Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

ΑΔΕΔΥ Επιστολή – Για την πρόωρη συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικο τέκνο


Προς:
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
κα. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Για την πρόωρη συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικο τέκνο

Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Δημόσιο είχε προσβάλει την 790/2016 απόφασης του ΙΙ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αίτηση αναίρεσης, η οποία εκδικάστηκε την 1/3/2017. Η Ολομέλεια έκρινε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.


Για τους παραπάνω λόγους, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του ν. 3865/2010, κρίθηκε ότι πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.
Έτσι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικύρωσε την αναιρεσιβαλλόμενη υπ’ αριθ. 790/2016 απόφαση του ΙΙ Τμήματος, η οποία ορθώς ερμήνευσε τις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων υπό το φως της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και στο ενωσιακό δίκαιο.
Με την έκδοση της εν λόγω απόφασης που αφορά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος άνοιξε ο δρόμος προς τη σύνταξη για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο, δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν (για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων με αναγνώριση).
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί με νομοθετική ρύθμιση με την ανωτέρω τελεσίδικη απόφαση και απαιτεί από τους δικαιούχους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους να προσφύγουν ατομικά στο ίδιο δικαστήριο, ώστε να εκδοθεί διαπιστωτική ονομαστική πράξη για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αυτό όμως προϋποθέτει την παραίτηση του υπαλλήλου και την επιβίωσή του χωρίς απολαβές για περίπου δυο χρόνια, μέχρι την έκδοση απόφασης. Αποκαλύπτεται έτσι ένα εχθρικό κράτος που αντί να σεβαστεί την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, υποχρεώνει κάθε δικαιούχο να διεκδικήσει την αναγνώριση ενός δικαιώματος που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.
Σε συνέχεια όλων των παραπάνω είναι προφανές ότι θεωρούμε επιβεβλημένη την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης επέκταση της ρύθμισης που ισχύει για όσους έχουν ανήλικο το 2011 και μετά και 25ετία και για το 2010, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου