Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Όλα τα σενάρια για τα μέτρα και το μέλλον της κυβέρνησης


Το κατηγορηματικό όχι της ΔΗΜΑΡ στα μέτρα για τα εργασιακά επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Άλλωστε, ήταν δύσκολο για τον Φ. Κουβέλη να πει ναι ενόσω εδώ και δύο ημέρες επιμένει ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα.
Έτσι, η εκκρεμότητα που έχει παραλύσει και την κυβέρνηση, παραμένει, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά χρονικά περιθώρια και οι εκβιασμοί για «τέλος χρόνου» δεν πέρασαν ούτε από την τρόικα ούτε από εγχώρια παπαγαλάκια.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει τα χρονικά περιθώρια να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη και εφόσον «πέσουν οι υπογραφές» να συνεδριάσει το Eurogroup την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη
και να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης. Αν δε βρεθεί λύση, τα σενάρια τα έχουμε ξαναγράψει. Είτε θα πάει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βουλή για να ψηφίσουν τα μέτρα με το ρίσκο της «ανταρσίας» είτε θα ψηφιστούν τα μέτρα, η ΔΗΜΑΡ θα πει το όχι ή το παρόν και η ιστορία θα γράψει ότι το πακέτο πέρασε. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, ο Φ. Κουβέλης δε θα έχει θέση στην κυβέρνηση, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος.
Από την άλλη, υπάρχει ένα ρίσκο στην όλη υπόθεση. Η τρόικα να μη δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης στο σύνολό της αλλά ένα μέρος της, επειδή θα θεωρήσει ότι δεν ψηφίστηκε το πακέτο από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους. Μάλλον ακραίο σενάριο και ακραίος εκβιασμός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις μ’ αυτούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ομόφωνο όχι της ΔΗΜΑΡ στην ψήφιση των μέτρων, δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Δεν περίμεναν δηλαδή να οπισθοχωρήσει ο Κουβέλης χωρίς να έχει πάρει τα δύο πράγματα που ζητούσε. Δηλαδή τη μη κατάργηση του επιδόματος γάμου και την καθολική διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για διαρκείς επαφές που θα έχουν στελέχη του Μαξίμου με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, όλο το επόμενο τριήμερο. Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραβρεθεί στον εορτασμό για την Εθνική επέτειο, αναμένεται στη δήλωσή του να αναφερθεί στην κρισιμότητα των στιγμών στέλνοντας το μήνυμα σε όλους ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος για τη διάσωση της χώρας.
Επίσης, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει ένα ακόμη «καρότο» στην προσπάθεια να πειστεί η ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει. Αυτό ίσως να είναι μια συμφωνία με την τρόικα ώστε να μην κοπεί το επίδομα γάμου, κάτι που θα έφερνε πιο κοντά τον Φ. Κουβέλη στην ψήφιση των μέτρων.
Το παρασκήνιο είναι τόσο έντονο τελευταίες ώρες που «όλα παίζονται» όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Από την κατάρρευση της κυβέρνησης μέχρι την υπερψήφιση των μέτρων. Κι από το κατηγορηματικό όχι της ΔΗΜΑΡ μέχρι την υπερψήφιση των μέτρων με 151-152 βουλευτές, κάτι που θα αποτελούσε ουσιαστικά σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση.
Το παρασκήνιο λέει, επίσης, ότι μπορεί η κυβέρνηση να συνεννοηθεί με την τρόικα και να κάνει πίσω στα εργασιακά. Δηλαδή να μην καταθέσει το πακέτο καν και να το αφήσει για αργότερα. Μάλλον απίθανο σενάριο διότι αφενός το Μαξίμου και ο Γ. Στουρνάρας θα φαίνονταν ανακόλουθοι σε όσα λένε μέχρι σήμερα αφετέρου η τρόικα θα εμφανιζόταν να ηττάται, κάτι που δε θέλει με τίποτε. Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε η σεναριολογία ότι θα αποσυρθούν τα εργασιακά, κάτι που προκάλεσε προσωρινή ταραχή, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.
Ένα άλλο σενάριο είναι να πειστεί το ΠΑΣΟΚ και να συμφωνήσει και η ΝΔ να πάνε στη Βουλή τα εργασιακά σε ξεχωριστό άρθρο. Έτσι θα είχε αποσοβηθεί η κυβερνητική κρίση καθώς θα δίνονταν η δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ να εκτονωθεί μη ψηφίζοντας τα μέτρα. Το σενάριο αυτό έχει ένα πολύ σοβαρό αγκάθι. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ το ακούνε και λένε ότι αν γίνει έτσι θα απαιτήσουν κι αυτοί να υπάρξουν άρθρα για επίμαχα μέτρα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταψηφίσουν αυτό που δεν δέχονται αλλά να υπερψηφίσουν στο σύνολο τα υπόλοιπα.
Πραγματικά όλα τα σενάρια και όλες οι εξελίξεις από εδώ και πέρα μοιάζουν με λαβύρινθο που κανείς δε γνωρίζει την έξοδο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε τρεις μεγάλες αλήθειες όσο το αδιέξοδο συνεχίζεται:
1. Η ΔΗΜΑΡ έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική συμπεριφορά που είναι ακατανόητη. Διότι δε μπορεί να λέει ότι θα ψηφίσει τα επώδυνα οικονομικά μέτρα αλλά θα καταψηφίσει τα εργασιακά. Δε μπορεί δηλαδή η κόκκινη γραμμή της να είναι μόνο τα εργασιακά όταν το πακέτο των 13,5 δις ευρώ είναι τραγικό για την ελληνική κοινωνία και ένα αριστερό κόμμα δε θα έπρεπε καν να συζητά. Κι από την άλλη, αν πάνε δύο ξεχωριστά άρθρα και η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει το ένα και καταψηφίσει το άλλο στηρίζοντας την κυβέρνηση, όπως λέει, τι θα έχει πετύχει; Να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα σκληρά εργασιακά μέτρα; Μπάχαλο τα έκαναν στο κόμμα του κ. Κουβέλη και τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Και βλέπουν το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι ίδιοι γι΄ αυτό και απευθύνθηκαν στους ευρωπαίους ηγέτες να ζητήσουν από την τρόικα να πάρει πίσω τα εργασιακά. Να δώσουν δηλαδή τη λύση οι τροικανοί ώστε να βγουν και οι ίδιοι στη ΔΗΜΑΡ αλώβητοι από την κρίση.
2. Κάποιοι στην κυβέρνηση, και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ υποτίμησαν την αντίθετη άποψη που θα έβγαζε η ΔΗΜΑΡ. Θεώρησαν ότι μπορούν να περάσουν το εργασιακό πακέτο «παίρνοντας τα παντελόνια» του κ. Κουβέλη κι έκαναν λάθος. Έπρεπε να ξέρουν ότι ένα αριστερό κόμμα μικρό όπως η ΔΗΜΑΡ που αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή θα έλεγε κάποτε το μεγάλο «όχι». Δε μπορεί λοιπόν οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι απλά να θέλουν δίπλα τους ένα αριστερό άλλοθι χωρίς να δώσουν και κάτι σ’ αυτό. Είναι και αγνωμοσύνη για τη στήριξη και άγνοια της πολιτικής κατάστασης.
3. Τέλος, το ξανατονίσαμε σε άλλα άρθρα. Δε μπορεί να εμφανίζεται η ΝΔ σαν… ΠΑΣΟΚ του 2010. Κάτι δεν πήγε καλά με τη διαπραγμάτευση. Δεν έπρεπε να ανοίξει το πακέτο των εργασιακών που ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα δημιουργούσε φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου