Η αυστηροποίηση του καθεστώτος των απουσιών στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) με την επαναφορά των δικαιολογημένων και των αδικαιολόγητων έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα με τους μαθητές που είναι επιρρεπείς σε αυτές να κινδυνεύουν να μείνουν στην ίδια τάξη από το πρώτο κιόλας τετράμηνο.
Η παραπάνω συνθήκη αφορά κυρίως τους μαθητές των ΕΠΑΛ καθώς όπως αναγράφεται και στη εγκύκλιο στην ειδική πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων των ΕΠΑ. Λ. κάθε Α’ τετραμήνου (που λήγει στις 20 Ιανουαρίου), εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του/της μαθητή/ τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ως ανεπαρκή, ο/η μαθητής/ τρια χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών/ούσα και δε λαμβάνεται υπόψη: α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από την φετινή σχολική χρονιά και εφεξής επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται (αδικαιολόγητες), δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50) και το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατό δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται.
Δικαιολόγηση με ιατρική βεβαίωση
Ο γονέας/κηδεμόνας/ο-η ασκών-ούσα την επιμέλεια κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο (2) ημέρες, είναι υποχρεωμένος/η να προσκομίσει ο/η ίδιος/α, ή να αποστείλει ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δέκατη (10) εργάσιμη ημέρα από την επιστροφή του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο, βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Δικαιολόγηση με υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα
Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο (2) ημερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα/του-της ασκούντος- ούσας την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας, και προσκομίζεται από τον ίδιο/τη ίδια ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών μετά τη επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο Σχολείο. Με τον τρόπο αυτό τα ως άνω πρόσωπα μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες μέχρι 5 (πέντε) ημέρες συνολικά για όλο το διδακτικό έτος.
Αν λοιπόν υπάρχουν μαθητές που μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου έχουν συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό απουσιών μέχρι 50 αδικαιολόγητες ή πλησιάζουν τις 114 και οι άνω των 50 εξ αυτών δεν είναι δικαιολογημένες είναι δεδομένο ότι έχουν μείνει στην ίδια τάξη. Όσοι όμως βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά τα περιθώρια πρέπει να αναθεωρήσουν τις κινήσεις και να αποφύγουν τυχόν απουσίες καθώς κινδύνεύουν σύντομα να μείνουν στην ίδια τάξη.
Ποιες απουσίες θεωρούνται αδικαιολόγητες και δεν μπορούν να σβηστούν
Απουσία μαθητή από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.
Απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.
Απουσία μαθητή από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής του., οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης. Στις εκδρομές στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές χωρίς όμως να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία υπουργική απόφαση, οι απουσίες καταχωρίζονται ως αδικαιολόγητες απουσίες.Η καθυστερημένη προσέλευση μαθητή μετά την είσοδο του εκπαιδευτικού εντός της αίθουσας θεωρείται απουσία.
Παράλληλα και αυτονόητα δεν δικαιολογούνται οι κοπάνες (ωριαίες απουσίες) των μαθητών από την τάξη όπως και οι αποβολές (ωριαία, πενθήμερη, τριήμερη) που τυχόν επιβάλλεται στους μαθητές από τους καθηγητές για λόγους που άπτονται συμπεριφορών που δεν συνάδουν με το πνεύμα του σχολείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου