόντα τους, τις φαρμακαποθήκες να μην μπορούν να προμηθευτούν και τα ράφια των φαρμακείων και των νοσοκομείων να αδειάζουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το δελτίο τιμών έχει ήδη... διορθωθεί δύο φορές, ενώ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα -ίσως και τη Δευτέρα- ορθή επανάληψη!
Και ενώ τα φάρμακα είναι είδος προς... εξαφάνιση, οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, αφού ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν έχει καταφέρει να είναι συνεπής σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών του. Τη Δευτέρα μάλιστα συνεδριάζει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τα περισσότερα μέλη του να εισηγούνται την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές Νοεμβρίου.
Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς παραδέχτηκε ότι υπήρξαν
λάθη στο δελτίο τιμών που αναρτήθηκε τη Δευτέρα και διαβεβαίωσε ότι το νέο διορθωτικό δελτίο θα ανακοινωθεί άμεσα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκου και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις. Διευκρίνισε πάντως ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή που προβλέπεται από τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο το διορθωτικό δελτίο τιμών εκδίδεται εντός 20 ημερών από την υποβολή των ενστάσεων που καταθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ο υπουργός υποστήριξε ότι στο νέο δελτίο τιμών δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ η μείωση είναι μεσοσταθμικά κατά 16%. Από τα περίπου 12.000 φάρμακα, τα 7.000 έχουν μειωμένη τιμή και τα υπόλοιπα σταθερή.
Είδος προς... εξαφάνιση είναι πλέον τα φάρμακα
Ο κ. Σαλμάς πάντως υπογράμμισε ότι το διορθωμένο δελτίο τιμών θα έχει ενσωματώσει τις ενστάσεις των εταιρειών για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι για το σύνολό τους. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες έχουν εντοπίσει σωρεία λαθών στις τιμές των φαρμάκων, και γι' αυτό έχουν σταματήσει να τιμολογούν τα προϊόντα τους, τα οποία κατά συνέπεια δεν διατίθενται στην αγορά. Για παράδειγμα μοναδικά φάρμακα που θα έπρεπε σύμφωνα με τη Νομοθεσία, να πάρουν τιμή με βάση το μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. έχουν αυθαίρετα λάβει μειώσεις 50% καταλήγοντας σε τιμές και 40%-50% κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλές χώρες, δεδομένου ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αποτελούν τιμές αναφοράς για πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
Παρατυπίες
Είδος προς... εξαφάνιση είναι πλέον τα φάρμακα
Παράλληλα, το δελτίο τιμών έχει ακόμη και παράτυπες μειώσεις σε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός της ελληνικής αγοράς. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι στα εν λόγω σκευάσματα έπρεπε να δοθεί τιμή βάσει των τριών χαμηλότερων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο νέο Δελτίο Τιμών τους δόθηκαν μειώσεις έως και 50%, δηλαδή με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ότι στα φάρμακα αυτά οι τιμές είναι κατά 40-50% χαμηλότερες από τη χαμηλότερη τιμή που τους έχει δοθεί σε χώρα ? μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά και στην Ελλάδα αυτές οι μειώσεις δίνουν την ευκαιρία στα κανάλια διανομής για επανεξαγωγές αυτών των προϊόντων σε χώρες του Βορρά, δεδομένου του αυξημένου κέρδους σε σχέση με τη διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα φάρμακα αυτά που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν θεραπεία για ευαίσθητες ομάδες ασθενών όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με σπάνια αλλά απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, δεν θα επαρκούν για τους Έλληνες ασθενείς.
Παράλληλα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος εντατικοποίησης των παράλληλων εξαγωγών. Πρόκειται για μια δραστηριότητα καθόλα νόμιμη μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως, εξαιρετικά επικίνδυνη διότι υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων από την ελληνική αγορά.
Ακόμη και μηχανογραφικά λάθη
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σκευάσματος Humira. Βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης τα φάρμακα που έχουν πατέντα σε ισχύ και γενικότερα όσα δεν έχουν γενόσημο στην αγορά, τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. Η ίδια όμως υπουργική απόφαση απαγόρευσε οποιαδήποτε αύξηση τιμών στο δελτίο που αναρτήθηκε πρόσφατα.
H χονδρική τιμή που θα έπρεπε να πάρει το Humira στο πρόσφατο δελτίο τιμών, σύμφωνα με τις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε. είναι 473,83 ευρώ, δηλαδή θα έπρεπε να πάρει αύξηση. Όμως επειδή η χονδρική τιμή που ίσχυε από τον Απρίλιο ήταν χαμηλότερη (445,67 ευρώ αντί των 473,83 ευρώ) και οι αυξήσεις απαγορεύονται βάσει της νέας υπουργικής απόφασης, η τιμή του Humira θα έπρεπε να παραμείνει ίδια με του Απριλίου, δηλαδή 445,67 ευρώ.
Το δελτίο τιμών που αναρτήθηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στο site του υπουργείου Υγείας περιείχε σημαντικά λάθη. Μεταξύ αυτών, παρουσιάστηκε και ένα συστηματικό σφάλμα σε όλα τα σκευάσματα που ανήκουν στον κατάλογο Σοβαρών Ασθενειών του Ν.3816 (στον οποίο κατάλογο ανήκει και το σκεύασμα Humira), λόγω προβλήματος στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΦ.
Το σφάλμα αυτό αναγνωρίστηκε από τον ΕΟΦ και διορθώθηκε άμεσα σε ορθή επανάληψη του δελτίου που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Υγείας δύο ημέρες μετά, επαναφέροντας την τιμή στα επίπεδα ακριβώς του δελτίου τιμών του Απριλίου (από 395,48 ευρώ σε 445,67 ευρώ).              Της Ελένης Πετροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου