Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Γ ΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΦΙΛΟΙ



Στο αποψινό τραπέζι της συμφιλίωσης που κατέληξε σε υποχώρηση της κυβέρνησης τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν Μητροπολίτες ενώ  στο πλευρό του πρωθυπουργού ήταν οι Πάνος Καμμένος, Όλγα Γεροβασίλη και το ο Νίκος Φίλης (Φωτό.: AΠΕ/ΜΠΕ)Μπορεί η κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι έκλεισε οριστικά το μέτωπο με την Εκκλησία για τα νέα Θρησκευτικά, ωστόσο, η Ιεραρχία βρίσκεται και θα βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και με το πρώτο ολίσθημα θα αντιδράσει. 
Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δώσουν τα χέρια και να βάλουν (προς το παρόν ) στην άκρη την κόντρα για τα Θρησκευτικά. Βεβαίως, η απόφαση αυτή ελήφθη με τη δέσμευση του πρωθυπουργού πως άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος και η Εκκλησία θα έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά. 
Περιμένουμε πράξεις και όχι λόγια. Εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και επιχειρηθεί, για μία ακόμη φορά, να μπει η Εκκλησία στο περιθώριο, εδώ είμαστε και θα το
συζητήσουμε... , σχολιάζουν με νόημα μητροπολίτες και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το εάν θα επικρατήσει, τελικά, ηρεμία θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσει στο εξής ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. 
Για την ώρα, η πλειονότητα των μητροπολιτών λέγεται πως αδυνατεί να τον εμπιστευτεί. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως τη δεδομένη στιγμή καλό θα ήταν ο υπουργός να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία. Και αυτό, διότι πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Φίλης αγνόησε τις θέσεις της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά, εκτόξευσε λάσπη εναντίον της, φτάνοντας στο σημείο να την κατηγορήσει για την ηθική έκπτωση της κοινωνίας . 
Η καχυποψία του κλήρου απέναντι στην κυβέρνηση δεν έχει να κάνει μόνο με τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. 
Έχει να κάνει και με άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως είναι ο λεγόμενος διαχωρισμός και η εκκλησιαστική περιουσία. 
Η Εκκλησία είναι μάνα του λαού... Το ζήτημα του διαχωρισμού έθιξε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Και όχι τυχαία, αφού μέρα με τη μέρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές που ζητούν διαχωρισμό όλο και πληθαίνουν. 
Ο κ. Ιερώνυμος, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας, στέλνοντας, ταυτόχρονα, αυστηρά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην εισήγηση ποταμό που έκανε αναφέρθηκε, κατ' αρχάς, σε όλους όσοι επιδιώκουν με λόγους στηριγμένους σε μυθεύματα και μυθοπλασίες, που τους ανέθρεψαν κατά το παρελθόν, να θέσουν την Εκκλησία στο περιθώριο της Ιστορίας και της σύγχρονης ζωής . 
Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε κατά του συνόλου της Αριστεράς, δανειζόμενος μάλιστα απόψεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ: Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικό κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε το χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως . Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε την αυστηρή κριτική, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέστησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως τα κόμματα της Αριστεράς επικαλούνται δήθεν προοδευτικά συνθήματα. 
Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα, που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο Δεν έσβησε την καχυποψία πολλών μητροπολιτών για τον υπ. Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο λευκός καπνός μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα, που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις . Για να φτάσει στο σημείο να διαμηνύσει εμμέσως στην κυβέρνηση πως σε περίπτωση που επιχειρήσει το διαχωρισμό τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
 Η Εκκλησία δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ το χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού, με ότι αυτό σημαίνει , είπε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας πως εάν η Πολιτεία το θελήσει και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει, τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις . Πάντως, το σίγουρο είναι πως η Εκκλησία δεν επιθυμεί το διαχωρισμό από τα παιδιά της , όπως τόνισε και ο κ. Ιερώνυμος, όμως αυτό δεν σημαίνει πως, σε περίπτωση που επιχειρηθεί, η ίδια δεν πρόκειται να λάβει τα μέτρα της. Εάν και εφόσον, τελικά, ανοίξει και επίσημα συζήτηση για το χωρισμό της από το κράτος, τότε το πρώτο πράγμα που αναμένεται να εξετάσει είναι η επιστροφή από την Πολιτεία 750.000 στρεμμάτων που έχει δώσει ως αντάλλαγμα για τη μισθοδοσία των κληρικών. Φυσικά, τη μισθοδοσία θα αναλάβει η Εκκλησία. Μάλιστα, εάν η Πολιτεία δεν δεχτεί να επιστρέψει την περιουσία, τότε η Εκκλησία θα απευθυνθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Κατά την αυτονόμησή της. η Εκκλησία θα προσανατολιστεί ενδεχομένως και στη δημιουργία εταιριών στις μητροπόλεις με σκοπό την αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων (σπίτια, καταστήματα, εκτάσεις, δάση κ.λπ). 
Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να ιδρύσει τράπεζα στα πρότυπα της Εκκλησίας της Κύπρου. 
Το μοντέλο που έχει ήδη επιλεγεί για την αξιοποίηση της περιουσίας είναι η Εκκλησία να μετέχει σε μικτά σχήματα διαθέτοντας τη δική της γη ή και τα άλλα ακίνητα και οι επενδυτές να βάζουν τα χρήματα που απαιτούνται.
 Ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ιδρύσει πανεπιστήμια, σχολεία και νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου