Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καλούν σε αποχή από τις εκλογές

 

Την αντίδραση των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνονται Σάββατο (ορίστηκαν για τις 7/11) και ηλεκτρονικά, αντί της πρώτης Τετάρτης του Νοεμβρίου και με κάλπη όπως ίσχυε έως τώρα. Τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου για αντιδημοκρατική μεθόδευση και θέτουν, χωρίς καμία στοιχειοθέτηση, ζήτημα διαβλητότητας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας ΖΕΥΣ.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις με τη συμμετοχή 260.000 ψηφοφόρων σε πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει αποδειχθεί αδιάβλητο, καθώς η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απορρήτου.

Παρ’ όλα αυτά οι συνδικαλιστές καλούν τους εκπροσώπους των παρατάξεων να καταθέσουν δήλωση απόσυρσης των συνδυασμών τους από τις εκλογές, καθώς και τις ατομικές δηλώσεις απόσυρσης όλων των υποψηφίων τους και κάνουν λόγο για «αντιδημοκρατικότητα του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΟΛΜΕ. Ετσι, καθώς το υπουργείο εμμένει στη θέση του –οι ομοσπονδίες έχουν αντιπροτείνει παράταση της θητείας των νυν εκπροσώπων–, υπάρχει κίνδυνος οι εκπαιδευτικοί να μην εκπροσωπηθούν στα υπηρεσιακά συμβούλια για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια από την ύπαρξη του θεσμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πίσω από την άρνηση υποκρύπτονται οι παθογένειες του έως τώρα συστήματος που εξυπηρετούσε τις παρατάξεις. Ενδεικτικά, τονίζεται ότι μέσω των εκλογών με κάλπες και της συμμετοχής μόνο των εκπαιδευτικών που συνδικαλίζονται, επιδιώκεται να μη φαίνεται η εκλογική αδυναμία κάποιων παρατάξεων ή να πριμοδοτούνται συγκεκριμένοι υποψήφιοι μεγάλων παρατάξεων που αλλιώς (π.χ. στην περίπτωση μιας μαζικής συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) κινδυνεύουν να μην εκλεγούν. 

Τις πτυχές των συνδικαλιστικών πρακτικών αναδεικνύει η παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας στη ΔΟΕ (φέρεται προσκείμενη στο ΚΙΝΑΛ) η οποία δέχεται την ηλεκτρονική ψηφοφορία και σε ανακοίνωσή της μιλάει για «φόβο από πιθανή μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, κομματικές σκοπιμότητες, παραταξιακές επιδιώξεις, φαντασιώσεις γρήγορης επιστροφής σε κυβερνητικές καρέκλες».

Και συνεχίζει επικρίνοντας τις άλλες παρατάξεις: «Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αυτοί άρχισαν να μιλούν για νοθείες σε εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων λόγω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και για προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άρνησή τους!». Κατόπιν, η ΔΗΣΥ εστιάζει στη ΔΑΚΕ. «Καμία τύχη δεν θα είχε βέβαια η επιδίωξή τους, εάν δεν βρισκόταν η κυβερνητική παράταξη να τους προσφέρει “χείρα” βοηθείας».  

Παραίτηση μετά τις καταγγελίες

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών υπέβαλε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη ο Ανδρέας Πετράκης. «Υπό το κράτος των ανεπίτρεπτων θεσμικών και εξωθεσμικών πιέσεων, για λόγους ευθιξίας και με σεβασμό προς το μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου προκειμένου να προστατεύσω το κύρος του πανεπιστημίου μας και την προσωπική μου αξιοπρέπεια», αναφέρει ο κ. Πετράκης. Το θέμα ξεκίνησε από καταγγελίες για μεροληπτικές διαδικασίες στην κάλυψη θέσης διδάσκοντος στο τμήμα. Ο μόνος που προκρίθηκε από τους 30 υποψηφίους φέρεται να είναι συγγενικό πρόσωπο του προέδρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου